Aku Hirviniemi käräjillä: tässä ovat syyttäjän teonkuvaukset kokonaisuudessaan – tapasi tytöt kadulla

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

Suosikkinäyttelijä vastaa syytteisiin seksuaalisesta ahdistelusta.
Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa puidaan tapahtumia Aku Hirviniemen kotona Riihimäellä 30. kesäkuuta 2018. Näyttelijän epäillään syyllistyneen kahteen seksuaaliseen ahdisteluun öisen juhlinnan lomassa.

IS seuraa tilannetta paikan päällä Hämeenlinnan oikeustalolla.

Päätapahtumat

Tuomio annetaan myöhemmin

Syyttäjä aikoo vaatia Hirviniemelle 50 päiväsakon rangaistusta

Teonkuvaus tyttö B:n osalta sanasta sanaan

Teonkuvaus tyttö A:n osalta sanasta sanaan

IS sai syytekirjelmän: Hirviniemi tapasi tytöt kadulla

Näytä lisää(4 kpl)

Suljettuun istuntoon tuli tauko. Hirviniemen avustajan mukaan puolustus ei aio kommentoida syytteitä julkisuudessa enää tänään.

Käsittelyn koko loppuosa on salainen, joten uutta tietoa ei ole enää käräjäoikeudesta odotettavissa. IS lopettaa hetki hetkeltä -seurannan tältä päivältä tähän. Kiitos seurasta!

Istunto jatkuu yhä suljettujen ovien takana.

Tuomio annetaan myöhemmin

Oikeuden käsittely on yhä meneillään, mutta käräjäoikeus on jo ilmoittanut, että tuomiota Aku Hirviniemen ahdistelujutussa ei anneta vielä tänään.

Se annetaan myöhemmin ns. kansliatuomiona. Tarkka antopäivä ei ole tiedossa, mutta todennäköisesti se on viikon tai kahden kuluttua. Kyse ei ole erityisen laajasta tai monimutkaisesta rikosjutusta, jossa oikeus joutuisi laatimaan tuomiota pidempään.

Kertomukset ratkaisevat

Aku Hirviniemen syytteen kohtalo lepää henkilötodistelun varassa. Syyttäjällä ei ole kirjallista todistelua syytteidensä tueksi.

Oikeus joutuu punnitsemaan Hirviniemen syyllisyyttä hänen ja tyttöjen kertomusten pohjalta. Lisäksi kuullaan yhtä todistajaa, jolla on tietoa poliisille aikoinaan tehdystä ilmoituksesta ja tyttöjen alustavasta puhuttelusta poliisissa.

Oikeudenkäynnin julkisessa osuudessa ei selvinnyt, onko tytöillä mitään vaatimuksia Hirviniemeä kohtaan. Hirviniemi itse on aiemmin Facebook-kirjoituksessaan antanut ymmärtää, ettei olisi, mutta tälle ei ole vahvistusta muualta.

Syyttäjä aikoo vaatia Hirviniemelle 50 päiväsakon rangaistusta

Syyttäjän haastehakemuksesta ilmenee, että hän aikoo vaatia Aku Hirviniemelle vähintään 50 päiväsakon suuruista sakkorangaistusta.

Vaatimus voi vielä muuttua oikeudenkäynnin kuluessa. Lopullisen vaatimuksensa syyttäjä esittää käsittelyn lopuksi.

Loppuosa oikeudenkäynnistä käydään suljettujen ovien takana. Oikeudessa on tarkoitus kuulla tapahtumista Hirviniemeä ja molempia asianomistajia.

Lisäksi oikeuteen on kutsuttu yksi todistaja. Hän on ilmeisesti poliisi, sillä hänen todistusteemoikseen on kirjattu "tehtäväilmoitus poliisille, asianomistajien alustavat puhuttelut".

Tähän väliin on hyvä jälleen muistuttaa, että Aku Hirviniemi kiistää syytteen molempien tyttöjen osalta. Hänen mukaansa syyttäjän teonkuvaus ei kaikilta osin pidä paikkaansa.

Oikeusvaltiossa jokainen on syytön, kunnes toisin lainvoimaisesti todistetaan.

Syyttäjän teonkuvausten perusteella kyseessä on lähes oppikirjamainen ahdistelujuttu. Juuri tämäntyyppistä koskettelua seksuaalisen ahdistelun nimikkeellä ajettavat rikosjutut tyypillisimmillään ovat.

Seksuaalinen ahdistelu on rikosnimikkeenä uusi. Se lisättiin lakiin vuonna 2014. Lainsäätäjän tarkoituksena oli madaltaa tutkimis-, syyttämis- ja tuomitsemiskynnystä lievimpien seksuaalista itsemääräämisoikeutta loukkaavien tekojen osalta.

Teonkuvaus tyttö B:n osalta sanasta sanaan

Tyttö B:n osalta syyttäjän teonkuvaus kokonaisuudessaan kuuluu näin:

"Hirviniemi on koskettelemalla tehnyt tuolloin 17-vuotiaalle B:lle seksuaalisen teon, joka on ollut omiaan loukkaamaan tämän seksuaalista itsemääräämisoikeutta.

Hirviniemi on yöllä humalassa kutsunut B:n tutustumaan hänen kotiinsa ja esitellessään kotiaan ottanut B:tä kädestä kiinni B:n irrottauduttua itse Hirviniemen otteesta. Hirviniemi on esittelykierroksen jälkeen tullut B:n perässä keittiöön, laittanut kätensä B:n paidan alle kosketellen B:n selkää sekä kosketellut kädellä B:n takapuolta. B on kokenut Hirviniemen menettelyn ärsyttävänä ja ahdistavana."

Teonkuvaus tyttö A:n osalta sanasta sanaan

Tyttö A:n osalta syyttäjän teonkuvaus kuuluu kokonaisuudessaan seuraavasti:

"Hirviniemi on koskettelemalla tehnyt 17-vuotiaalle A:lle seksuaalisen teon, joka on ollut omiaan loukkaamaan tämän seksuaalista itsemääräämisoikeutta.

Hirviniemi on yöllä humalassa kutsunut A:n tutustumaan hänen kotiinsa ja esitellessään kotiaan ottanut A:ta kädestä kiinni ja kosketellut useita kertoja hiplaamalla eri puolilta A:n yrittäessä estää koskettelut etääntymällä Hirvinimestä.

Hirviniemi on esittelykierroksen jälkeen laittanut ainakin kaksi kertaa kätensä A:n selkäpuolelta paidan alle. A on ensimmäisellä kerralla ottanut Hirviniemen käden pois paitansa sisältä. Hirviniemi on itse ottanut toisella kerralla kätensä pois A:n paidan alta ja tullut tämän jälkeen istumaan yhden hengen tuoliin yhdessä A:n kanssa. Hirviniemi on A:n noustua ylös tuolista ottanut A:ta vyötäröltä kiinni, vetänyt hänet syliinsä istumaan ja kosketellut takapuolta housujen päältä. A:n irrottauduttua Hirviniemen otteesta Hirviniemi on aluksi silittänyt A:n hiuksia ja sitten ottanut voimakkaammin kiinni A:n hiuksista. A on kokenut Hirviniemen menettelyn ahdistavana. "

Syyttäjän mukaan molemmat tytöt ovat kokeneet Hirviniemen menettelyn ahdistavana.

IS sai syytekirjelmän: Hirviniemi tapasi tytöt kadulla

IS sai hetki sitten haltuunsa Hirviniemen jutun julki tulleen haastehakemuksen. Siitä käy ilmi, että humalainen Hirviniemi oli tavannut asianomistajina olevat kaksi nuorta naista kadulla ja kutsunut heidät kotiinsa.

Hirviniemi kiistää syyttäjän version

Aku Hirviniemen puolustuksen mukaan syyttäjän teonkuvaus ei kuitenkaan sellaisenaan pidä paikkaansa. Hirviniemi kiistää syytteet kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta. Puolustuksen tarkempaa kuvausta tapahtumista ei kuitenkaan oikeudenkäynnin julkisessa osuudessa kuultu.

Näin Hirviniemi syyttäjän mukaan toimi: Käsi paidan alle, kosketteli takapuolta

Näin syyttäjän teonkuvaus tarkemmin kuuluu:

Humalainen Hirviniemi kutsui syyttäjän mukaan tytöt tutustumaan kotiinsa perjantain ja lauantain välisenä yönä. Esittelykierroksen jälkeen hän oli ottanut kädestä kiinni ja hiplannut tytön yrittäessä estää.

Hän laittoi kätensä selkäpuolelta tyttöjen paidan alle, toisen tytön paidan alle ainakin kaksi kertaa. Tyttö otti ensimmäisellä kerralla Hirviniemen käden pois, toisella kerralla Hirviniemi itse.

Hirviniemi meni istumaan tytön kanssa samaan tuoliin. Kun tämä nousi hän veti tytön vyötärösä itseensä kiinni. Syyttäjän mukaan Hirviniemi kosketteli takapuolta housujen päältä. Hän silitteli tytön hiuksia ja kun tämä irrottautui, hän veti tytön itseensä voimakkaammin kiinni.

Oikeudenkäynnin julkinen osuus päättyy. Yleisö joutuu poistumaan salista. Vain syyttäjä, tytöt ja Hirviniemi avustajineen saavat jäädä.

Puolustus: Tapahtumat eivät edenneet kaikilta osin kuten syyttäjä sanoo

Aku Hirviniemen avustaja varatuomari Jan-Olof Nyholm sanoo, etteivät tapahtumat puolustuksen näkemyksen mukaan edenneet kaikilta osin niin kuin syyttäjä niitä kuvaili.

Syyte: Hirviniemi kutsui tutustumaan kotiinsa, hiplaili ja laittoi käden paidan alle

Syyttäjän mukaan Aku Hirviniemi kutsui 30. kesäkuuta 2018 kaksi teini-ikäistä tyttöä tutustumaan kotiinsa Riihimäellä. Asunnon esittelykierroksen jälkeen humalainen Hirviniemi kosketteli tyttöjä tavalla, joka syyttäjän mukaan loukkasi tyttöjen seksuaalista itsemääräämisoikeutta.

Syytteen mukaan Hirviniemi muun muassa otti tyttöjä kädestä, hiplaili ja laittoi kättään paidan alle.

Avustajan mukaan Aku Hirviniemi on sitä mieltä, että syytteen ja vastauksen julkistaminen on aivan oikea ratkaisu. Hän neuvotteli päämiehensä kanssa äskeisen tauon aikana.

Puheenjohtaja kutsuu ihmiset takaisin saliin, istunto jatkuu.