Marina, 34, ei tiedä mitään isästään – vuosikausia kestänyt epätietoisuus päättyi pahimpaan mahdolliseen uutiseen tv-ruudussa

rac

Julkaistu:

suosikkisarja
Venäjällä syntynyt Marina etsi suosikkisarjassa kauan kadoksissa ollutta isäänsä.
Tiistain Kadonneen jäljillä -ohjelmassa 34-vuotias Marina etsi isäänsä Venäjältä. Marina ja hänen äitinsä muuttivat silloisesta Leningradista Suomeen vuonna 1989 ja yhteydenpito Vladimir-isään katkesi kuin seinään.

Marina on kasvanut aikuiseksi tietämättä isästään juuri muuta kuin nimen. Äiti ei ole ollut halukas puhumaan Venäjälle jääneestä ex-puolisostaan, sillä ero tapahtui hyvin ikävissä merkeissä.

– Äiti on sanonut törmänneensä isään toisen naisen kanssa kun olin vauva. Siitä on lähtenyt tällainen viha ja katkeruus. Äiti on ollut todella pettynyt, Marina kertoi vanhempiensa välirikosta.

Marinan äiti menehtyi ja samalla katkesi Marinan viimeinen yhteys venäläisiin sukujuuriinsa.

– Tuli tunne, että täytyy selvittää onko minulla sukulaisia. On aika kääntää uusi sivu elämässä. Se merkitsisi minulle ihan kaikkea, jos saisi vastaukset kaikkiin niihin asioihin, joista olen itkenyt ja raivonnut. Se tekisi minusta kokonaisemman.


Marina ja Kadonneen jäljillä -ohjelman tuotantoryhmä matkustivat Pietariin etsimään kauan kadoksissa ollutta Vladimir-isää. He saivat huomata, ettei isän etsiminen vilkkaasta miljoonakaupungista ole helpoin tehtävä. Marinan mieltä kalvoi pelko siitä, että hän on saapunut Pietariin liian myöhään. Entä jos isä ei enää olekaan elossa?

– Pahinta olisi kuulla, että hän on menehtynyt. Mikä vain olisi kuitenkin eteenpäin, mikä vain tieto olisi tärkeää, Marina huokasi.

Paikallisen tulkin avulla Marina ja juontaja Ellen Jokikunnas saivat ensimmäisen johtolankansa, kun he löysivät isän 26 vuotta vanhan osoitteen.

Kun Marina asteli isän entiselle kotiovelle, oli nykyisellä asukkaalla nuorelle naiselle musertavia uutisia. Isä Vladimir Soitu on kuollut.

– En halua uskoa, että tämä loppuu tähän. Se, että isä olisi menehtynyt, tuntuu koko kropassa siltä, että kipua on sydämessä. Tämä on sydäntäsärkevää, Marina kertoi kameroille kyynelsilmin.

Lopullinen varmistus suru-uutiselle saatiin maistraatista, jossa kerrottiin isän menehtyneen vuonna 1998.

– Tulen tänne, sana kokea ihan mahtavia asioita ja tavannut ihania ihmisiä. Sitten lähden täältä uurna kainalossa. Tuntuu ihan kamalalta, Marina itki.

Miksi äiti katkaisi yhteydenpidon sukulaisiin?

Äidin kuoleman jälkeen Marinalle paljastui surullinen totuus siitä, kuinka hänet oli Suomeen muuton jälkeen eristetty venäläisestä perheestään. Äiti ei ollut pitänyt yhteyttä sukulaisiinsa, eikä Marinalla ole ollut mitään mahdollisuutta etsiä heitä.

– Miksi missään vaiheessa mun sukulaiset ei ole ottaneet muhun yhteyttä? Se tuntuu hullulta. Tuntuu järkyttävän vaikealta, ihan kuin olisi yksin maailmassa.


Viimeinen oljenkorsi Marinan sukulaisten löytämiseksi oli Shuyan kaupunki, jossa eno Sergei ja serkku Viktoria viranomaisten tietojen mukaan asuvat. Vihdoinkin etsintä tuottaa tulosta, sillä he saivat selville Viktoria-serkun puhelinnumeron. Puhelu serkulle täytti kaikki odotukset. Viktoria muisti Marinan ja oli kaivannut tätä kovasti.

– Viktoria haluaa nähdä mahdollisimman pian. Ihan romahdin. En voi uskoa, että olemme löytäneet minulle sukulaisen. Tuntuu ihan uskomattomalta, että olemme viimein löytäneet jotain.

25 vuoden jälkeen Marina näki viimein serkkunsa Viktorian ja sai ensikontaktin venäläisiin sukulaisiinsa. Viktoria ei ollut uskoa, että Marina oli palannut kotikonnuilleen kaikkien näiden vuosien jälkeen.


– Olen ajatellut äitiäsi ja sinua. Ette käyneet ettekä soitelleet. Katositte vain jäljettömiin, Viktoria kertoi ja paljasti yrittäneensä etsiä Marinaa.

– Nyt ei enää kadoteta toisiamme! Viktoria itkee.

Kadonneen jäljillä tiistaisin Livillä kello 20. IS ja Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt