Ex-huippumalli otti kantaa Yhdysvaltojen äärimmäisiin aborttilakeihin – jakoi oman tarinansa koko maailmalle: ”Näen edelleen painajaisia” - Viihde - Ilta-Sanomat

Ex-huippumalli otti kantaa Yhdysvaltojen äärimmäisiin aborttilakeihin – jakoi oman tarinansa koko maailmalle: ”Näen edelleen painajaisia”

Milla Jovovich otti kantaa Yhdysvaltojen tiukentuneisiin aborttilakeihin jakamalla henkilökohtaisen tarinansa.

16.5.2019 7:56

Yhdysvaltalainen ex-huippumalli ja näyttelijä Milla Jovovich, 43, jakoi Instagramissaan erittäin koskettavan ja henkilökohtaisen tarinan. Jovovich otti tunteikkaalla kirjoituksellaan kantaa maansa tiukentuneisiin aborttilakeihin.

– En tykkää ryhtyä poliittiseksi, ja jos ryhdyn, niin vain pakon edessä. Tämä on juuri sellainen hetki. Jos et halua jatkaa lukemista, sinua on varoitettu, Jovovich aloitti kirjoituksensa Instagramissa.

Aborttilakeja on tiukennettu viime vuosina ympäri Yhdysvaltoja. Georgiassa hyväksyttiin CNN:n mukaan tässä kuussa kiistelty laki, joka kieltää abortit kuuden raskausviikon jälkeen.

– Pelissä on meidän naisten oikeus saada turvallinen abortti kokeneiden lääkäreiden avulla. Viime tiistaina Georgian kuvernööri Brian Kemp allekirjoitti pykälän, joka kieltää kaikki abortit kuuden viikon jälkeen. Tämä on ennen kuin suurin osa naisista edes huomaa olevansa raskaana. Tähän sisältyy myös kaikki raiskaukset ja insesti, Jovovich sanoi.

– Georgiasta tuli Ohion, Mississippin, Kentuckyn, Iowan ja Pohjois-Dakotan ohella kuudes osavaltio, joka hyväksyi tämän äärimmäisen kuuden viikon aborttilain.

Daily Mailin mukaan vain tunteja Jovovichin tiistaisen kirjoituksen jälkeen seitsemäs osavaltio eli Alabama hyväksyi oman aborttilakinsa, jota kuvailtiin ”tiukimmaksi koko maassa”.

Tiistaina Yhdysvaltojen Alabamassa äänestettiin uudesta laista, jonka mukaan abortista tulee osavaltiossa laiton toimenpide. The New York Timesin mukaan raskautta ei saa keskeyttää siinäkään tapauksessa, että se on alkanut raiskauksen tai insestin seurauksena. Ainoa poikkeus, jolloin abortti sallitaan, on jos se uhkaa äidin terveyttä tai henkeä.

Uuden lain myötä abortin suorittava lääkäri voitaisiin tuomita uuden lain mukaan jopa 99 vuoden vankeusrangaistukseen. Raskauden keskeyttävälle naiselle ei kuitenkaan rikosoikeudellisia seuraamuksia säädetty.

Milla Jovovich on tuttu kasvo Resident Evil -elokuvista.­

Ukrainalaissyntyinen Jovovich paljasti liki 3 miljoonalle seuraajalleen joutuneensa käymään itse läpi abortin kaksi vuotta sitten.

– Jouduin itse käymään läpi hätätilanteessa tehdyn abortin kaksi vuotta sitten. Olin ollut raskaana 4 ja puoli kuukautta, ja matkalla Itä-Eurooppaan. Synnytykseni alkoi ennenaikaisesti, ja minulle kerrottiin, että minun täytyy olla hereillä koko toimenpiteen ajan, hän kertoi.

– Se oli yksi elämäni kauheimmista kokemuksista, mitä olen koskaan joutunut käymään läpi. Näen siitä edelleen painajaisia. Olin yksin ja avuton. Masennuin pahasti, ja minun täytyi taistella tieni ulos siitä.

Jovovich kertoi kirjoituksessaan haluavansa taistella maansa äärimmäisen ankaria lakeja vastaan, jotta naiset voisivat jatkossakin luottaa saavansa tarvittaessa turvallisen abortin.

– Tulen huonovointiseksi kun mietin, että naiset joutuisivat näiden uusien lakien takia kokemaan abortteja vielä huonommissa olosuhteissa kuin minä jouduin. En koskaan halunnut puhua tästä, mutta nyt en pysty olemaan hiljaa, kun niin paljon on pelissä, Jovovich sanoi.

Jovovich on naimisissa ohjaaja Paul W.S. Andersonin kanssa. Heillä on kaksi lasta, 11-vuotias Ever ja 4-vuotias Dashiel. Jovovichin äiti on venäläinen näyttelijä Galina Loginova Jovović ja isä montenegrolainen lastenlääkäri Bogić Jovović.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?