Matti Nykäselle järjestetään kesällä suuri muistokonsertti – luottokitaristi Jussi Niemi paljasti suunnitelmansa suorassa tv-lähetyksessä - Viihde - Ilta-Sanomat

Matti Nykäselle järjestetään kesällä suuri muistokonsertti – luottokitaristi Jussi Niemi paljasti suunnitelmansa suorassa tv-lähetyksessä

Jussi Niemi kertoi Arto Nybergin keskusteluohjelmassa, että Matti Nykäsen muistokonsertti olisi tarkoitus järjestää edesmenneen mäkikotkan syntymäpäivänä 17. heinäkuuta.

Jussi Niemi (vas.) kiersi Matti Nykäsen kanssa vuosikymmenten ajan.

5.5.2019 19:41

Helmikuussa 55-vuotiaana menehtynyt mäkihypyn nelinkertainen olympiavoittaja Matti Nykänen kokeili siipiään myös musiikin saralla. Nykänen teki musiikkiurallaan yhteistyötä Jussi Niemen kanssa, joka sävelsi ja sanoitti Nykäsen esittämiä kappaleita.

Niemi vieraili sunnuntai-iltana Arto Nybergin keskusteluohjelmassa. Nykäsen luottokitaristiksi usein tituleerattu Niemi kertoi suorassa tv-lähetyksessä tavanneensa Nykäsen viimeisen kerran joulukuussa Kanarialla, mutta viimeinen puhelu vaihdettiin tammikuussa.

Nyt Niemi suunnittelee muistokonserttia edesmenneen ystävänsä kunniaksi. Tarkoitus on järjestää muistokonsertti 17. heinäkuuta Matin syntymäpäivänä.

– Ehdotuksia on tullut monenlaisia. Kyllä se Jyväskylässä tapahtuu, Matin syntymäpäivänä 17. heinäkuuta. Minun ajatukseni on, että tehdään se isosti, että on muitakin artisteja ja isot puitteet. Esimerkiksi Lutakonaukiolla olisi hyvät puitteet, Niemi kertoi Nybergille.

– Itse tulen paljon laulamaan Matin osuuksia, koska kappaleet ovat minun. Katsotaan, voisihan se olla Jasper Pääkkönen Matti-leffasta, Jasper tosin on maailmalla nyt niin kovassa maineessa, Niemi heitti nauraen.

Nykäseltä piti ilmestyä neljäs albumi tänä keväänä. Julkaisemattomat kappaleet tullaan julkaisemaan postuumisti.

– Siitä on nyt kymmenkunta vuotta, kun edellinen levy tuli. Matti halusi vielä jatkaa uraansa. Kahdeksan kappaletta on valmiina, mutta kuolema muutti suunnitelmia. Kyllä se julkaistaan, koska olemme tehneet paljon töitä sen eteen, Niemi kertoi Nybergille.

Jussi Niemi (vas.) kiersi Matti Nykäsen kanssa vuosikymmenten ajan.

Niemi kiersi Matin kanssa 27 vuotta pitkin Suomea. Yhteistyö alkoi eksoottisella tavalla, kun Niemi sai puhelun Ile Vainiolta.

– Hän kysyi, että tiedänkö Nykäsen Matin. Sanoin, että totta kai, kuka nyt häntä ei tuntisi. Parissa studiossa oltiin jo käyty, mutta Matti oli lähtenyt ovet paukkuen, koska homma ei ollut sujunut, Niemi kertoi Nybergille.

– Tapasimme paikallisessa hotellissa, jossa Matti oli viettänyt pari viikkoa. Hän oli erinomaisessa kunnossa, ainakin kavereihinsa verrattuna. Juteltiin niitä näitä tunnin verran ja Matti sanoi, että sinä tunnut kivalta kaverilta, sinun kanssa haluan tehdä musiikkia, Niemi muisteli.

Jussi Niemestä (vas.) ja Matti Nykäsestä tuli vuosien varrella läheisiä ystäviä.

Levy tehtiin kahdessa viikossa alusti loppuun. Niemi kertoi tv-haastattelussa saaneensa apua sanoittajilta ja säveltäneensä itse yötä päivää.

– Kysyin osaako Matti laulaa, ja hän sanoi, että ei hän tiedä. Matti tuli taksilla studiolle ja sanoi kauniisti käsipäivää olympiavoittajan tavoin. Kysyin, että Matti, osaatko laulaa? Matti sanoi, että en tiedä, kun en ole koskaan yrittänyt, Niemi nauroi.

Sen jälkeen edessä oli suuret menestyksen vuodet.

– Sehän oli ihan järjetöntä, paikat oli niin täynnä, ettei sisälle mahtunut. Haastattelut kesti tuntitolkulla ja parhaimmillaan mukana oli 80 toimittajaa, Niemi muisteli Nybergille.

Matti Nykänen kuoli sairauskohtaukseen yöllä 4. helmikuuta 2019 kotonaan Joutsenossa.

Koskettavat hautajaiset järjestettiin Jyväskylässä 2. maaliskuuta. Muistotilaisuudessa Jussi Niemi esitti kappaleen Maan korvessa, jonka päälle Nykänen puhui studiossa äänitetyn osuutensa. Niemen mukaan tämä oli laulu, jota Nykänen ei koskaan saanut laulettua nauhalle.

Nykäsellä oli erityinen toive kappaleen suhteen.

– Matti sanoi mulle, että jos hänellä joskus lähtö tulee, niin laula Jussi tämä biisi minun haudallani, Niemi kertoi.

Kappale Maan korvessa syntyi vuosia sitten, kun Nykäsellä oli elämässään vaikea vaihe. Maan korvessa syleilee sävellyksellisesti tunnettua virttä Maan korvessa kulkevi, ja sen alkupään sanat ovat myös samat. Loppupäähän Vexi Salmi teki Nykäsen elämästä kertovia sanoituksia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?