Antti Holma pyysi kaveriltaan apua, muttei ehtinyt koskaan saada vastausta – kertoo podcastissaan perheenisän riipaisevasta kohtalosta - Viihde - Ilta-Sanomat

Antti Holma pyysi kaveriltaan apua, muttei ehtinyt koskaan saada vastausta – kertoo podcastissaan perheenisän riipaisevasta kohtalosta

Antti Holma pyysi kaveriltaan Ronilta vastausta kuulijansa esittämään kysymyksen. Hän ei koskaan ehtinyt kuulla, mitä tällä oli sanottavana, sillä Ronin aika kului loppuun.

Antti Holma kertoo podcastissaan entisen työkaverinsa Ronin tarinan.­

19.4.2019 18:35

Näyttelijä ja kirjailija Antti Holma julkaisee viikoittain Auta Antti! -nimistä podcastia, jossa hän vastaa kuuntelijoidensa kysymyksiin kaikesta maan ja taivaan väliltä. Podcasteissa käsitellään elämää, sen kipukohtia, iloja ja suruja sekä myös kuolemaa.

Auta Antti! -podcastin uusimmassa jaksossa käsitellään vaikeita sairauksia ja kuolemaa. Sen lopuksi Holma käsittelee kuolemanpelkoa, josta sai kuulijaltaan kysymyksen.

Holma päätti kysymyksen saatuaan ottaa yhteyttä työkaveriinsa, näyttelijänä työskennelleeseen Roniin. Hän halusi, että Roni vastaisi kuulijan kysymykseen, sillä tällä oli enemmän kokemusta kuolemanpelosta.

Holma oli tutustunut Roniin Kansallisteatterin näytelmässä. Myöhemmin Roni sairastui luusyöpään, joka oli hänen reidessään. Sairautta hoidettiin ja Roni toipui leikkauksista ja muista hoidoista hyvin.

Roni piti kokemuksistaan blogia, jossa kertoi rehellisesti syövästä ja siitä, millaista oli sairastaa sitä. Hän kertoi blogissaan, millainen olo on rajujen hoitojen jälkeen ja miten olo helpottuu ja mieli kirkastuu, kun on menossa hoitojaksojen välinen aika. Videoita sairaudestaan hän julkaisi Facebookissa julkisella sivullaan.

Holma kertoo podcastissaan, että kun hän itse myöhemmin sairastui ihosyöpään, oli Roni hänelle korvaamaton apu ja heidän välinsä lähentyivät.

– Roni oli silloin isona apuna, koska hän oli ainoa, joka minun tutuistani tiesi täsmälleen missä mennään ja miltä tuntuu, kun pitää sitä omaa sairaskertomustaan käydä läpi, Holma kertoo Auta Antti! -podcastissa.

Roni voi hyvin silloin, kun Holma sairasti. Näyttelijälle toi lohtua ja toivoa se, että Roni oli toipunut sairaudestaan.

– Oli tosi, tosi tärkeää löytää yhteys vuosien jälkeen ihmiseen, joka ei tässä asiassa tarjonnut henkevyyttä, sooda ja sitruunaa, vaan tosi rehellistä ja lämmintä tukea.

Antti Holma sai pari vuotta sitten tietää sairastavansa ihosyöpää.­

Podcastissaan näyttelijä kertoo, että hiljattain Ronin syöpä uusiutui, entistä aggressiivisempana. New Yorkissa asuva Holma aikoi aluksi haastatella Ronia podcastiinsa käydessään vähän aikaa sitten Suomessa, mutta juuri sillä viikolla Roni kuitenkin kertoi somessa, että hänen vointinsa oli muuttunut huonommaksi.

Holma ei halunnut vaivata sairasta kaveriaan podcastillaan. Seuraavalla viikolla hän rohkaistui ja kysyi Ronilta kuolemanpelosta. Tämä oli heti valmis haastatteluun ja lähetti Holmalle äänitiedostoja.

– Syy, miksi Antti minua tänne pyysi, olen vloggaillut ja bloggaillut omaa syöpäpäiväkirjaani. Siinä ohessa olen tietysti sivunnut tätäkin iloista aihetta eli kuolemanpelkoa, Roni kertoo Holmalle lähettämässään äänitteessä.

Roni kertoi, ettei hän saanutkaan äänitettyä vastauksia niin kuin oli suunnitellut ja aikoi vaihtaa puhelimensa nauhuriin. Hän aikoi puhua lohdusta kuolemanpelon sijaan. Holma kertoo podcastissa, että Roni laittoi lopulta kolmessa ääniviestissä ajatuksiaan aiheesta.

– Mutta ne eivät toimineet! Mä en saanut niitä auki! Ja mua vitutti niin paljon, etten ollut mennyt moikkaamaan Ronia silloin mun Suomen-reissulla, kun olisimme voineet puhua kasvotusten ilman tätä rikkinäinen tiedosto -paskaa, Holma sanoo podcastissa.

Roni lupasi lähettää tiedostot Holmalle seuraavana päivänä jollakin muulla keinolla.

Niin ei kuitenkaan käynyt, sillä Ronin voimat alkoivat hiipua.

– Muutama päivä sen jälkeen Roni kuoli. Eikä me nyt saada tietää, mitä Roni olisi halunnut kertoa meille lohdusta.

Ronin kuolema kosketti Holmaa syvästi ja hän herkistyy puhuessaan asiasta podcastissaan.

Hän uskoo, että Ronia olisi huvittanut tietotekniikan pettäminen viime hetkellä.

– En tiedä onko mitään ankeampaa maailmassa, kuin omistaa podcast-jakso ihmisen muistolle, mutta tämä on Ronin muistolle omistettu, Holma toteaa podcastinsa lopuksi.

Ronin blogista selviää, että hän oli kuollessaan noin 40-vuotias. Mies kuvaili itseään perheenisäksi, taidepedagogiksi, teatterin ja äänitöiden sekatyömieheksi ja harrastelijakirjoittelijaksi. Hän oli myös kihloissa.

Syylä paljastui syöväksi

Holma paljasti sosiaalisessa mediassa helmikuussa 2017, että hänellä oli todettu ihosyöpä. Holmalta oli poistettu kuukautta aiemmin tavalliselta vaikuttava syylä, joka paljastuikin myöhemmin melanoomaksi eli ihosyöväksi.

– Viime kuussa poistettu syylä olikin syöpä, tänään raavittiin varmuuden vuoksi vähän lisää lihaa jätkästä, jotta varmistettaisiin että kaikki on saatu pois, Holma kertoi tuolloin Instagramissa.

Holma kertoi myöhemmin Anna-lehdelle, että hän joutui odottamaan tuloksia syöpänsä leviämisestä pitkään. Odotusaika oli hyytävää ja pelottava, mutta sen päätteeksi Holma sai hyviä uutisia: ihosyöpä ei ollut levinnyt muualle.

Artikkelia korjattu 19:51: Antti Holma asuu New Yorkissa, ei Lontoossa, kuten artikkelissa aluksi kerrottiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?