Huutokauppakeisari myi muumimukin yli 9000 eurolla, mutta kaksi tuotetta yllättivät vielä enemmän – kertoo uudesta trendistä

Pääsiäissunnuntaina järjestetty maailman suurin Muumi-huutokauppa keräsi valtavan yleisön ja rikkoi Aki ja Heli Palsanmäen odotukset.

21.4.2019 19:40

Huutokauppakeisari Aki Palsanmäki ja hänen vaimonsa Heli Palsanmäki järjestivät Hirvaskankaalla pääsiäissunnuntaina 21. huhtikuuta tiettävästi maailman suurimman Muumi-huutokaupan. Yhdeltä iltapäivällä alkanut huutokauppa kesti lopulta hurjat neljä ja puoli tuntia.

– Kyllä minua ja Heliä jännitti, että miten kaikki menee. Mutta tapahtuma oli oikein onnistunut, rentoutunut Huutokauppakeisari tuumaa meklausurakan jälkeen.

– Nyt on tosin takki aika tyhjä, hän naurahtaa perään.

Aki kertoi IS:lle aiemmin, että huutokaupattavat tuotteet olivat peräisin 98-prosenttisesti yhdeltä ja samalta Muumi-keräilijältä, joka oli päättänyt kaiken kerättyään luopua kokoelmastaan. Paikan päälle huutamaan – tai kaupankäyntiä seuraamaan – saapui satoja ihmisiä. Vielä viimeistä Muumi-lautasta huudettaessa paikalla oli Akin arvion mukaan reilut sata henkilöä.

Ehdoton huippuhetki Akille oli huutokaupassa kaikista harvinaisimman Fazer-muumimukin myyntitrilleri. Salaperäinen huppunainen ja perheenisä Hermanni huusivat mukia kilpaa 9 050 euroon asti. Lopulta anonyyminä pysytellyt huppunainen voitti taiston.

– Olihan se kaikista upein hetki. Suurissakaan huutokaupoissa Fazer-mukia ei ole tavoittanut vastaavaa hintaa, Aki pohti.

Salaperäinen huppunainen Jämsästä huusi itselleen harvinaisimman muumimukin 9050 eurolla. Hyväntuulinen nainen antoi mielellään haastattelun, vaikka halusi pysyä työnsä takia anonyyminä.

Kokenut meklari osasi kuitenkin odottaa niin sanotusta muumimukien Graalin maljasta kovaa hintaa. Myös harvinaisen Muumipeikko unelmoi -mukin 2 500 euron hinta vastasi arvoaan. Sen sijaan Akin yllätti täysin 90-luvulla valmistettujen, melko harvinaisten mukien kova hintataso.

– Tietysti nuo kaksi mukia olivat omaa luokkaansa, mutta kyllä paikalla oli selvästi porukkaa, jotka tulivat hakemaan haluamansa. Muutamien 90-luvun mukien hinnat kipusivat lähes tuhanteen euroon, ja mukana oli myös monia 400–500 euron mukeja, hän kertoo.

– Tämä kielii siitä, että myös 90-luvulla valmistetut mukit ovat kasvattaneet suosiotaan keräilijöiden seurassa, mies jatkaa.

Muumipeikko unelmoi -muki ja Fazer-muki olivat huutokaupan kalleimmat mukit.

Aki oli myös erityisen ilahtunut siitä, että suurin osa Muumi-tuotteista pääsi uusien omistajiensa kanssa suoraan kotiin massiivisesta ennakkohuudoista huolimatta.

– Vaikka ennakkoon oli huudettu kenties ennätyksellisesti tuotteita, vain noin 15–20 tuotetta lähetetään uusille omistajilleen. Kaikki muut huudettiin paikan päällä, mies iloitsee ja jatkaa.

– Vaikka tämä on bisnestä, niin kyllä se on meklarille aina paras tunne nähdä se iloinen ilme ja leveä hymy ostajan kasvoilla.

Muumimukit saivat kansan huutamaan sankoin joukoin.

Aki ja Heli kertoivat IS:n haastattelussa ennen huutokaupan alkua, että muumihuutokaupasta voisi tehdä jokavuotisen perinteen. Siis siinä tapauksessa, että lajinsa ensimmäinen teemakauppa onnistuisi.

Ja onnistuihan se. Huutokauppakeisari kertoo, että vauhdikkaan päivän tulos yllätti hänet ja Helin hyvin positiivisesti.

– Vielä on lopulliset laskut Helillä käynnissä, mutta kyllä tämä hyvältä näyttää, Aki tuumaa.

Uusia Muumi-huutokauppoja Aki järjestää mielellään. Hänen mielestään on mahtavaa, että suomalaiset ovat Muumi-kansaa.

– Joku saattaa halveksia Muumi-tuotteiden keräilytä, mutta miksi pitäisi? Tiedän ihmisiä, jotka keräilevät jopa pölynimureita. Kyllä esimerkiksi Muumi-mukit ovat sieltä fiksuimmasta päästä, hän naurahtaa.

– Olisi mahtavaa saada vastaavia tuotteita myyntiin ensi vuodellekin. Eiköhän me uusi Muumi-huutokauppa järjestetä, vaikka ei noita kalliimpia herkkuja saataisikaan, hän päättää.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?