Alaa vaihtanut laulaja Anna Eriksson pettyi suomalaiseen musiikkibisnekseen: ”En jaksa enää sitä peliä”

Anna Erikssonin aika menee tällä hetkellä perhe-elämään ja esikoiselokuvan markkinointiin.

Anna Erikssonilla riittää kiireitä esikoiselokuvansa kanssa.

15.4.2019 14:46

Juliet ja Joonatan, Kun katsoit minuun, Kaikista kasvoista... Laulaja Anna Erikssonin tuotannosta löytyy kasapäin jo ikivihreiksi muuttuneita helmiä. Suomen ykkösrivin naisartisteihin lukeutuvan Erikssonin edellinen studioalbumi, palkintoja kahminut Mana, julkaistiin 2012.

Seuraavaa levyä on odoteltua pitkään ja hartaasti – turhaan. Noiden vuosien aikana Eriksson on työstänyt esikoiselokuvaansa ”M”, jonka keskiössä on ikoninen Hollywood-näyttelijä Marilyn Monroe.

Suomen ensi-iltansa elokuva sai Rakkautta ja Anarkiaa -festivaalilla syyskuussa, ja perjantaina se esiteltiin turkulaisyleisölle Suomalaisen elokuvan festivaalilla. Eriksson oli itsekin yleisössä täyteen myydyssä näytöksessä.

Elokuva ei päästä katsojaa helpolla. Seksuaalisuuden ja kuoleman teemaa käsittelevä elokuva on visuaalinen sirkus, joka yllättää kauneudellaan ja hätkähdyttää groteskiudellaan. Alastomuus on olennainen osa elokuvaa, ja pääosaa esittäneen Erikssonin paljas vartalo kanavoi elokuvassa Marilynin lihallisuutta ja ruumiillisuutta.

– Tunnen erilaisia asioita joka kerta, vaikka olen katsonut elokuvan aika monesti. Olen joka kerta hämmentynyt, että elokuvassa olevat alitajuntani kuvat yllättävät, vaikka olen työstänyt elokuvaa montaa vuotta. Aina on hiukan epätodellinen olo, Eriksson kertoo.

–Se, milloin levy on tulossa, niin who knows, en yhtään tiedä.

Hän työsti elokuvaansa viisi vuotta, jonka aikana hän muun muassa opetteli leikkaamaan ja suunnittelemaan äänet. Luonnollisesti musiikki jäi taka-alalle, mutta se ei ollut ainoa syy.

– Minulla ei ole nyt mitään isompaa musiikkiprojektia tulossa, mutta kyllähän minä esiinnyn koko ajan. Tein viime kesän keikkaa, ja niitä on tulossa nytkin, Eriksson kertoo Ilta-Sanomille.

Eriksson kertoi vuosi sitten Ilta-Sanomien haastattelussa, ettei hän tiedä, tekeekö hän enää levyä. Mieli ei ole muuttunut, mutta hän ei ole myöskään sulkenut ovea täysin.

– Se, milloin levy on tulossa, niin who knows, en yhtään tiedä.

Eriksson on pitkän uransa aikana nähnyt musiikkiteollisuuden kehityksen. Hän ei pidä suunnasta, johon se on menossa.

– Pidän niin paljon esiintymisestä, että en aio lopettaa sitä koskaan, mutta en oikein jaksa enää levybisneksen peliä.

– Se on mennyt tehtailuksi, jossa kaikki asiat lasketaan ja mietitään tarkkaan. Sisältö ei ole enää tärkeää vaan se, kuinka monta sekuntia on kulunut, kun kertosäkeistö alkaa. Se ei ole hirveän inspiroivaa, hän sanoo.

Eriksson ei näe ongelmana sitä, että hänellä ei ole uunituoreita biisejä lavoille vietäväksi.

– Minulla on niin pitkä ura, että vanhoja lauluja on paljon. Huomasin viime kesänäkin, että on juuri niitä, joita ihmiset haluavat kuulla, hän perustelee.

Monet yllättyivät, kun Eriksson muutti 10 vuotta sitten Uuteenkaupunkiin, tunnin päähän Turusta. Sillä tiellä hän on edelleen, eikä ole muuttoa katunut. Hän viihtyy miehensä Matti Pyykön ja pariskunnan kuusivuotiaan pojan kanssa merimaisemissa.

– Vietetään sellaista normaalia perhearkea. Olen itse kotoisin Ihodesta, ja nykyinen asuinpaikka on mieletön siinä mielessä, että minun vanhempani ja kaikki sukulaiset asuvat lähellä. Siellä on rauhallista, ja tykkäämme olla merellä, joka on ihan vieressä, Eriksson sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?