IS selvitti, keitä Prisman mainoksissa esiintyvät ”kuninkaalliset” oikeasti ovat – ruotsalaiset eivät nielleet purematta näkemäänsä - Viihde - Ilta-Sanomat

IS selvitti, keitä Prisman mainoksissa esiintyvät ”kuninkaalliset” oikeasti ovat – ruotsalaiset eivät nielleet purematta näkemäänsä

Käsi ylös, kuinka moni on miettinyt, keitä Prisman mainoksessa esiintyvät Ruotsin ”kuninkaalliset” ovat?

24.4.2019 13:40
  • Juttu on julkaistu Ilta-Sanomissa alun perin 21. tammikuuta. IS julkaisee alkuvuoden luetuimpia juttuja uudelleen.

Kruununprinsessa valitsee tasavallan, ostaa kotinsa astiaston Ikean sijaan Prismasta ja kehuu vielä viihtyvänsä Suomessa. Kyse on suomalaisesta mainoksesta, jossa ”kuningas Kaarle Kustaa” ja ”kuningatar Silvia” kummastelevat suomalaisen kauppaketjun tuotteita.

Mainokset ovat aiheuttaneet paljon puhetta sosiaalisessa mediassa ja työpaikkojen kahvipöydissä.

Keitä nämä kuninkaalliset ovat ja mistä moinen idea syntyi? Asia täytyy ehdottomasti selvittää.

Prisman kuninkaallismainos

SOK Median markkinointijohtaja Lauri Toivonen vastaa puhelimeen. Hän on valmis kertomaan tarinan mainosten takaa.

– Prisma on ostopaikkana hyvä, mutta halpa. Tätä hyvyyttä halusimme alleviivata kun ryhdyimme suunnittelemaan mainoksia. Mietimme, mikä osoittaisi asian parhaiten. No, suomalaiset ovat kautta maailmansivun matkustaneet Ruotsiin ostoksille. Mitäpä jos ruotsalaiset tulisivatkin kaupoille Suomeen? Entäpä jos ruotsalainen aristokraatti hyväksyisi Prisman? Toivonen taustoittaa IS:lle.

Syntyi sarja mainoksia, jotka ovat pyörineet televisiossa jo vuodesta 2016.

Yasmina Osman kruununprinsessa Victoriana.­

Ruotsalaiset tyrmistyivät

Mainonta aiheuttaa tutkitusti ristiriitaisia tunteita. IS kertoi helmikuussa 2016, että Ruotsissa oli suututtu kuningasperheen käytöstä suomalaisessa tv-spotissa.

– Näin tehdään pilkkaa kuningasperheestä suomalaisessa mainoselokuvassa, Aftonbladet otsikoi tuolloin.

Lisäksi lehti jakoi mainosvideon Facebookissa, jossa moni kommentoi sitä:

– Toisten ihmisten pilkkaaminen ei ole huumoria.

– Kateellisilla suomalaisilla ei ole mitään kuninkaallista.

– He ovat vain kateellisia, koska me saamme pikkuprinssin tai –prinsessan.

Hyvä mainos aiheuttaa keskustelua, Toivonen näkee.

– Meidän näkökulmastahan se on niin, että jos ruotsalaiset hermostuvat jostain, mitä suomalaiset tekevät, niin se sataa meidän laariin.

Toivonen uskoo, että Aftonbladetin esiin nostamassa mainosraivossa on mukana reippaasti ”hevosmiehen lisää”.

– Ruotsalaisillahan on hyvä itsetunto. Mainoksemme hahmot ovat sitä paitsi kilttejä, eikä heitä ole esitetty pahansuovasti. Suhtaudumme Ruotsin kuninkaallisiin lempeästi ja ihaillen, emme irvaile.

Kruununprinsessa Victorian sai tulkittavakseen Yasmina Osman, ruotsalainen amatöörinäyttelijä.­

Mainoksista ei Toivosen mukaan normaalisti saa palautetta, mutta tällä kertaa sitä on sadellut.

– Huumori on vaikea laji ja huumorintajuja on niin monenlaisia. Joku voi kokea mainoksemme rienaavana, mutta meidän mielestämme se on oikein lempeä, Toivonen päättää.

Kuningas Kaarle Kustaata tv-mainoksissa esittävä Jan Wolfhagen on kotimaassaan Ruotsissa tunnettu imitaattori, jonka repertuaariin kuuluvat niin kuninkaan kuin Mr. Beaninkin esittäminen. Wolfhagen on kertonut Expressen-lehden haastattelussa, ettei kuningas Kaarle Kustaa pidä hänen imitaatioistaan.

 

Hovi jyrähti, kun kuningasta esittänyt Wolfhagen velmuili golfklubin mainoksessa ja kielsi imitaattoria esiintymästä jatkossa mainoksissa Kaarle Kustaana.

– En aio lopettaa. Tiedän, ettei toisten ihmisten imitointi ole kiellettyä, Wolfhagen napautti Expressenin haastattelussa.

Kuningatar Silviaa Prisman mainoksessa esittävä Agneta Monegard ja prinsessa Victoriaa tulkitseva Yasmina Osaman ovat ruotsalaisia amatöörinäyttelijöitä. Monegard työskentelee LinkedIn-profiilinsa perusteella lentoemäntänä, Osaman puolestaan on työskennellyt personal trainerina.

Hän on Jan Wolfhagen. Mies elättää itsensä taikurikeikoilla ja imitoimalla Ruotsin kuningasta.­

Osaman on jakanut omalla Instagram tilillään myös kuvia, joissa hän on stailattuna prinsessa Victoriaksi:

https://www.instagram.com/p/BsnKFfbBX3N

Prinssi Danielia mainoksessa esittävä Mads Korsgaard on alunperin kotoisin Tanskasta. 39-vuotias Korsgaard on opiskellut Tukholmassa näyttelemistä ja tehnyt monia rooleja niin elokuvissa, tv:ssä kuin teatterin puolellakin.

Silvian roolissa nähdään amatöörinäyttelijä Agneta Monegard.­

Korsgaard on aktiivinen sosiaalisessa mediassa ja somen perusteella hänellä riittää kiireitä työrintamalla. Komistus on julkaissut Instagram-tilillään roimasti kuvia ympäri maailmaa, jonne näyttelijän työt ovat häntä vieneet.

Alla olevassa kuvassa Korsgaard loikoilee Koh Changissa, Thaimaassa:

Hovin tiedottajana mainoksissa hääräävä Tobias Aspelin on Korsgaardin ohella ”kuninkaallisen perheen” ainoa ammattinäyttelijä. 50-vuotias Apelin on aloittanut uransa jo 90-luvun alussa ja hänet on nähty vuosien varrella niin Beck-elokuvassa kuin ruotsalaisissa tv-sarjoissakin.

Prinssi Daniel löytyi Tanskasta. Häntä esittää ammattinäyttelijä Mads Korsgaard. Korsgaard on saanut näyttelijänkoulutuksensa Tukholmassa ja hän on tehnyt yli 40 eri roolia tv-sarjoissa ja elokuvissa.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?