Seksuaalisesta ahdistelusta syytetty Aku Hirviniemi joutuu oikeuden eteen – mitä tapahtui kotibileissä viime kesäkuussa?

Kanta-Hämeen käräjäoikeus on varautunut tunteja kestävään käsittelyyn, jonka julkisuudesta ei ole vielä tietoa.

16.5.2019 6:02

Näyttelijä Aku Hirviniemen on tultava itse paikalle Hämeenlinnaan perjantaina, kun hänelle luetaan Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa syytteet seksuaalisesta ahdistelusta.

Hirviniemeä syytetään kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta, joiden epäilty tekopäivä on 30. kesäkuuta 2018. Hirviniemi itse on kertonut Facebook-tekstissä, että hänen väitetään käyttäytyneen seksuaalisesti ahdistelevasti kodissaan järjestetyissä juhlissa.

– Vastaamme syytteisiin ja keskustelemme perjantaina oikeudessa. Emme kommentoi ennen sitä, Hirviniemeä avustava varatuomari Jan-Olof Nyholm sanoi IS:lle keskiviikkona.

Nyholm työskentelee psykologi- ja lakiasiaintoimisto PsyJuridicassa. Hän edustaa toimistossa lainopillista osaamista.

Käräjäoikeus on varautunut pitkään käsittelyyn. Hirviniemen syytteitä ei käsitellä listajuttuna, vaan sille on varattu oma istuntosali. Tarvittaessa käsittelyä voidaan jatkaa vaikka koko päivä.

Istunnon julkisuudesta ei vielä keskiviikkona ollut tietoa. Useimmiten seksuaalirikosjutut käsitellään suljettujen ovien takana uhrien suojelemiseksi. Toisaalta seksuaalinen ahdistelu on seksuaalirikosnimikkeistä kaikkein lievin.

Käräjäoikeus päättää julkisuudesta vasta käsittelyn aluksi perjantaiaamuna. Nyholm ei keskiviikkona ottanut kantaa, onko Hirviniemellä asiassa salausvaatimuksia.

– Vaatimukset ja perusteet esitetään sitten perjantaina.

Aku Hirviniemelle luetaan perjantaina Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa syytteet seksuaalisesta ahdistelusta.

Syytteet Hirviniemeä vastaan nostettiin lokakuussa. Niiden sisältöä ei ole julkistettu, joten tapahtumista on toistaiseksi vain niukalti tietoja.

Seksuaalisten ahdistelujen epäillään IS:n tiedon mukaan tapahtuneen aamuyöstä perjantain ja lauantain välisenä yönä. Hirviniemen itsensä mukaan tapahtumapaikka oli hänen kotinsa Riihimäellä.

Myöhemmin lauantaina Hirviniemi osallistui Kirkkonummella hääjuhliin, joilta hän laittoi kuvia Instagramiin.

Hirviniemi kommentoi rikosepäilyä Facebookissa viime marraskuussa, jolloin IS uutisoi syytteistä.

”Totean, että tuomitsen jyrkästi kaikenlaisen ahdistelun enkä hyväksy seksuaalista ahdistelua itseltäni enkä muilta. Esillä olevassa tapauksessa olen kiistänyt syytteet, koska näkemykseni mukaan seksuaalista ahdistelua ei ole tapahtunut,” Hirviniemi kirjoitti.

Hän antoi kirjoituksessaan ymmärtää, että asianomistajat eivät olisi halunneet juttua oikeuteen, vaan syytettä ajaa vain syyttäjä. Kukaan viranomainen ei ole tätä tietoa vahvistanut.

Seksuaalinen ahdistelu on asianomistajarikos, josta yleensä syytettä ei voi nostaa vastoin asianomistajan tahtoa. Syyttäjän voi kuitenkin nostaa syytteen, jos erittäin tärkeä yleinen etu vaati sitä tai jos asianomistaja on alaikäinen.

Hirviniemi myönsi Facebook-kirjoituksessaan, että hänen käyttäytymisensä on ollut moitittavaa.

”Jälkeenpäin kyseisen illan tapahtumia arvioidessani ymmärrän, että käytökseeni voi kohdistua moitteita. En kuitenkaan katso, että toimintani kyseisissä tilanteissa olisi ollut luonteeltaan seksuaalista tai ahdistelevaa,” Hirviniemi kirjoitti.

Seksuaalinen ahdistelu on varsin uusi rikosnimike. Se lisättiin rikoslakiin vuonna 2014. Siihen syyllistyy, jos koskettelemalla tekee toiselle seksuaalisen teon, joka on omiaan loukkaamaan uhrin seksuaalista itsemääräämisoikeutta. Rangaistusasteikko on sakoista enintään kuuteen kuukauteen vankeutta.

Aku Hirviniemi, 35, kuuluu Suomen tunnetuimpiin näyttelijöihin. Hän tuli suuren yleisön tietoon Putous-ohjelmasta, jonka sketsihahmokilpailun hän voitti Marja Tyrni -roolillaan vuonna 2010.

Hirviniemi on näytellyt monissa elokuvissa ja tv-sarjoissa. Elokuvarooleja hän on tehnyt muun muassa Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas -versiossa ja Luokkakokous-elokuvissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?