Salkkarit-tähti Maija-Liisa Peuhu sai aivoinfarktin ja salasi sen kaikilta – väärä hoito jätti pysyvät vammat

Salatut elämät -tähti Maija-Liisa Peuhu, 77, sai reilut kolme vuotta sitten aivoinfarktin, joka vei hänet viikoiksi sairaalahoitoon. Peuhu saapui katsojien tietämättä kuvauksiin pyörätuolissa.

Salattujen elämien Ulla Taalasmaan roolista tunnettu näyttelijä ei halunnut, että sarjan kuvaukset joutuisivat viivästymään hänen sairastumisensa vuoksi.

17.4.2019 5:59

Lokakuussa 2015 Maija-Liisa Peuhu istui kotonaan Helsingissä sohvalla. Kello näytti kymmentä illalla ja Peuhu aikoi nousta ylös mennäkseen kylpyhuoneeseen pesemään hampaansa. Hän ei kuitenkaan pysynyt nousemaan, sillä hänen vasen jalkansa ja kätensä eivät totelleet lainkaan. Kun edes seisominen ei sujunut, ymmärsi Peuhu, että jokin oli pahasti vialla.

– Mieheni auttoi minut vessaan, pesin hampaat ja sanoin sitten, että nyt täytyy lähteä johonkin hakemaan apua, Peuhu kertoo IS:lle.

Peuhu oli saanut tietämättään aivoinfarktin, jossa aivojen verenkierto häiriintyy valtimoon syntyneen veritulpan seurauksena. Verenkierron häiriintyessä osa aivoista jää ilman happea ja joutuu siksi kuolioon. Tila on erittäin vaarallinen ja vaatii välitöntä hoitoa.

Peuhun aivoinfarktista kertoi ensimmäisenä Apu Terveys -lehti.

Peuhulla infarkti oireili outona olona ja vasemman käden ja jalan toimintakyvyttömyytenä. Hän hakeutui päivystykseen helsinkiläiseen sairaalaan heti oireet huomattuaan, mutta oikea diagnoosi ja hoito viivästyivät.

Peuhun mukaan häneltä otettiin siellä sydänfilmi ja hän sai pistoksena kipulääkettä ja lihaksia rentouttavaa lääkettä.

– Kumpaakaan en olisi tarvinnut, koska minulla ei ollut mitään kipuja. Lihakseni eivät toimineet muutenkaan eli rentouttava pistos vain pahensi sitä.

Peuhun mukaan hänet lähetettiin nopeasti sairaalasta kotiin. Vasta tuttavalääkäri hoksasi asian.

– Heti kun astuin vastaanoton ovesta sisään, hän sanoi, että äkkiä sairaalaan. Sitten mentiin ja sille tielle jäätiin.

Diagnoosista alkoi pitkä hoitojakso, jonka aikana Peuhu vietti kahdessa eri sairaalassa yhteensä seitsemän viikkoa.

Vaikka näyttelijän arki pyöri sairaalan ympärillä, oli hän ehdoton yhdestä asiasta: Salattujen elämien kuvauksia ei lykättäisi tai peruttaisi hänen takiaan. Hän halusi hoitaa roolinsa Ulla Taalasmaana myös sairasvuoteelta käsin.

Peuhun ensimmäinen työpäivä oli noin viikon kuluttua infarktista. Koko kuuden viikon kuntoutuksen ajan autonkuljettaja haki hänet sairaalasta töihin ja vei työpäivän jälkeen sinne takaisin. Tytär oli apuna Salattujen elämien kuvauksissa.

– Hän työnsi minut pyörätuolissa aina seuraavaan asemaan ja toi minulle vihkojani ja vei niitä pois. Hän puki päälleni roolivaatteita ja auttoi kaikessa. Hänen avullaan selvisin siitä.

Peuhu päätti salata sairautensa kaikilta eikä se paljastunut edes tv-ruuduissa suosikkisarjan sadoille tuhansille katsojille. Ainoa ero normaaliin oli, että Ulla Taalasmaa istui kaikissa kohtauksissa.

– En pystynyt seisomaan, joten hahmoni oli pakko istua. Osaani oli pienennetty vähän, mutta olin mukana sarjassa koko sairaalassa viettämäni ajan.

Lue lisää Peuhun toipumisesta päivän Ilta-Sanomista.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?