Sara Chafakin elämä muuttui 28-vuotiaana – asuu nyt yksin askeettisessa yksiössä: ”Minulla ei ole edes sänkyä” - Viihde - Ilta-Sanomat

Sara Chafakin elämä muuttui 28-vuotiaana – asuu nyt yksin askeettisessa yksiössä: ”Minulla ei ole edes sänkyä”

Missikaunotar Sara Chafak astui askeleen eteenpäin elämässään ja muutti yksin valoisaan yksiöön Ullanlinnaan.

Miss Suomi 2012 Sara Chafak kertoo IS:lle muuttaneensa omilleen vasta nyt 28-vuotiaana.­

20.4.2019 6:01

Vaaleat puulattiat, upea huonekorkeus ja kauniit, isot ikkunat. Paraatipaikalla Helsingin Ullanlinnassa sijaitseva yksiö on juuri sellainen koti, josta Sara Chafak oli etukäteen haaveillut.

Tällä hetkellä unelmien asunnossa ei ole vielä muuta kuin ruokapöytä ja kaikkein välttämättömimmät tavarat.

– Ei mulla ole vielä edes sänkyä. Olen raahannut sinne sellaisen ison petauspatjan vuoteekseni. Se on oikeastaan aika kiva, ajattelin koristella sen sellaiseksi ihanaksi pesäksi itselleni, Chafak sanoo vihreän matcha-teensä takaa ja hymyilee seesteisesti.

28-vuotias Chafak istuu tyylikkäässä sushiravintolassa Helsingin keskustassa ja kertoo kuulumisiaan. Hiukset on kiharrettu kauniisti ja pöydällä lepää hieno älypuhelin ja merkkilaukku. Mistään ei arvaisi, että tällä hetkellä sisällä kuohuu.

Omaan asuntoon yksin muuttaminen on Chafakille iso elämänmuutos. Muutosta on vasta viikko aikaa, ja hän myöntää avoimesti, että ajatukset ovat vielä aika sekaisin.

– Asuin viimeksi omassa kodissa silloin kun asuin Tallinnassa yliopistossa opiskellessani. Se oli ennen Miss Suomi -kisoja vuonna 2012. Kun voitin kisan, muutin takaisin äidilleni, koska se oli silloin paras ratkaisu, hän kertoo ja noukkii puikoilla sushirullia.

Marokossa nuoret muuttavat pois kotoa vasta kolmikymppisinä. Sara muutti nyt 28-vuotiaana pois äitinsä luota.­

Väliaikaiseksi tarkoitettu ratkaisu venähtikin vähän pidemmäksi ajaksi. Seitsemän vuotta myöhemmin Chafak on valmis astumaan askeleen eteenpäin ja muuttamaan omilleen.

Ullanlinnan-kodissa on paljon positiivisia puolia. Se muistuttaa lapsuudenkodista Vuosaaressa, koska se on lähellä merta. Sieltä käsin on myös helppoa elää arkea loistavan sijainnin takia.

Kun kotiovesta astuu ulos, lähikorttelit ovat täynnä viihtyisiä kahviloita, joissa hän voi tehdä töitä koneellaan.

– Tuo koti on minulle tosi ihana löytö, Chafak sanookin.

–Viime vuonna aloin ajatella, että oma koti voisi olla hyvä idea, Chafak sanoo IS:lle.­

Vuosi sitten Chafakin elämäntilanne oli vielä aivan toisenlainen. Hän kertoi IS:n haastattelussa maaliskuussa 2018, että vilkkaan ja matkustelevaisen elämäntyylin vastapainona on pysyvämpi koti äidin luona Vuosaaressa.

– Tykkään olla äitini kanssa ja olen tosi perheläheinen ihminen. Olen ainoa lapsi meidän perheessä, joka on vielä kotona, joten äitini sanoo aina, että älä vielä lähde, Chafak sanoi tuolloin.

Chafak ihmetteli ääneen sitä, miten suomalaiset nuoret itsenäistyvät niin varhain.

– Minusta on jännää, että Suomessa monet muuttavat niin aikaisin pois kotoa. Marokkolaisessa kulttuurissa se on täysin päinvastoin. Siellä on outoa asua yksin nuorena.

Myös EU-tilastot vahvistavat kulttuurisen eron, jota Chafak tarkoittaa. Eurostatin tuoreimmista tilastoista käy ilmi, että suomalaiset nuoret muuttavat pois kotoa keskimäärin 21-22-vuotiaina. Euroopan eteläisemmissä maissa ja Pohjois-Afrikassa tilanne on toisenlainen. Siellä kotoa muutetaan pysyvästi omilleen vasta noin 29-30-vuotiaana.

Sara kruunattiin Miss Suomeksi vuonna 2012.­

Yksin asumisessa on kuitenkin etunsa. Chafak kertoo olevansa ehdottomasti yöihminen. Nyt hänen ei tarvitse enää hiippailla hiirenhiljaa valmistamaan itselleen ruokaa, kun äiti jo nukkuu sikeästi.

– Kun minulla on vapaa-aikaa, en tajua, mitä hittoa oikein teen elämälläni. Lähdin esimerkiksi eilen kävelemään kauppaan joskus puoli kahdelta yöllä. Olen jotenkin niin levoton ihminen, etten vain osaa olla, hän huokaisee.

– Viime vuonna aloin ajatella, että oma koti voisi olla hyvä idea. Äitikin saa vähän omaa rauhaa.

Viime päivinä Chafak on istuskellut tyhjässä kodissaan keskellä lattiaa ja miettinyt, että mitä jos hän jättäisi sen mahdollisimman paljaaksi. Askeettinen sisustustyyli ihastuttaa häntä.

– Iskä tuli luokseni käymään ja ihmetteli, että miksi tämä paikka on näin valkoinen ja missä kaikki tavarat ovat. Marokkolaisessa kodissa on tapana olla paljon värejä ja kaikkia koriste-esineitä. Minun kodistani ei tule sellaista, Chafak naurahtaa.

–En tykkää jäädä paikoilleni. Se ahdistaa minua, Sara Chafak sanoo.­

Televisiota hän ei halua lainkaan, mutta kaiuttimista hän ei luopuisi. Chafak kertoo kuuntelevansa musiikkia melkein aina kun on kotona.

– Akustiikka toimii hyvin, jos tavaroita ei ole liikaa, hän miettii.

Toinen tärkeä juttu on oma kannettava tietokone, jonka äärellä voi puuhailla kellonajasta riippumatta omia projekteja ja ideoita.

– En osaa vain olla, vaan mietin koko ajan seuraavia projekteja, joita voisin tehdä. Editoin koneella kuvia ja muuta.

– Iltaisin katson Netflixiä siihen asti, että saan unta.

Vielä vuosi sitten Chafak kertoi olevansa onnellinen pitkäaikaisen seurustelukumppaninsa kanssa. Nyt hän sanoo, ettei halua puhua yksityisasioistaan lainkaan julkisuudessa. Viime aikoina hän on iloinnut siitä, että on saanut toteuttaa omia unelmiaan ja matkustaa paljon. Perheen perustaminen ei ole vielä ajankohtaista.

Chafak kertoo rakastavansa erittäin spontaania elämäntyyliään, mutta siinä on huonotkin puolensa. Elämää on vaikeaa suunnitella pitkälle eteenpäin.

– Jos vaikka päätän edellisenä iltana, että menen salille, niin sitten kun pääsen sinne salille niin ajattelenkin jo, että en mä haluakaan mennä sinne.

Kun häneltä kysyy, mitä hän haluaa elämältään vaikka viiden vuoden päästä, hän ei osaa vastata kysymykseen. Hänen ainoa toiveensa on, että elämä olisi jollain tavalla erilaista kuin nyt.

– En tykkää jäädä paikoilleni. Se ahdistaa minua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?