Suomalainen Anders hieraisi silmiään nähdessään italialaismallin Lapin-kuvat – hämärä vyyhti lävähti esiin ja somekaunotar painoi paniikkinappulaa

Julkaistu:

Omituinen Instagram-kuvavyyhti alkoi valjeta sen jälkeen, kun IS julkaisi uudenvuoden aattona artikkelin italialaisen Viola Valentina Vignalin, 27, lumoavan kauniista Lapin-lomasta.
  • Juttu on julkaistu Ilta-Sanomissa alun perin 1. tammikuuta. IS julkaisee pääsiäisenä alkuvuoden luetuimpia juttuja ja puheenaiheita.
Viola Valentina Vignali on Instagram-tähti, jolla on nuorten suosimassa kuvapalvelussa yli kaksi miljoonaa seuraajaa. Hän kertoi seuraajilleen matkustaneensa Lappiin viettämään lumista joulua pohjolan upeissa maisemissa.

Instagram-tähti julkaisi sen jälkeen Lapista useita kauniita pakkaskuvia. Kuvat löytyivät kuvapalvelusta helposti, sillä ne oli merkitty Lappiin sijaintitunnistuksen avulla. Suurin osa kuvista oli merkitty Inarin kuntaan.

IS kirjoitti Vignalin Lapin-lomasta artikkelin, jonka voit lukea alla olevasta linkistä.

Huijaus paljastui?

Artikkelin julkaisemisen jälkeen alkoi tapahtua.

IS sai uudenvuoden aaton ja uudenvuoden päivän aikana useampia yhteydenottoja, joissa kerrottiin, että Vignalin maisemakuvat Lapista on varastettu muilta Instagram-tileiltä.

Vignalin julkaisemista maisemakuvista saattoi arvata, että ne ovat ammattilaisen ottamia. Siksi kuvat keräsivätkin Instagramissa paljon tykkäyksiä ja huomiota, koska ne olivat todella upeita sarjassaan.

IS sai kahdelta huippukuvaajalta yhteydenoton ja selvityksen, että kuvat olivat heidän ottamiaan kuvia pienillä muokkauksilla.

Suomalainen ammattikuvaaja Anders Friberg otti yhteyttä Ilta-Sanomiin ja kertoi järkyttyneensä, kun huomasi Vignalin Lapin-kuvat.

– Huomasin heti, että nuohan ovat minun ottamiani kuvia. Se on aivan törkeää. Kyllä kuvia saa jakaa somessa ja se voi olla hyvää mainosta, kunhan kertoo, kenen ottamia kuvia ne ovat. Tämä italialaismalli ei ollut kertonut missään nimeäni, Friberg sanoo.

– Otin kuvat omalla Lapin-lomallani jouluna.
Friberg kertoo ansaitsevansa osan elannostaan kuvaamalla ja että sosiaalinen media on hänelle tärkeä työväline. Siksi hänestä tuntuu järkyttävältä, että somemalli käytti hänen kuviaan ilman lupaa.

– Laitoin hänelle Instagramissa viestiä, mutta sieltä ei ole kuulunut mitään vastausta.


Kuinka ollakaan, Vignali poisti uudenvuoden päivänä aiemmin julkaisemansa upeat maisemakuvat kokonaan kuvapalvelusta.

Nyt Vignalin tilillä on jäljellä enää vain murto-osa niistä kuvista, jotka hän aiemmin jakoi.


Instagramin käyttöehdoissa kerrotaan selkeästi, että palvelussa ei saa tehdä mitään, mikä rikkoo jonkun muun oikeuksia, mukaan lukien immateriaalioikeudet.

Instagramin käyttöehdot eivät salli muiden immateriaalioikeuksia loukkaavan sisällön julkaisemista. Tekijänoikeus suojaa erilaisten teosten tekijöiden oikeuksia. Kuvat kuuluvat tekijänoikeuden piiriin.

Instagramin käyttöehdoissa huomautetaan, että tekijänoikeuslait voivat vaihdella eri maissa. Käyttöehdoista löytyy lomake, jonka avulla voi tehdä ilmoituksen kuvien luvattomasta käytöstä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt