Luokkatoverin julmat sanat syöpyivät Emman, 20, mieleen – teki elämän mullistaneen päätöksen: laihdutti 40 kiloa ja on nyt Miss Jyväskylä - Viihde - Ilta-Sanomat

Luokkatoverin julmat sanat syöpyivät Emman, 20, mieleen – teki elämän mullistaneen päätöksen: laihdutti 40 kiloa ja on nyt Miss Jyväskylä

Emma Peltonen ei uskonut, että hänestä olisi koskaan missiksi. Siitä pitivät huolen lapsesta asti kertynyt ylipaino ja raju koulukiusaaminen. Nyt hän kuitenkin elää unelmaansa ja haaveile vieläkin kirkkaammasta kruunusta.

Emma Peltonen 14-vuotiaana ja nyt. Peltosen tekemän elämäntaparemontin myötä painoa lähti 40 kiloa, ja niistä viimeiset 10 parin viime vuoden aikana.­

18.4.2019 6:45

– Sä olisit muuten ihan okei, mutta kun sulla on toi maha tossa, olivat sanat, jotka kuudesluokkalainen Emma Peltonen kuuli luokallaan olleen pojan suusta.

Lause jäi kummittelemaan Peltosen mieleen ja siitä alkoi vuosien piina, koulukiusaaminen, itsetunnon murentuminen ja jojolaihduttaminen. Pian nuori Peltonen uskoi, ettei hänellä ollut minkäänlaista tulevaisuutta. Hän oli vain isokokoinen tyttö, jota kiusattiin ja josta ei tulisi ikinä kaunista missiä, joita hän ihaili suunnattomasti. Toisin kuitenkin kävi.

Nyt 20-vuotias Peltonen on 40 kiloa kevyempi, hallitseva Miss Jyväskylä ja itsevarma nuori nainen. Hän haluaa kertoa tarinansa auttaakseen muita koulukiusattuja ja painonsa kanssa kamppailevia.

Peltonen 14-vuotiaana ja nyt.­

Peltonen oli jo lapsena ylipainoinen. Vuosien varrella paino nousi nousemistaan ja lopulta hän painoi lähes 100 kiloa.

– Olen ollut aina ylipainoinen. Olen aina yksinkertaisesti rakastanut ruokaa ja painoa tuli sen vuoksi hiljalleen lisää. Rakastin syödä, mutta inhosin kaikkea terveellistä, esimerkiksi kasviksia, Peltonen kertoo IS:lle.

Kun koulukiusaaminen alkoi ala-asteella, ei Peltonen nähnyt itsessään mitään vikaa. Suurikokoisuus ei ollut koskaan haitannut häntä ja hänen vanhempansa olivat vakuutelleet, että kilot karisisivat hänen kasvaessaan. Hiljalleen Peltosen sisällä alkoi kuitenkin kyteä kipinä laihduttamisesta. Hän halusi muokata itseään sellaiseksi, mitä muut odottivat hänen olevan.

– Minulla oli sellainen ajatus, että olisi kiva yläasteelle mennessä, ettei kuulisi omasta painostaan. Minulla oli takaraivossa ajatus siitä, että se on kovempi maailma kuin ala-aste ja se paljastui täysin todeksi. Mikään ei riittänyt siellä.

Peltonen 14-vuotiaana.­

Peltonen pudotti seitsemännen luokan aikana kymmenen kiloa, mutta paino hiipi talven aikana takaisin. Kiusaaminen paheni ja hän joutui kokonsa vuoksi muiden tyttöjen silmätikuksi.

– Seitsemäs ja kahdeksas luokka olivat aivan jäätävän pahoja vuosia. Luokkamme oli hirveän myrkyllinen. Minua alettiin sorsia, minusta puhuttiin pahaa ja keksittiin kamalia asioita. Sitä en ymmärrä vieläkään, miksi asioita keksittiin ja laitettiin minun harteilleni.

Päivittäistä haukkumista, porukasta jättämistä ja painon ilkkumista kesti Peltosen mukaan pari vuotta. Tilanne helpottui yhdeksännellä luokalla, kun Peltosen vanhemmat saivat järjestettyä hänelle ja hänen parhaalle ystävälleen Viiville siirron toiselle luokalle.

– Viivi oli se, joka auttoi minua jaksamaan sen kaiken kuran. Pääsimme luokalle, jolla oli vanhoja tuttujani ja rauhallisempia oppilaita. Siellä ei ollut kiusaamista lainkaan, ei pojilta eikä tytöiltä.

Ysiluokalla myös Peltosen paino oli alkanut pudota kunnolla ja se hillitsi kiusaamista. Hän teki täydellisen elämäntaparemontin ja lopulta kiloja karisi hurjat 40 kiloa, joista viimeiset kymmenen parin viime vuoden aikana.

Käännekohta tapahtui, kun Peltonen päätti kokeilla terveellisempää ruokavaliota vanhempiensa kannustamana, alkoi syödä inhoamiaan kasviksia ja otti ruokavalioonsa mukaan hyviä proteiineja. Samalla herkuttelu ja ahmiminen saivat jäädä.

– Halusin todella kovasti laihtua ja se motivoi minua. Uskon, että yksi syy laihtumiseeni oli se, että aloin syödä aamuisin puuroa, banaania ja marjoja. Sen avulla jaksoi pitkälle päivään eikä tullut mielitekoja ja sortumista herkkuihin.

Peltonen alkoi myös lenkkeillä kotiseudullaan Karstulassa.

– Asuimme aika korvessa ja tuntui hyvältä, että siellä sai liikkua rauhassa, ilman ilkkumista.

Peltonen treenaa vain hyvin harvoin kuntosalilla. Yleensä hän suosii kotijumppaa ja lenkkeilyä.­

Yläasteen jälkeen Peltonen yritti unohtaa kiusaamisen ja kaiken sen, mitä oli kokenut. Hän piilotti muistot ja leikki, ettei kiusaajia tai pahimpia vuosia ollut tapahtunut lainkaan.

– Ei se tietenkään onnistut, vaan ne asiat täytyi kohdata. Kun opiskelin ammattikoulussa, avasin ensimmäistä kertaa suuni kiusaamisesta. Kirjoitin asiasta Facebookiin ja kerroin, että vaikka olen ollut vuosia hiljaa, en ole unohtanut. Sain tykkäyksiä jopa entisiltä haukkujiltani.

Asiaa käsiteltyään Peltonen alkoi hiljalleen antaa anteeksi kiusaajilleen.

– En voi muutakaan ja kaikki me olemme vain ihmisiä. Uskon, että niillä, jotka haavoittivat minua ja yrittivät pilata elämäni, oli varmasti itsellä todella paha olla.

–Olisi tärkeää, että nuori, joka kokee kiusaamista, tiedostaisi sen, että hän on vahva ja selviää kyllä. Vain taivas on rajana siinä, mitä hän voi tehdä elämässään. Toivon, että tarinani näyttäisi sen, Emma Peltonen sanoo.­

Tällä hetkellä Peltosen elämä on parempaa kuin hän uskalsi koskaan edes toivoa. Hän muuttaa juuri Jyväskylään yhdessä poikaystävänsä kanssa, valmistui viime keväänä kosmetologiksi ja sai uudesta kotikaupungistaan työn hyvinvoinnin parista. Myös misseys on Peltoselle suuri ylpeyden aihe, josta hän unelmoi koko lapsuutensa.

– En olisi ikinä osannut kuvitella, että elämä voi olla näin ihanaa kuin se nyt on. Kun sain kutreilleni Miss Jyväskylän kruunun, tuntui se palkinnolta kaikesta.

Tulevaisuudessa Pelkonen haaveile vieläkin kirkkaammasta, Miss Suomen kruunusta. Hän haki kisaan mukaan jo viime keväänä ja kertoo saaneensa kutsun sen karsintoihin. Lopulta hän kuitenkin jänisti ja jätti menemättä paikalle, sillä tilaisuus tuntui liian hienolta.

– Toivon saavani lisää itseluottamusta, varmuutta ja viisautta. Haluan olla varma, että minusta on Miss Suomeksi ennen kuin haen uudelleen mukaan.

Myös Peltosen elämäntapamuutos on ollut menestys, sillä hän onnistunut pitämään karistamansa kilot poissa. Peltonen uskoo, että painonhallinta on hänelle elämänmittainen projekti. Siksi hän ei halua olla liian ankara itselleen, vaan sallii välillä myös herkuttelun – järkevissä rajoissa.

– Välillä on haastavaa, kun ei pysty herkuttelemaan samalla tavalla kuin joku toinen. Onneksi voin pitää karkkipäiviä, jolloin syön, mitä haluan. Tärkeää on, että muistan katkaista herkuttelun siihen yhteen päivään.

Peltonen liikkuu noin neljä kertaa viikossa, muttei halua olla senkään suhteen liian ehdoton. Jos lenkkeily ei maistu, tekee hän kotijumpan. Hänen mukaansa on tärkeää, että tiedostaa oman historian ja tilanteensa, jotta osaa elää itselle sopivalla tavalla.

– Minulle tulee todella helposti painoa lisää, jos annan periksi. Paino voi hiipiä takaisi myös niin, ettei sitä huomaakaan, joten yritän siksi olla tarkkana elämäntavoistani.

Emma Peltonen elää nyt unelmaansa raskaiden vuosien jälkeen.­

Peltosen laihtumisesta kertoi ensimmäisenä Keskisuomalainen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?