Jenni Pääskysaarelta uusi aluevaltaus: tuo Haloo Helsingin kappaleet musikaalilavalle – mukana myös rakastettu Kiti Kokkonen

Julkaistu:

Haloo Helsingin kappaleet toimivat pohjana uutuusmusikaalille. Sen käsikirjoittavat televisiosta tutut Jenni Pääskysaari ja Kiti Kokkonen.
Viime vuosina jättimenestykseen yltäneen Haloo Helsingin musiikkia kuullaan ensi talvena teatterilavalla. Linnanmäen Peacockissa helmikuussa kantaesityksensä saava Maailma on tehty meitä varten -musikaali pohjautuu Haloo Helsingin tuotantoon, ja tekijöidensä mukaan se kertoo tarinoita ennen kaikkea ystävyydestä.

Suosikkibändin sielunmaisemaa käsikirjoittavat viihteen monitoiminainen Jenni Pääskysaari sekä Komediateatterin luova johtaja Kiti Kokkonen. Jälkimmäinen suunnitteli musikaali-ideaa Haloo Helsingin kanssa parina viime vuotena, ja juuri hän halusi rinnalleen Pääskysaaren.


- Kitin kanssa uskalsin lähteä opettelemaan uutta. Yli 20 vuoden ajan olen saanut kirjoittaa hyvin erilaisia tekstejä, ja nyt on vuorossa täysin uudenlainen aluevaltaus. Musikaalin käsikirjoittaminen on hyvin erilaista kuin sen katsominen, mutta ajattelen niin, että ei se ole kummempaa kuin tarinoiden kirjoittamista toiseen formaattiin, Pääskysaari, 43, sanoo.

- Toki musikaaliin liittyy omanlaisiaan lainalaisuuksia, ja niihin liittyviä neuvoja ammennan paitsi Kitiltä myös ohjaajalta ja kapellimestarilta.

Pääskysaari tunsi Kokkosen jo entuudestaan hyvin. Nyt viime kuukausien aikana kaksikko on räätälöinyt käsikirjoituksen raakaversion, joka vielä muuttunee matkan varrella.

- Lähdimme Kitin kanssa siitä, että musikaalin tulisi kertoa erilaisia tarinoita ystävyydestä. Yhdessä Haloo Helsingin kanssa pyysimme bändin faneilta omakohtaisia tarinoita esimerkiksi siitä, miten he ovat saaneet voimaa bändin musiikista ja millaisia oman elämän käännekohtia he ovat bändin mukana eläneet, Pääskysaari selvittää.

- Saimme satoja tarinoita. Nyt voin paljastaa sen verran, että musikaalissa liikutaan bändin musiikista tutuissa maisemissa ja hahmoissa – suomalaisille arkisissa tunnelmissa. Löytyy iloa, mutta löytyy myös synkempää sävyä.


Useista tv-ohjelmista tuttu Pääskysaari kertoo saaneensa Kokkosen kanssa vapaat kädet luomistyössä. Pääskysaari itse kuuntelee pääasiassa ulkomaalaista musiikkia, mutta on ollut muulla tavoin kartalla bändin matkasta.

- Olen seurannut Haloo Helsingin uraa ja kehitystä suurella mielenkiinnolla ja arvostuksella. Bändi ei hötkyile turhia. Se keskittyy vain ja ainoastaan musiikkiin, ja on ehdottomasti yksi maan kovimmista livebändeistä, Pääskysaari perustelee.

Esityksen ohjaa kansainvälistä uraa tekevä Samuel Harjanne. Vastaavana kapellimestarina, musiikin sovittajana ja musiikkidramaturgina toimii Eeva Kontu. Itse musikaalin näyttelijät julkistetaan syksyllä.

- Silmitön fanittaminen ei välttämättä ole aina paras lähtökohta kirjoittamiselle. Jos alkaisi levittää punaista mattoa, tarina ei kantaisi, Pääskysaari korostaa.


Kotimaisen viihteen monialataitaja Pääskysaarelta ilmestyy myös uusi kirja torstaina. Lasten ja nuorten tarinallinen tietokirja Hetki ennen kuin maailma muuttui (Otava) kertoo tekijänsä mukaan tunnettuja maailmanmullistuksia edeltäneistä tositapahtumista.

Pääskysaari nostaa esiin muutaman esimerkkitapauksen. Mitä tapahtui, kun esiintymiskammoinen poika sai lahjaksi kitaran ja voitti pelkonsa? Miten tottelematon tyttö bussissa tuli aloittaneeksi taistelun ihmisoikeuksien puolesta? Mitkä olivatkaan ensimmäiset olennot Kuun pimeällä puolella?


- Kirjan on tarkoitus saada lapset ja nuoret havahtumaan siihen, miten jokainen voi halutessaan itse vaikuttaa maailman kulkuun. Se on kirja ratkaisevista, tärkeistä teoista, oivalluksista ja kannanotoista, jotka ovat edeltäneet historiallisia käännekohtia ja sysänneet muutoksen liikkeelle, Pääskysaari sanoo.

- Nuorten puhutteleminen kirjojen avulla ei ole yksioikoista. Haluan omalta osaltani saada nuoret innostumaan maailman tutkimisesta. Viesti on, että jos et lue, saatat jäädä ulkokehälle.