Backstreet Boysin ”esikuva” löytyi Suomesta – uuden musikaalikomedian takana on tutut hittinikkarit: ”Paidat saattavat lähteä päältä”

Julkaistu:

musikaalikomedia
ToiBoys-niminen poikabändi viihdyttää yleisöä nyt lauantaina Tampereella Likkojen lenkki -tapahtumassa sekä syksystä alkaen Tampereen Työväen Teatterin lavalla.
Kesäkuun alussa Helsingissä esiintyvä Backstreet Boys on yksi maailman kaikkien aikojen suosituimmista poikabändeistä, ellei suosituin. Nyt tarina kertoo, että yhdysvaltalaisen Backstreet Boysin ja kaikkien muidenkin suosittujen poikabändien esikuva löytyy Suomesta – tosin fiktiivisessä kuvauksessa.

ToiBoys-niminen poikabändi viihdyttää yleisöä nyt lauantaina Tampereella Likkojen lenkki -tapahtumassa sekä syksystä alkaen Tampereen Työväen Teatterin (TTT) lavalla, räiskyväksi mainostetun Poikabändi-musikaalikomedian myötä. ToiBoys nousee 1990-luvun alkuun sijoittuvassa tarinassa jättisuosioon paitsi Suomessa myös maailmalla – jo ennen kuin kukaan on kuullutkaan jenkkihurmureista mitään.

– Nyt sitten tiedetään, mistä nämä maailman suostut poikabändit ovat saaneet alkunsa. Tässä parodiaa huokuvassa tarinassa se menee näin, kertoo näyttelijä Jari Ahola, yksi Toiboysin jäsenistä.

– Ja nyt lauantaina nähdään bändimme ensimmäinen julkinen esiintyminen, eikä enempää eikä vähempää kuin heti vaatimattomasti stadionilla. Tai no, oikeastaan esiinnymme siinä Ratinan kupeessa, Festivaalipuistossa stadionin vieressä, mutta kuulostaa paljon paremmalta puhua stadionista, perustuuhan koko bändin tarinakin fiktioon.


Poikabändi-musikaalikomedian taustalta löytyvät samat TTT:n voimahahmot, jotka taannoin loivat huippusuosituksi nousseen Vuonna 85 -musikaalin. Sen käsikirjoittajina toimivat Riku Suokas ja Heikki Syrjä, joiden luoma sielunmaisema saa Aholan mukaan ihmiset nauramaan jälleen ”sydämensä kyllyydestä”.

– Kässäri on tosi monipuolinen. Siinä muun muassa tuodaan vahvasti esiin kahden heteromiehen rakkaustarina, heidän syvä ystävyytensä. Tämä on mielestäni tärkeä teema, koska siitä ei yhteiskunnallisesti juuri puhuta, Ahola näkee.

– Kyse ei missään nimessä ole kainalopierukomediasta, eikä tätä ole muutenkaan tehty halvimman kautta. Musikaalin ensimmäinen koeyleisö nauroi katketakseen, mutta pyyhki myös kyyneleitään. Koskettavuuttakin löytyy.

Ahola näkee tarinan käsittelevän kunnianhimoisesti 1990-lukua.

– Tarina kertoo kaiken ylittävästä ystävyydestä, unelmista, yhteisön voimasta ja kysyy mikä loppujen lopuksi on tärkeintä, hän tiivistää.


Viisihenkisen ToiBoysin kiinnityksiin niin ikään kuuluva Saska Pulkkinen uskoo käsikirjoituksen tuovan yhteiskunnallista keskustelu-ulottuvuutta myös toisessa kontekstissa. Pulkkinen viittaa viime vuosina globaalisti suuresti puhuttaneeseen metoo-kampanjaan.

– Tässä tarinassa miehille riittää nauramista – rakkaudella, mutta paikoin absurdillakin tavalla. Nyt on miesten vuoro joutua esineellistetyksi, ja oikein luvan kanssa, Pulkkinen kertoo.

– Tarinan myötä jokainen voi miettiä omaa suhtautumistaan metoo-aiheeseen. Näin esitettynä teema toimii kenties paremmin kuin saarnaamalla.

Likkojen lenkillä ToiBoys vetää parinkymmenen minuutin setin, esittäen muun muassa Avain- ja Me tehdään mehuu -biisinsä. Ratinan festivaalipuiston lavalla nähdään myös Samuli Edelmann bändinsä Orkestra Suoran Lähetyksen kanssa sekä Anssi Kela.

– Bändillämme pysyvät housut jalassa, mutta paidat saattavat lähteä, Ahola sanoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt