”Kun tulee jätetyksi toisen naisen vuoksi, se herättää sisäisen hirviön” – kirjailija Nina Lykke asuu nyt ex-miehensä naapurissa

Julkaistu:

Norjalainen kirjailija Nina Lykke kirjoittaa terävästi keskiluokkaisen avioparin elämästä. ”Miksi emme osaa olla onnellisia?”, hän kysyy.
Viisikymppinen, keskiluokkainen aviopari viettää rauhallista ja varsin hyvää elämää, mutta jotakin tuntuu puuttuvan. Arki kulkee rutiineja suorittaen, mutta henkinen puoli käy tyhjäkäynnillä. Miehen ajatukset alkavat harhailla nuoremmassa naiskollegassa, ja pian ollaan aviokriisin partaalla. Kuulostaako tutulta?

– Itse asiassa kirjallisuudessa ei ole useinkaan kuvattu tällaista tilannetta, vaikka oikeasti sitä tapahtuu koko ajan. Todellisessa elämässä tämä kuvio on jo klisee, norjalainen kirjailija Nina Lykke pohtii.

Nina Lykken ensimmäinen suomennettu romaani Ei, ei ja vielä kerran ei (Gummerus) kuvaa tuttua aviokriisiä. Romaani ei silti ole omaelämäkerrallinen.

Lykke on itse toista kertaa naimisissa. Ensimmäinen avioliitto päättyi, kun Lykke oli 35-vuotias.

– Kaikki pitivät meitä unelmaparina, joka pysyisi aina yhdessä. Mutta niin ei käynyt.

Entinen aviopari on hyvissä väleissä, ja he jopa asuvat vierekkäisissä taloissa.

– Olen ylpeä siitä, että olemme pysyneet ystävinä. Kun tulee jätetyksi toisen naisen vuoksi, se herättää sisäisen hirviön, jota ei pysty kontrolloimaan. Vähän aikaa voi käyttäytyä kuin hullu, mutta jossain vaiheessa se täytyy lopettaa, ainakin lasten vuoksi. Mutta olen ollut onnekas, että pystyimme molemmat unohtamaan menneet ja pysymään hyvissä väleissä.

Entisellä avioparilla on kaksi tytärtä, jotka molemmat opiskelevat psykologiaa.

– Olen ylpeä heistä ja samalla vähän peloissani. He ovat jo analysoineet minua, Lykke nauraa.

– Mutta onnekseni he ovat samaa mieltä siitä, että äitiydessä riittävän hyvä kelpaa. Jokaisen lapsuus on joskus vaikeaa, pitää kestää kiusaamista ja muuta. On hienoa, että he tietävät jo niin paljon enemmän kuin minä. Jos yritän tarjota jotakin kyökkipsykologiaa, he totaalisesti jyräävät minut tiedoillaan!

53-vuotiaan Lykken ensimmäinen suomennettu romaani Ei, ei ja vielä kerran ei kuvaa pohjoismaisten keskiluokkaisten ihmisten kriisiä. Kun kaikki on turvattua ja perusasiat paremmin kuin hyvin, mieli alkaa askarrella sen parissa, miten oma elämä voisi olla vielä parempaa, onnellisempaa, nautinnollisempaa – jotenkin täydempää ja enemmän totta.

– Kun perustarpeet on tyydytetty, onnellisuus ei lisäänny merkittävästi paremman auton tai isomman asunnon myötä. Tämä on tutkittu fakta. Silti me tavoittelemme näitä asioita. Saamme kaiken niin helposti, että meidän ei tarvitse taistella asioiden eteen, Lykke sanoo.

Hän korostaa rakastavansa pohjoismaista hyvinvointiyhteiskuntaa, joka takaa ihmisille turvallisen elintason ja vapauden valita, millaista elämää haluamme elää.

– Miksi kaikesta tästä huolimatta emme osaa olla onnellisia?

 

Jos tabuaiheita ei voi käsitellä kirjallisuudessa, niin missä sitten? Seuraavassa romaanissani tulen olemaan vielä pahempi.”

Lykken mielestä osa ongelmaa on se, että vertailemme itseämme paremmin pärjääviin, mutta unohdamme verrata itseämme huonommissa oloissa eläviin. Maailman mittakaavassa pohjoismainen keskiluokka on varsin onnekasta sakkia.

– Minua suututtaa, kun kuulen väitettävän, että Norja on edelleen köyhä maa – verrattuna mihin? Lykke huudahtaa.

Romaani on noussut hitiksi Norjassa ja Ruotsissa. Hyvinvointiyhteiskunnan hyvinvoivien kriisit selvästi koskettavat – ja tässä tapauksessa myös naurattavat. Lykke kertoo kolmiodraamansa hersyvällä mustalla huumorilla. Hän tekee terävän satuttavia huomioita niin yhteiskunnallisesta kuin yksityisestä, ja siitä, miten nämä kaksi kietoutuvat toisiinsa.

– Pidän huumorista, jolla on pohja jossakin todellisessa, Lykke perustelee.

– Mielestäni kaikesta pitää voida vitsailla, mutta se pitää tehdä oikealla tavalla.

Nykyään satiiristakin saatetaan hermostua ja loukkaantua, mikä vaivaa kirjailijaa.

– Yksi pieni kommentti, ja saatat olla heti roskajoukkoa. Jos tabuaiheita ei voi käsitellä kirjallisuudessa, niin missä sitten? Seuraavassa romaanissani tulen olemaan vielä pahempi! Lykke nauraa.


Romaanin tarina kerrotaan kolmen hahmon näkökulmasta. Viisikymppinen äidinkielen opettaja Ingrid passaa vielä kotona asuvia parikymppisiä poikia. Mikään ei enää huvita tai kiinnosta häntä, mutta Ingrid takertuu rutiineihin. Hän huolehtii, että sängyt on pedattu aamulla ja että aviomies saa kerran viikossa aviollista seksiä.

Ingridin aviomiehelle Janille tipahtaa syliin ylennys ministeriön virkamiehenä, ja samalla kun hän vaihtaa puvun päälle, hän huomaa nuorten naisten muuttuvat katseet itseään kohtaan. Yksi näistä on 35-vuotias Hanne, joka on haahuillut elämässään, mutta nyt pitäisi löytää mies, jonka kanssa hankkia lapsia, koska niin kaikki muutkin tekevät.

Lykke löysi inspiraation hahmoihinsa läheltä, nimittäin itsestään.

– Minä olen nämä kaikki kolme hahmoa!

Nina Lykke

Ikä: 53.

Ammatti: Kirjailija ja graafinen suunnittelija. Lykke työskenteli graafisena suunnittelijana, kunnes julkaisi ensimmäisen kirjansa 45-vuotiaana. Hän on julkaissut kolme teosta, joista ensimmäinen suomennettu romaani on Ei, ei ja vielä kerran ei (Gummerus). Nykyään hän on päätoiminen kirjailija, joka myös suunnittelee kirjojen kansia.

Perhe: Toista kertaa naimisissa. Kaksi aikuista tytärtä edellisestä liitosta. Entinen aviomies asuu naapurissa.

Plus: Uusin romaani myi Norjassa yli 50000 kappaletta. Se on käännetty muun muassa koreaksi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt