Marinan äiti vei perheen salaisuudet mukanaan hautaan – totuus selvisi Kadonneen jäljillä -kuvauksissa: näin kävi, kun kamerat sammuivat

rac

Julkaistu:

suosikkisarja
Kaarinalainen Marina löysi sukulaisensa tiistaina nähdyssä Kadonneen jäljillä -jaksossa. Mitä hänen elämässään on tapahtunut kameroiden sammuttua?
Kadonneen jäljillä -ohjelman kevään toisessa jaksossa tavattiin 34-vuotias Marina, etsi isäänsä Venäjältä. Marina ja hänen äitinsä muuttivat silloisesta Leningradista Suomeen vuonna 1989 ja yhteydenpito Vladimir-isään katkesi kuin seinään.

Marina on kasvanut aikuiseksi tietämättä isästään juuri muuta kuin nimen. Äiti ei halunnut puhua tyttärelleen Venäjälle jääneestä ex-puolisostaan. Kun Marinan äiti menehtyi, katkesi samalla Marinan viimeinen yhteys venäläisiin sukujuuriinsa.

– Tuli tunne, että täytyy selvittää onko minulla sukulaisia. On aika kääntää uusi sivu elämässä. Se merkitsisi minulle ihan kaikkea, jos saisi vastaukset kaikkiin niihin asioihin, joista olen itkenyt ja raivonnut. Se tekisi minusta kokonaisemman.

Vuosikymmenien epätietoisuuden jälkeen Marina sai mahdollisuuden etsiä isänsä Kadonneen jäljillä -ohjelmassa. Pietarissa hän ja Ellen Jokikunnas saivat selville isän 26 vuotta vanhan kotiosoitteen, joka johti heidät viimein isän jäljille. Lopputulos ei kuitenkaan ollut sitä, mitä Marina oli toivonut. Isä Vladimir Soitu oli kuollut.

– Jouduimme melkein lopettamaan kuvaukset. Etsintä ei edennyt minnekään. Sitten pysähdyimme miettimään, että vaikka isä on kuollut, niin pakkohan Venäjällä on oltava jotain sukulaisia, Marina kertoo Ilta-Sanomille.


Marina kuvailee tunteneensa äidin kuoleman jälkeen, että on yksin maailmassa. Monien käänteitten kautta Marina ja Kadonneen jäljillä -työryhmä saivat kuitenkin tietää äidin veljen Sergein asuinpaikan ja Viktoria-serkun puhelinnumeron. Viktoria pyyhki liikutuksen kyyneliä nähdessään Venäjälle sukulaisiaan etsimään saapuneen Marinan.

– Tuntui, että olen jäänyt ihan heitteille, mutta sitten löysin Viktorian ja Olgan, Marina hymyilee.

Marina kertoo, että ohjelman päätyttyä hän on pitänyt tiiviisti yhteyttä Sergei-enoonsa, sekä hänen tyttäriinsä Viktoriaan ja Olgaan. Työnsä takia paljon matkusteleva Sergei-eno oli surun murtama, ettei päässyt tapaamaan siskontyttöään kuvausten aikaan.

– Hän ajaa rekkaa ja oli juuri silloin työmatkalla. Eno oli todella murheissaan, ettemme ehtineet nähdä. Kun olimme lähdössä takaisin Suomeen, niin hän oli ajanut Moskovaan lentokentälle minua tapaamaan. Hän oli kuitenkin mennyt väärälle lentokentälle, eikä minulle tullut mieleenkään, että Moskovassa olisi enemmän kuin yksi kenttä, Marina sanoo.

”En halua uskoa, että tarina oli tässä”

Marina sai ohjelman kautta yhteyden sukulaisiin äitinsä puolelta, mutta isän sukulaisten etsintä jatkuu yhä.

– Vielä jakson jälkeenkin etsin isän sukulaisia Soituja. Olen lähettänyt ihmisille viestejä sosiaalisessa mediassa, mutta en ole saanut vastausta. En voi ymmärtää, miksi heitä ei vain löydy, Marina huokaa.

Hän kuvailee isän olevan edelleen yhtä suuri mysteeri kuin ennen.

– Tarina jatkuu vielä. En tiedä, mitä isän elämässä on tapahtunut sen jälkeen kun minä ja äiti muutimme Suomeen ollessani 3-vuotias. Onko hän mennyt naimisiin, tai onko häntä jäänyt suremaan avovaimo? Marina pohtii.

Marina ei ole vieläkään saanut selvyyttä sille, miksi hänen äitinsä katkaisi yhteydenpidon isään kokonaan. Äiti vei tiedot isästä mukanaan hautaan.

– Äiti kantoi hirvittävää taakkaa vuosikaudet, enkä tiedä miksi. Hän koskaan halunnut, että olisin ottanut isästä selvää. Jos halusin olla yhteydessä isään, niin hän heti sanoi, että ei ei, hän soittaa isälle. Ennen kuolemaansa hän kertoi, että oli yrittänyt soittaa isälle, mutta isän kodin paikalla on nyt virastotalo, Marina muistelee.

– Se ei ole totta, sillä minähän kävin ohjelmassa isän oven takana. Äiti ei suostunut myöntämään sitä minulle. Ehkä hän oli saanut tietää isän kuolleen, eikä halunnut kertoa.


Kadonneen jäljillä -ohjelmassa Marinan serkku Viktoria kertoi yrittäneensä parhaansa mukaan etsiä Marinaa ja tämän äitiä, mutta tuloksetta. Marina kertoo kuulleensa nyt jälkeenpäin, että äiti oli ajautunut riitoihin Sergei-enon kanssa.

– Enoon hän oli yhteydessä, mutta heillä oli kuulemma ollut riitaa ja välit meni poikki, Marina tietää.

Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, Marina pääsee viettämään juhannuksen sukulaistensa kanssa Venäjällä. Hän toivoo saavansa myös viimein selvyyttä siihen, missä isän sukulaiset ovat.

– Isän kohtalo kalvaa sisintäni. Näytän kuulemma todella paljon isältä ja olisi ihanaa, jos löytyisi edes jotain tietoa isän elämästä. En halua uskoa, että tämä tarina oli tässä, hän sanoo.

Kadonneen jäljillä tiistaisin Livillä kello 20. IS ja Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt