Suosikkijuontaja Oku Luukkainen, 33, huomasi kehossaan outoja muutoksia – läheiset patistivat lääkäriin: sai pysäyttävän diagnoosin

Julkaistu:

Luukkainen kertoi asiasta Facebookissa maanantaina.
Radio Novan Retroperjantaista sekä suosituista dj-keikoistaan tunnettu Oku Luukkainen julkaisi maanantaina henkilökohtaisella Facebook-sivullaan pysäyttävän päivityksen. Luukkaisella on diagnosoitu vakava uniapnea.

– Lääkäri soitti juuri ja vahvisti epäilyn uniapneasta. Se on omalla kohdallani vaikea, suosikkijuontaja kirjoittaa.

– Tunnissa hengityskatkoksia on liki 80 ja pisimmillään olen hengittämättä reilun minuutin verran. Tämä meinaa sitä, että yön aikana meikän kroppa ja ennen kaikkea sydän tekee maratonin.
Ilta-Sanomat tavoitti Luukkaisen, 33, tiistaiaamuna. Hyväntuulinen Luukkainen myöntää, että diagnoosin saaminen lääkäriltä oli ennen kaikkea helpotus. Hän eli uniapnean oireiden kanssa aivan liian pitkään.

– Olin jo pitkään nukkunut todella huonosti. Joka aamu herätessäni olin huonolla tuulella ja väsynyt, ihan sama oliko unta takana kymmenen tuntia vai neljä tuntia. En edes muista, koska olisin viimeksi herännyt virkeänä, Luukkainen kuvailee oireitaan.


Mies myöntää selittäneensä ainaista väsymystään usein stressillä ja kiireellä. Niinpä hän viivytti myös lääkäriin menoa viimeiseen asti. Vasta omaisten, kollegoiden ja ystävien jatkuva patistus sai miehen lopulta marssimaan lääkärin vastaanotolle.

– Olen vähän sellainen tyyppi, ettei lääkäriin meno ole koskaan ensimmäisenä mielessä. Ajattelen, että kyllä minä pärjään ja menen läpi vaikka harmaan kiven. Useamman kuukauden kaverit suostutteli menemään, Luukkainen tunnustaa.

Lääkäri antoi Luukkaiselle testiin hengityslaitteen, jonka turvin hän nukkui seuraavan yön paremmin kuin pitkään aikaan. Hetkeä myöhemmin hän sai diagnoosin vaikeasta uniapneasta.

– En osannut ajatellakaan, että hyvin nukuttu yö olisikin katastrofi. Mietin mielessäni, että millaiselta ne oikeasti vaikeat yöt olisivat sitten lääkärin silmään näyttäneet.

Luukkainen odottelee parhaillaan lääkäriltään sydänfilmin tuloksia. Lähiaikoina hän saa ylipainehengityshoitoon tarkoitetun laitteen kotiinsa. Laitteen avulla miehen elämänlaatu tulee paranemaan huomattavasti.

– Onneksi menin lääkäriin silloin kun menin. Itseni tuntien olisin saattanut elää näiden oireiden kanssa vuosia ihan tyytyväisenä, Luukkainen pohtii.


Uransa huipulla oleva suosikkijuontaja aikoo diagnoosista huolimatta jatkaa töitään normaaliin tapaan. Haastetta tuovat kuitenkin dj-keikat, jotka alkavat usein vasta vuorokauden vaihduttua. Nukkumiselle ei niinä päivinä juuri jää aikaa.

– Työn määrää en halua vähentää. Toki sairaus on näkynyt myös työnteossa, sellaisena matalana vireystasona. Mutta vaikka työtahti on aika raju, niin en siitä ole huolissani.

Luukkainen harmittelee oireiden vaikuttaneen ennen kaikkea hänen elämäänsä töiden ulkopuolella. Urheilua rakastavan miehen paino on noussut eivätkä treenitkään suju enää tavalliseen tapaan.

– Yhtäkkiä huomasin cross fit -treeneissä, ettei tulokset enää nousseet kuten ennen. Varmaan väsymyksestä ja unen puutteesta johtuu se, etten palautunut kunnolla treeneistä. Se näkyi myös lihomisena.


Mies on kaikesta huolimatta pysynyt positiivisena. Hän toivoo, että jakamalla tarinansa hän voisi lisätä ihmisten tietoisuutta. Luukkainen uskoo, että tälläkin hetkellä moni suomalainen sairastaa tietämättään uniapneaa.

– Tämä saattaa olla sellainen suomalaisten uusi kansantauti. En itsekään tiennyt tällaisesta sairaudesta, ennen kuin siitä alettiin puhua julkisuudessa, Luukkainen sanoo viitaten muun muassa edesmenneeseen Olli Lindholmiin, jonka tiedettiin kärsineen vaikeasta uniapneasta.
Luukkaisen mukaan hänen tarinansa opetus on se, että lääkäriin kannattaa mennä ajoissa. Hän kiittelee edelleen läheisiään siitä, että he aikanaan patistivat hänet lääkäriin. Ilman sitä seuraukset olisivat voineet olla kohtalokkaat.

– Toivottavasti voin herättää myös muissa ihmisissä sen fiiliksen, että jos on yhtään sellainen olo, niin lääkäriin kannattaa mennä, hän päättää.

Luukkaisen sairaudesta kertoi ensimmäisenä Iltalehti.