Salma Hayekin satumaisen rikkaalta miljardöörirakkaalta uskomaton veto: lahjoittaa 100 miljoonaa karrelle palaneen Notre Damen kunnostukseen - Viihde - Ilta-Sanomat

Salma Hayekin satumaisen rikkaalta miljardöörirakkaalta uskomaton veto: lahjoittaa 100 miljoonaa karrelle palaneen Notre Damen kunnostukseen

Salma Hayek ja Francois-Henri Pinault ovat olleet naimisissa 10 vuotta.

Julkaistu: 16.4.2019 8:56

Luksusbrändejä omistavan yrityksen toimitusjohtaja Francois-Henri Pinault on ensimmäinen merkittävän summan Notre Damelle lahjoittanut.

Ranskaa kohtasi maanantai-iltana murhenäytelmä, kun raju tulipalo tuhosi suuren osan Notre Damen katedraalia. Palo jatkui pitkälle yöhön.

Ranskalaiset rukoilivat, itkivät, lauloivat ja lohduttivat läheisiään samalla, kun katedraali paloi heidän silmiensä edessä kuin suunnaton kokko.

Liekit nielivät Notre Damen katon ja yli 90 metrin korkeuteen kohonneen goottilaisen keskitornin. Kaksi suurta kellotornia ja rakennuksen päärakenteet säilyivät pystyssä ja ne pystytään suojaamaan palolta.

Lue lisää: Notre Dame muuttui hornankattilaksi – tämä kaikki katedraalin tulipalosta tiedetään

Ranskan presidentti Emmanuel Macron on luvannut uudelleenrakentaa katedraalin entiseen loistoonsa. Macronin mukaan kansainvälinen varainkeruukampanja Notre Damen pelastamiseksi aloitetaan tänään.

Nyt Hollywood-tähti Salma Hayekin, 52, ranskalainen miljardööripuoliso Francois-Henri Pinault on kertonut lahjoittavansa 100 miljoonaa euroa Notre Damen restaurointiin.

56-vuotias Pinault on luksusbrändejä omistavan Keringin toimitusjohtaja. Kering omistaa muun muassa Guccin, Yves St. Laurentin ja Bottega Venetan. Hän on toistaiseksi ensimmäinen merkittävän lahjoituksen katedraalin korjaamiseen tehnyt henkilö.

The Richest -sivuston mukaan Pinaultin nettovarallisuus on noin 25 miljardia euroa. Hän on yrityksen perustaja Francois Pinaultin poika.

Hayek ja Pinault ovat olleet naimisissa 10 vuotta ja heillä on yhdessä 11-vuotias Valentina-tytär.

Parilla on 11-vuotias Valentina-tytär.

Palo syttyi hieman ennen kahdeksaa illalla Suomen aikaa. Noin kello neljä yöllä pelastuslaitos tiedotti saaneensa palon hallintaan ja myöhemmin saaneensa sen pääosin sammutetuksi.

Palossa loukkaantui vakavasti ainakin yksi palomies.

Palon syttymissyy on toistaiseksi epäselvä, mutta sen uskotaan liittyvän mittaviin korjaustöihin. Ranskan viranomaisten mukaan paloa ei pidetä tahallaan sytytettynä. Alustavien tutkimusten mukaan kyseessä on vahinko.

Osana kuuden miljoonan euron remonttia katedraalin katolla oleva apostolipatsaat nostettiin viime viikolla alas korjausta varten. Katolla oli rakennustelineitä.

Katedraalin puiset kattorakenteet olivat enimmäkseen peräisin 1 220-luvulta, Notre Damen verkkosivuilla kerrotaan. Koko massiivinen puurakenne paloi ja puun määrä selittää, miksi tuli eteni katossa voimallisesti.

Notre Damen 850-vuotias katedraali oli Unescon maailmanperintökohde.

Voit seurata suoraa lähetystä Pariisista alla olevalta videolta:

Juttua muokattu 16.4.2019 klo 12.00: Korjattu palon syttymisaika.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?