Perheenisä Roni lupasi auttaa Antti Holmaa, mutta aika loppui kesken – nyt pysäyttävä vastaus saatiin julki: ”Mä tiedän, että kuolen” - Viihde - Ilta-Sanomat

Perheenisä Roni lupasi auttaa Antti Holmaa, mutta aika loppui kesken – nyt pysäyttävä vastaus saatiin julki: ”Mä tiedän, että kuolen”

Antti Holma pyysi saattohoidossa olevalta kaveriltaan Ronilta vastausta kuulijansa esittämään kysymyksen, mutta ei teknisten ongelmien vuoksi saanut viestejä auki. Nyt ne saatiin viimein julki.

Antti Holma käsittelee Auta Antti! -podcastissaan vaikeita aiheita.­

26.4.2019 17:51

Näyttelijä ja kirjailija Antti Holma julkaisee viikoittain Auta Antti! -nimistä podcastia, jossa hän vastaa kuuntelijoidensa kysymyksiin kaikesta maan ja taivaan väliltä. Podcasteissa käsitellään elämää, sen kipukohtia, iloja ja suruja.

Viime viikolla Holma käsitteli podcastissaan kuolemaa. Hän kertoi ottaneensa lukijan kysymykseen liittyen yhteyttä entiseen työkaveriinsa ja ystäväänsä, näyttelijänä työskennelleeseen Roniin. Aggressiivista luusyöpää sairastunut Roni kertoi Holmalle haluavansa puhua podcastin kuulijoille lohdusta.

Kävi kuitenkin niin, ettei Holma saanut Ronin lähettämiä ääniviestejä auki. Tilanteesta huvittunut Roni lupasi lähettää viestit uudelleen, mutta sitten miehen vointi heikkeni. Muutama päivä myöhemmin Roni kuoli.

Tämän viikon jaksossa Holma kertoo käsittelevänsä elämää. Hän kertoo heti alussa saaneensa apua pyytämällä Ronin lähettämät kolme äänitiedostoa auki.

– Nyt se on tehty, uskomatonta kylläkin. Ja niinpä Ronin sanat lohdusta kuullaan tämän jakson päätteeksi, Holma kertoo Auta Antti! -podcastissaan.

Holma halusi sijoittaa Ronin mietteet jakson loppuun, sillä ne olivat hänen mielestään pysäyttäviä.

– Jäin näiden pätkien jälkeen ihan hetkeksi hiljaisuuteen istumaan, hän sanoi.

Näin Roni puhui podcastissa lohdusta:

– Moikka. Mä oon Roni, ja vieraana tässä Auta Antti! -podcastissa. Ja miksi olen vieraana tässä podcastissa, sen tietää vain Antti, Roni aloitti ja kertoi hörppäävänsä väliin raparperimehua.

– Mä olen täällä Terhokodissa, missä saa kunnon raparperimehua, eikä mitään tiivistemehua, mies lisäsi naurahtaen.

Roni kertoi aluksi, kuinka oli alun perin tutustunut Holmaan ja kuinka he pitivät yhteyttä, kun myös Holma sairastui syöpään. Näyttelijä sairasti ihosyövän vuonna 2017. Noin 40-vuotiaana kuollut Roni kertoi pitäneensä sairastumisestaan ”syöpäpäiväkirjaa”, eli hän kirjoitti blogia ja pitänyt videoblogia.

Viestien äänityshetkellä Roni oli saattohoidossa.

– Olen täällä Terhokodissa kivunmukaiseen hoitoon suunnatussa yksikössä. Tämä on se viimeinen sijoituspaikka, ennen kuin kuolema koppaa. Mulla on tässä tällaiset nenäviikset. Ne suhisee, hengitys rahisee ja mies kohisee, eli tämän parempaa äänenlaatua ette tule saamaan, hän kertoi.

Sitten Roni siirtyi kuolemanpelkoa käsittelevään kysymykseen vastaamiseen.

– Mutta Antti heitti mua tällaisella hyvin vapaamuotoisella kysymyksellä kuolemanpelosta. Ja sehän mua koskettaa ja on hyvin lähellä. Vaikea aihe. Olen itse mieltänyt sen niin, että en pelkää kuolemaa. Mä tiedän, että mä kuolen. Ja kuolema on sellainen asia, joka kohtaa meidät kaikki, hän pohti.

– Mutta se, mikä mulle on tässä olemassa, on mahdollisuus. Se on se mikä mua tässä pelottaa.

Roni kertasi kuulijoille lyhyesti oman taudinkuvansa. Hän kertoi vuonna 2016 saaneensa lääkäriltä toivottoman diagnoosin jo ennen kuin sytostaattihoitoa oltiin edes aloitettu.

– Silloin multa lähti kaikki toivo. Mutta sitten sain roppakaupalla hoitoa. Sain toimivaa sytostaattihoitoa ja sain elämäni hetkeksi takaisin.

Perheenisä sai hetken elää tavallista elämää lastensa ja avopuolisonsa kanssa.

– Se on ihana osuus, mutta myös karmea osuus. Koska ne tullaan ottamaan sulta pois, hän tunnusti.

– Joka kerta lääkäriin mennessäni olen joutunut miettimään, tuleeko sieltä se kuolemantuomio vai lohtu ja mahdollisuus. Se on aina yhtä pelottava se mahdollisuus. Kuolemantieto ei pelota, sillä se on vaan se möhkö. Miten helvetissä mä sellaista möhköä käsittelen.

– En mä edes yritä tai voi yrittää ajatella, että mä voisin selättää kuoleman ja voittavani sen koko käsitteen olemassaolon. Mutta ei se niin mene. Se on niin valtava kakku ihmiselle, että olemme luoneet uskonjärjestelmiä, että meidän pää kestäisi tämän kaiken.

Roni kertoi vuonna 2016 saamansa diagnoosin olleen virheellinen. Sen jälkeen hän sai lohtua ja uusia mahdollisuuksia monta kertaa. Kunnes mahdollisuudet loppuivat.

– Se mikä tässä kuolemanpelossa on totta on se, kuinka paljon sitä lohtua ja armoa kestää. Olen päässyt sieltä alusta pahan lääkärin ja virhediagnoosin pauloista mahtavaan hoitoon kerta toisensa jälkeen. Kun sitten sain kuulla, että nyt on kokeiltu viimeinenkin lääke ja viimeinenkin hoitolinja ja ne eivät toimi, niin mä olin helpottunut. Että okei, nyt tämä paska loppuu. Mun ei tarvitse enää pelätä.

– Pelkääminen on ihan helvetin raskas prosessi. Vaikka koko ajan ei pelkäisi, mutta sä tiedostat sen, että se odottaa jossain kulman takana.

Roni lopettaa pohdintansa vitsiin.

– En mä tiedä Antti, onko tässä mitään mitä sä haet tai halusit kuulla. Mutta saat nyt sitä, mitä multa täältä tulee.

Voit kuunnella Auta Antti! -jakson alla olevasta soittimesta. Ronin osuus alkaa kohdasta 48.35.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?