Agit Prop -yhtyeestä tunnettu Pekka Aarnio on kuollut

Pitkän linjan musiikkialan ammattilainen Pekka Aarnio on kuollut 72-vuotiaana Helsingissä eilen maanantaina.

14.5.2019 19:58

Pekka Aarnio muistetaan parhaiten Suomen tunnetuimman poliittisen lauluyhtyeen Agit Propin jäsenenä.

Uransa aikana hän myös tuotti lukuisia levyjä ensin Love Recordsilla ja myöhemmin Atte Blomin kanssa perustamassaan Johanna-levy-yhtiössä.

Tiedon kuolemasta vahvisti STT:lle Monna Kamu Agit Prop -yhtyeestä.

Aarnio oli monipuolinen tuottaja ja iso taustavaikuttaja musiikin kentällä. Hänen tuottamiaan albumeja ovat muun muassa Tuomari Nurmion debyytti Kohdusta hautaan ja Ultra Bran Vapaaherran elämää, Kalifornia ja Kroketti. Lisäksi hän tuotti esimerkiksi Rauli Badding Somerjoen, Pelle Miljoonan ja Leevi and the Leavingsin musiikkia.

– Gösta (Sundqvist) oli hyvin määrätietoinen sovituksia ja studiota myöten, sama juttu Ultra Bran Kerkko Koskisen kanssa, Aarnio kertoi Helsingin Sanomien 70-vuotishaastattelussa vuonna 2017.

Hän myös tähdensi haastattelussa, että Ultra Bran mahdolliset Agit Prop -vaikutteet ovat Koskisen kädenjälkeä.

Aarnio perusti Agit Propin vuonna 1970 yhdessä ystäviensä Martti Launiksen ja Sinikka Sokan kanssa. Vuonna 1972 mukaan tuli vielä yhtyeen neljäs vakituinen jäsen Monna Kamu.

Agit Prop -yhtye kuvattuna 1972: Sinikka Sokka (vas.), Pekka Aarnio, Anu Saari ja Martti Launis.

Alun perin Agit Prop perustettiin kertaluontoiseksi kokoonpanoksi Uudenmaan Sosialistisen Nuorisoliiton edustajaksi Berliinin II poliittisen laulun festivaaleille. Kvartetti jatkoi toimintaansa saatuaan innostuneen vastaanoton festivaaleilla ja kotimaassa. Myöhemmin yhtye keikkaili ulkomaillakin.

Aarnio on itse perustellut yhtyeen suosiota sillä, että "ei tätä muut oikein tee".

Helsinkiläinen Aarnio aloitti uransa folk-buumin innostamana vitsikkäästi nimetyssä ja omaperäisessä Guldgurkorna-triossa käydessään Ressun poikalyseota.

Aarnio palkittiin tänä vuonna Emma-gaalassa kultaisella Emmalla.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?