Kari Tapion Joona-pojan puhelimeen kilahti järkyttävä puhelu – laulajalegendan hauta joutui silmittömän ilkivallan kohteeksi: ”Suuri häväistys”

Julkaistu:

Kari Tapion ja Pia-vaimon perhehauta on joutunut ilkivallan kohteeksi. Pariskunnan poika Joona Jalkanen aikoo tehdä asiasta rikosilmoituksen.
Legendaarisen laulajatähden Kari Tapion ja hänen vaimonsa Pia Viheriävaaran hautakivi on joutunut ilkivallan kohteeksi. Kari Tapio menehtyi äkilliseen sydänkohtaukseen vuonna 2010, ja vuonna 2015 sairauskohtaukseen menehtynyt Pia haudattiin miehensä viereen.

Pariskunnan poika Joona Jalkanen kertoo IS:lle olevansa todella järkyttynyt vanhempiensa hautarauhan rikkomisesta ja ilkivallasta. Hautakiveä on Joonan mukaan yritetty kaataa, sillä kiven sisällä oleva metallitanko on täysin vääntynyt.

Ilkivallasta kertoi ensimmäisenä Iltalehti.


Perhehauta pysyy pystyssä nyt vain laudalla tuettuna.

– Tämä on suurin häväistys ja alhaisin loukkaus, mitä kukaan voi tehdä, Joona sanoo.

Isänsä managerina toiminut Joona sai kuulla tapahtuneesta tämän viikon maanantaina, kun seurakuntayhtymän Juha Ollilla soitti hänelle.

– Vielä perjantaina kaikki oli hyvin. Ilkivalta on tapahtunut viikonlopun aikana, Joona kertoo.

Ilkivalta osuu kaiken lisäksi merkitykselliseen ajankohtaan, sillä Pia-äidin kuoleman vuosipäivä on 5. huhtikuuta, ja hänen syntymäpäivänsä perjantaina 12. huhtikuuta.

– Tämä on todella ikävää. Aion tehdä asiasta rikosilmoituksen. Toivottavasti asialle voidaan tehdä jotain, Joona sanoo.


Joona kertoo, että edessä on nyt suuri korjausprosessi, jonka kustannuksista ei ole vielä tietoa. Hautakivi on tunnetun kuvanveistäjän Kimmo Pyykön käsialaa.

– Hautakiven tekemiseen on käytetty pronssia, ja se on kymmenien tuhansien arvoinen. Onneksi se on tehty niin hyvin, ettei se ole kaatunut kokonaan, Joona toteaa.

– Tämä on loukkaus myös Kimmo Pyykköä kohtaan, sillä hänen taidettaan on tuhottu, Joona muistuttaa.

Iltalehti tavoitti Espoon seurakuntayhtymästä Juha Ollilan, joka vahvisti, että kivi on saanut osakseen ilkivaltaa.

– Ei se itsestäänkään kaadu 30 prosentin verran eteenpäin, hän kertoo Iltalehdelle.

– Lisäksi hautakiven ympärillä olevat jäljet paljastivat, että tilanne oli aiheutettu tahallisesti, Ollila sanoo lehdelle.


Joona kertoo IS:lle yrittäneensä järkeillä ilkivallan mahdollisia syitä.

– Puhuin juuri perheystävämme kanssa asiasta. Hän oli aikoinaan jutellut äidin kanssa siitä, että pronssivalusta tehty hauta on arvokas ja saattaa houkutella varkaita ja ilkivaltaa, Joona sanoo.

– Haluttiinko hautakivi varastaa? Vai liittyykö tämä saamiini tappouhkauksiin, joita olen saanut useista eri prepaid-liittymistä vuosien ajan? Laitoin numerot äskettäin estoon, onko tämä kosto siitä? Joona pohtii.


Joona korostaa halunneensa tuoda asian julki siksi, ettei hautarauhaan kohdistuva ilkivalta ole koskaan hyväksyttävää.

– Halusin tuoda asian julkisuuteen siksi, että tämä ei ole missään muodossa hyväksyttävää. Kenenkään hautarauhaa ei saa rikkoa, Joona korostaa.

– Nyt ilkivallan tekijöiden pitäisi ymmärtää, että olemme hereillä asian kanssa ja tilannetta tarkkaillaan. Tämän on nyt loputtava, hän sanoo.