Tarja karkasi lapsena kotoa, tuli odottamatta raskaaksi ja masentui – sitten hän päätti tehdä pienen muutoksen, jonka avulla paino putosi 40 kiloa

Julkaistu:

Tarja Karmavuo teki järisyttävän elämänmuutoksen päätettyään, ettei enää halua voida huonosti. Nyt hän on yksi Wellnessmalli-finalisteista.
Vantaalainen Tarja Karmavuo, 25, tietää, millaista on yrittää muuttaa elintapojaan, kun elämä lyö jatkuvasti vastapalloon. Wellnessmalli-kilpailussa tänä vuonna mukana oleva Tarja on kokenut elämässään vaikean lapsuuden, koulukiusaamisen ja yllätysraskauden sekä vaikean suhteen ruokaan. Elämänmuutoksen hän aloitti huomattuaan, kuinka rumasti puhuu itselleen. Nyt kiloja on lähtenyt jo neljäkymmentä.

– Haluan auttaa ihmisiä voimaan hyvin, sillä olen itse kokenut, millaista on voida huonosti sekä fyysisesti että psyykkisesti.
Tarja muutti lapsena perheensä kanssa Viroon pitämään maatilaa. Tarja kertoo, kuinka hän masentui uudessa kotimaassa ja alkoi tunnesyömään jo alle kouluikäisenä.

– Olin pienenä nätti ja hoikka. Sitten aloin tunnesyömään. Ostin monesti salaa karkkia ja söin niitä. Olin pian koulun lihavin tyttö. Virolaisille ja venläläisille ulkonäkö on kaikki kaikessa. Minua alettiin koulukiusaamaan ja haukuttiin norsuksi, hän kertoo.


Tarja suhtautuu omiin kokemuksiinsa jopa vähätellen. Hän kuitenkin haluaisi, ettei kukaan joutuisi koskaan kokemaan samaa.

Vanhempien erottua Tarja jäi ensin äitinsä luo Viroon. Pian hän huomasi, että muutto isän luokse Suomeen olisi ainut vaihtoehto.

– Karkasin 13-vuotiaana kotoa isäni luokse. En pystynyt luottamaan siellä keneenkään. En tiedä, johtuiko se kulttuurista vai suvusta. Tuntui, että kaikki ympärilläni oli feikkiä.

Elämä tasoittui, mutta tunnesyöminen jäi Tarjalle tavaksi käsitellä negatiivisia tilanteita ja tunteita. Toinen myrsky astui elämään, kun Tarja tuli yllättäen raskaaksi.

– Koska oma äitisuhteeni on niin huono, olen aina sanonut, etten ikinä haluaisi lapsia. Se ei ollut minun juttuni. En tiedä, kuka sitten yllättyi lapsesta eniten, minä vai muut, hän sanoo hieman ironisesti.
Lapsen synnyttyä Tarja masentui uudelleen. Hänen painonsa nousi 115 kiloon.

– Muistan katsoneeni vaakaa, joka näytti 110 kiloa. Sen jälkeen en enää astunut vaa’alle. Se on sellaista aikaa, jolloin en antanut kenenkään edes kuvata itseäni.

Tarja kokeili itsensä näännyttämistä ja paino tippui hieman, mutta sai voimaan vielä huonommin. Muutama vuosi tyttären syntymän jälkeen Tarja päätti kokeilla täysin toisenlaista lähestymistapaa elämänmuutokseen.

– Tajusin, että minun täytyi antaa lapselleni parempi kuva kuin se, minkä olin itse saanut lapsena.

Hän aloitti muutoksen pienistä teoista. Ensin sai kyytiä vihapuhe omasta vartalosta.

– Olen vahva persoona, mutta olen puhunut itselleni tosi rumasti. Aloin puhua itselleni kauniimmin. Kehuin vaikka silmiäni tai hiuksiani. Aloin jakaa kohteliaisuuksia myös muille ja katsoa, miten se vaikuttaa heihin.
Tarja aloitti muutoksensa ruokavaliostaan. Hän on aina ollut liikunnallinen, mutta ruokavalio on ollut väärä. Kun keho sai puhtaampaa ravintoa, myös into liikkua lisää kasvoi.

– Sain käsittämättömästi energiaa siitä, että aloin syömään, liikkumaan ja nukkumaan oikein. Se oli aivan uusi maailma. Rakastan edelleen roskaruokaa, mutta nykyään osaan ottaa kaiken kohtuudella.


Nykyään nelivuotiaan tyttären äiti painaa noin 75 kiloa. Hän ei halua korostaa numeroita liikaa, sillä kaikki ovat erilaista. Tarja on kuitenkin elämänmuutoksestaan ylpeä. Hän on saanut siitä paljon positiivista palautetta myös sosiaalisessa mediassa.

– Kliseistä se on, mutta what doesn’t kill you makes you stronger, hän hymyilee.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt