Anna: Parisuhteen päättyminen johti syöksykierteeseen – Sohvaperunat-tähti Juhani, 32, laihtui rajusti ja makasi lamaantuneena opiskelijaboksissaan

Julkaistu:

Juhani Koskinen kertoo Anna-lehdessä, että hän sairastui masennukseen, kun pitkä parisuhde päättyi. Vaikeimpina hetkinä hän ei kyennyt syömään eikä nousemaan sängystä.
Ylen Sohvaperunat-sarjasta tuttu Juhani Koskinen, 32, kertoo Anna-lehdessä sairastaneensa keskivaikeaa masennusta. Turkulainen Juhani kertoo lehdelle, että pari vuotta ennen kuin hänestä tuli koko kansan tuntema Sohvaperuna, hän makasi opiskelijaboksissaan masennuksesta lamaantuneena.

Annan mukaan Juhani sairastui masennukseen 25-vuotiaana, vaikka ulospäin kaikki näytti olevan kunnossa. Hän opiskeli ammattikorkeakoulussa, harrasti urheilua ja vietti aikaa ystäviensä seurassa. Yksi asia oli kuitenkin mennyt pieleen: Juhanin neljä vuotta kestänyt parisuhde oli päättynyt.

– Minusta tuntui, että olin epäonnistunut kaikkein tärkeimmässä asiassa: parisuhteessa. Siitä kasvoi mieleen möykky, ja lopulta en pystynyt enää ajattelemaan mitään muuta kuin omaa epäonnistumistani, Juhani sanoo Annan haastattelussa.

Juhanin masennus oireili aluksi ruokahalun katoamisena, vireystalon laskemisena ja keskittymiskyvyn heikkenemisenä. Pian tilanne meni kuitenkin niin pahaksi, ettei hän kyennyt elämään arkea lainkaan.

– Arjesta ei tullut oikein mitään. En päässyt sängystä ylös enkä pystynyt syömään kunnolla. Laihduin 10 kiloa muutamassa kuukaudessa. Olin täysin lamaantunut. Oli päiviä, jolloin en päässyt sängystä kuin vessaan. Se vei minulta kaiken energian, Juhani sanoo Annalle.


Pian Juhani tajusi, ettei kaikki ollut kunnossa. Hän kertoi tuntemuksistaan vanhemmille, jotka kannustivat häntä hakemaan apua. Hän sai lääkäriltä mielialalääkityksen ja meni terapiaan. Puhuminen auttoi, vaikka se aluksi hävetti.

– Häpeän yli pääsin puhumalla: ensin vanhemmille, sitten lääkärille ja terapeutille. Lopulta pystyin puhumaan masennuksesta myös muutamalla läheiselle ystävälle. En voi tarpeeksi korostaa puhumisen merkitystä. On tärkeää, ettei masennuksen kanssa jää yksin.

Ammattiavun avulla Juhani parani masennuksesta ja on nyt ollut kuusi vuotta terve. Hän kokee, että avain parantumiseen oli puhuminen ja se, että hän ymmärsi, ettei parisuhteen päättyminen ollut maailman loppu.

Pari vuotta myöhemmin Juhani pärähti suomalaisten olohuoneisiin osana Britanniasta Suomeen rantautunutta tv-formaattia Goggleboxia. Juhani oli ystävänsä Oskun kanssa mukana jättisuosioon nousseessa Sohvaperunat-sarjassa vuosina 2015–2018.


Sarjan myötä Juhanista tuli monien tv-katsojien suosikkihahmo. Hän kertoi viime keväänä IS:lle, että uskoo suosion salaisuuden olevan se, että kaverukset ovat rentoja ja omia itsejään.

– Kyse on varmaan siitä, että meihin on helppo samastua. Olemme tavallisia tyyppejä, kaksikko arvelee.

– Ei meillä ole mitään erityislahjakkuutta, kuten muusikoilla, jotka ovat sen tähden tunnettuja. Ihmiset katsovat meidän kanssa perjantaisin telkkaria. Olemme tavallaan yhtä porukkaa.
Ystävykset pyörittävät yhteistä viestintätoimistoa ja esiintyminen suositussa tv-sarjassa on vauhdittanut heidän bisneksiään. Viime kesänä Juhani ja Osku muun muassa juonsivat kotikaupungissaan Turussa järjestettävän Down By The Laituri -festivaalin.

– Kun DBTL:stä otettiin yhteyttä, ajatukset olivat aluksi hieman epäuskoiset, me kun tosiaan vain katsomme telkkarissa telkkaria. Fiilikset ovat siis tosi hyvät, mutta yllättyneet. Monta vuotta on tullut rymyttyä siellä yleisön joukossa, mutta nyt vähän eri roolissa sitten, Juhani totesi yllättävästä pestistä.