”Pääni olisi hajonnut kuin vesimeloni” – Sari Havas kertoo uutuuskirjassa rajusta tapaturmasta: harha-askeleesta alkoi kuukausien piina

Julkaistu:

uutuuskirja
Sari Havas kertoo uudessa kirjassa joutuneensa rajuun tapaturmaan Rivieran-asunnollaan, kun hän kaatui portaissa ja löi päänsä.
Nykyinen Rivieran-asunto on ollut Sari Havaksen, 57, omistuksessa viiden vuoden ajan. Havas kertoo Rivieraterveisin Sari Havas -uutuuskirjassaan (Docendo) joutuneensa vuosi sitten kotitalonsa edustalla rajuun tapaturmaan.

Oli huhtikuinen kevätilta 2018, kun Havas palasi miehensä Riston kanssa syömästä. He nousivat kapeita ja jyrkkiä, hieman huonossa kunnossa olevia portaita. Yhtäkkiä valot sammuivat.

– Risto meni painamaan katkaisijaa, mutta sillä kohdalla ollut katkaisin ei toiminut. Jatkoin silti pimeässä ylöspäin kapuamista. Minulla oli korkokengät ja yhtäkkiä askeleeni sattui jotenkin harhaan, Havas kertoo kirjassa.

Harha-askel koitui kohtalokkaaksi ja Havas alkoi kaatua taaksepäin tyhjyyteen. Takana ollut Risto ehti ottaa naista hieman vastaan, joten Havas ei kaatunut aivan esteettä.

– Löin takaraivoni tasanteen kivilattiaan. Jos Risto ei olisi onnistunut ottamaan minusta otetta ja pehmentänyt sillä tavalla hieman kaatumista, pääni olisi kovaan kivilattiaan osuessaan hajonnut todennäköisesti kuin vesimeloni, Havas kertoo kirjassa.


Havas kertoo tienneensä heti, että nyt kävi pahasti. Pariskunta raahautui kotiinsa, jossa Risto pakotti rakkaansa soittamaan ambulanssin. Kun ambulanssi saapui, alkoi Havas kirjan mukaan olla jo todella sekava.

– Miehet totesivat, etteivät olleet nähneet ikinä kenenkään päässä niin isoa kuhmua. Minut piti viedä sairaalaan aikailematta.

Ambulanssimatkalla Antibesin sairaalaan Havas meni sokkiin: hän tärisi kylmästä, oksensi ja oli täysin pökerryksissä. Sairaalassa häntä pidettiin yhden yön verran, ja hänestä otettiin röntgen- ja magneettikuvat.

– Olin aamulla edelleen sekaisin, mutta aivotärähdyksestä huolimatta minut kotiutettiin tutkimusten jälkeen. Sain lääkkeitä kipuihin ja pahoinvointiin, Havas muistelee.

Sairaalasta päästyä oli edessä paluulento Suomeen. Havas oli edelleen ruhjeilla, mutta lääkkeiden avulla tolpillaan. Nizzan lentokentällä Risto vei yllättäen hänet korukauppaan.

– Hänellä oli ollut tarkoitus kosia matkan aikana, mutta jouduttuani sairaalaan emme päässeet enää käymään missään niissä romanttisissa paikoissa, joissa hän oli suunnitellut kosivansa, Havas kertoo.


Hän sai sormeensa aiesormuksen, ja varsinaiset sormukset hankittiin Suomessa.

– Riston ansiosta jo muutenkin tapahtumarikas matka sai mieluisen huipennuksen.

Tapaturmasta toipuminen otti pitkän aikaa. Havas kuvailee kirjassa, että kolmen kuukauden ajan pään pienikin kääntäminen sai koko maailman pyörimään silmissä.

– Kokemus oli pelottava, mutta kuukausien saatossa toipuminen edistyi ja paranin normaalikuntoon. Kaatumisella olisi voinut olla vakaviakin seuraamuksia, joten olin hyvin onnekas, koska selvisin näinkin vähällä eikä pysyviä vammoja jäänyt, Havas toteaa kirjassa.