Jarkko ja Laura voittivat Suomen euroviisukarsinnat 50 vuotta sitten ja katosivat eturivin artistien joukosta – rakkaus on kuitenkin kestänyt: ”Kuulumme yhteen”

50 vuotta sitten euroviisuissa Suomea edustivat Jarkko ja Laura, jotka voittivat karsinnan ylivoimaisesti. Mutta pian he katosivat eturivin laulajien joukosta – eivätkä ole sitä katuneet.

–Se oli liian epävarma tulevaisuus, Laura Antikainen sanoo yhdeksi syyksi, miksi he Jarkon kanssa lopettivat keikkailun. Jarkko Antikainen keskittyi yrityksensä vetämiseen, Laura Antikainen on tehnyt musiikinopettajan työtä.

7.4.2019 10:48

Siitä on tosiaan 50 vuotta, kun Jarkko ja Laura voittivat Suomen euroviisukarsinnat Kuin silloin ennen -kappaleella. Jarkko Antikainen oli silloin vain 18-vuotias ja Laura Ruotsalo 19-vuotias, mutta he hoitivat edustustehtävänsä kuin kypsät aikuiset.

Kun tapaamme heidän rivitalokodissaan Helsingissä, ensimmäiseksi tulee yllättyminen: he ovat lähes samannäköisiä kuin 50 vuotta sitten astuessaan Madridissa euroviisuyleisön eteen.

– Niin monet sanovat, mutta eräs herra huomasi lisätä: varsinkin Laura, Jarkko Antikainen naureskelee.

Laura Antikainen on tosiaan kuin todiste siitä, että eivät vuodet välttämättä ihmistä syö.

– Ehkä se on geeneistä kiinni. Hoidan kyllä ihoani suorastaan pedanttisesti ja syön vitamiineja, Laura kuittaa nuorekkuutensa.

 

Vuonna 1969 Jarkko ja Laura olivat seurusteleva pari. 1975 heistä tuli aviopari ja myöhemmin kolmen pojan vanhempia. Kaikki heidän poikansa ovat musiikin kanssa tekemisissä, eniten esikoinen Janne.

Jarkko ja Laura tutustuivat 14-vuotiaina. 1966 he levyttivät Lauran säveltämän ja sanoittaman Meidän laulumme, josta tuli heidän läpimurtonsa. Ja kävi niin, että he myös rakastuivat toisiinsa.

– Se oli työpaikkaromanssi. Kun keikkamatkoilla managerimme ajoi, huomasimme auton takapenkillä, että toisen kanssa on kiva olla, Laura muistelee.

Euroviisukarsinnat 1969 muutti nuorenparin elämää vähäksi aikaa perusteellisesti. Junnu Vainion sanoittama ja Toivo Kärjen säveltämä kappale voitti ylivoimaisesti äänestyksen. Se sai peräti 85 000 ääntä. Toiseksi tuli Katri Helena kappaleella Maailman pihamaat, joka sai hiukan yli 42 000 ääntä.

– Ajattele, että 180 000 äänesti postikortilla, Jarkko huomauttaa.

Niinpä, äänestämisen eteen joutui ennen näkemään hiukan vaivaakin. Ei tosin ollut kovin paljon tapahtumiakaan, joihin olisi voinut äänensä antaa.

Euroviisukarsintoihin osallistuivat myös Markku Aro, Marion, Viktor Klimenko ja Laila Kinnunen. Jarkko ja Laura sekä Markku Aro olivat kisan junioreita.

– Kaikki tunsivat toisensa, mutta kollegoita näki vain televisio-ohjelmissa. Artisteja oli vähän ja levy-yhtiöitä oli vähän, Jarkko kertoo.

Euroviisut olivat sinä vuonna Madridissa. Jarkko ja Laura olivat ihmeissään, kun he näkivät Madridissa kävellessään itsestään valtavan kuvan, mutta eivät he mitenkään sekaisin menneet edustustehtävästään.

– Oltiin tehty jo aika paljon keikkoja. Sitä ajatteli vaan, että jaaha, nyt tällainen keikka. Mutta koskaan en ollut ollut niin kaukana kotoa, Laura kertoo.

Madridissa Finnairin maajohtaja otti heidät siipiensä suojaan. Myös suomalainen lehdistö vei duoa ostoskaduille ja härkätaisteluun, sillä samalla haluttiin tuoda esille Espanjaa, joka oli nousemassa suosituksi valmismatkakohteeksi.

Kuin silloin ennen -kappale sijoittui kahdenneksitoista kuudella pisteellä. Suuri kohu nousi, kun ensimmäisen sijan jakoi neljä maata. Seuraavan vuoden isännyyden sai arvalla Alankomaat.

– Me saimme eniten pisteitä latinoilta, ehkä Lauran ulkonäkö vaikutti, Jarkko arvaa, sillä Laura näyttää tosiaan syntyperäiseltä latinonaiselta.

Jarkko ja Laura eivät saaneet Suomessa kuraa niskaansa siitä, että eivät menestyneet paremmin. Päinvastoin, seuraavana kesänä heidän ympärillään oli kovaa hypetystä.

Vuonna 1969 ei myöskään kohkattu siitä, että nyt lähti liian nuoret edustustehtävään. Ennen kaikki laulajat aloittivat uransa nuorena.

– Kun oltiin ensimmäisellä juhannuskeikalla, Paula Koivuniemi neuvoi meitä vanhana konkarina, Jarkko muistaa. Koivuniemi oli silloin noin 20-vuotias.

Kuin silloin ennen -kappale sopisi nimensä puolesta kypsille laulajille, mutta ei sitäkään aikoinaan puitu. Kansa tykkäsi Jarkosta ja Laurasta – toki myös humpahtavasta laulusta.

Jarkon ja Lauran muita kuuluisia levytyskappaleita ovat Se oli silloin, Samanlainen onni, Kuin pieni tyhmä ja Kaiken sulle kerron.

Euroviisulaulu on se, josta duo parhaiten muistetaan, mutta Jarkko ja Laura pitävät itse eniten Samanlainen onni -kappaleesta.

Mutta miksi he katosivat kevyen musiikin eturintamasta? Kaikesta päätellen he olisivat edelleenkin hyvässä vedossa keikkapaikoilla. Tosin kyllä he harvakseltaan keikkailevatkin edelleen, jos joku huomaa kysyä.

– Tuli ajatus, että nyt halutaan vaihteeksi tavallista elämää, Laura kertoo.

Laura oli valmistunut Sibelius-Akatemiasta musiikinopettajaksi. Jarkkoa alkoi houkutella liike-elämä. Hän perusti vaate­alan yritykset, joista luovuttuaan hän on ollut mentorina taideteollisessa oppilaitoksessa, musiikkialan yrittäjänä, valokuvaajana ja yrityskummina.

Jarkko toimii edelleen yrityskummin tehtävässä. Laura jatkaa yksityisiä laulutunteja, ei tosin entiseen tahtiin.

Yhdessä Jarkko ja Laura ovat tehneet Lumottu saari -kirjan (Minerva 2013), jossa Jarkko oli kuvaajana ja Laura kirjoittajana. Kirjan tiimoilta oli myös näyttely, johon oli yhdistetty musiikkia.

Lapsille suunnattu kirja on kuvattu Lohjansaarella, jossa heillä on kesäpaikka. Kirja on omistettu heidän neljälle lapsenlapselle.

Jarkko ja Laura ovat hätkähdyttävän samannäköisiä kuin 50 vuotta sitten.

Päätös keikkailun lopettamisesta tehtiin 1973. Omakustanteena he tekivät myöhemmin pari levyä, mutta leipätyöksi he eivät laulamista enää ajatelleet.

– Puhumattakin oli selvää, ettei se ollut meidän tiemme. Se oli liian epävarma tulevaisuus. Eivät meidän viimeiset levyt olleet enää listaykkösiä, Laura toteaa.

Jarkko ja Laura eivät usko, että paluu suosituimpien laulajien joukkoon olisi missään vaiheessa onnistunut, vaikka heillä olisi tullut kuinka kovat keikkailuhalut.

– Kaikella on aikansa, Laura toteaa hymyillen.

Jarkko arvelee, että hänen elämänvalintoihinsa vaikutti paljon se, että hän on yrittäjäsuvusta. Oman yrityksen perustaminen tuntui luontevammalta kuin keikkailu laulajana.

50 vuoden takaisissa valokuvissa Lauran vaatteet näyttävät ihan nykyaikaisilta. Vaatealan ammattilaisena Jarkko tietää, että muoti toistaa itseään tietyin väliajoin.

– Voisin pukea minkä tahansa sen ajan vaatteen, enkä näyttäisi vanhanaikaiselta, Laura naurahtaa.

Laura myös mahtuisi vaatteisiin, joista useimmat hänen ikäisensä ovat kasvaneet ulos jo kauan sitten.

Elämä on kohdellut Jarkkoa ja Lauraa hyvin. He ovat edelleen kiinni työelämässä, terveitä ja avioliitto voi hyvin. Raskainta on ollut vanhempien menetys.

– Kun vanhemmat ovat poissa, sitä vasta ymmärtää, miten arvokasta on, kun he ovat puskurina maailmaa vastaan, Laura sanoo.

Jarkko on nyt 68-vuotias, Laura 69-vuotias. Heidän kohdallaan ikää voisi sanoa vain numeroksi, mutta on se kuitenkin tosiasia.

– Vanheneminen ei pelota, mutta kun on näin paljon ikää, ymmärtää, ettei elämä kestä ikuisesti, Laura miettii.

– Jos puhutaan vaikka vuodesta 2040, ei voi olla varma, onko näkemässä sen, Jarkko lisää.

Jarkko ja Laura kertoivat lauluissaan rakkaudesta, joka ei katoa, eikä se ole kadonnut heiltä itseltäänkään. Toinen on tuntunut aina oikealta.

– Vaikka olisi välillä epäilyksiä, jossakin syvällä on tieto, että kuulumme yhteen. Mutta ei mikään ihmissuhde ole vain päivänpaistetta. Paljon on kiinni tahdosta, Laura miettii.

Jarkon mielestä vaimolla on aina hyvä kokonaisnäkemys asioista – myös avioliitosta.

– Hyvin vähän tässä on ollut epätietoisuutta toisen tunteista. Lauralta olen oppinut, että toisen syyllistämistä ei saa olla, Jarkko kertoo.

Jarkko ja Laura esiintyvät edelleen silloin tällöin, mutta jatkuvaa keikkaelämää he eivät ole ikävöineet.

Sen Laura ja Jarkko päättivät jo kauan sitten, että nukkumaan mennään aina sovussa. He ovat myös pysyneet päätöksessään.

Kun valokuvia aletaan ottaa, Jarkko ja Laura innostuvat samalla laulamaan – kuin silloin ennen. Eipä ole vuodet syöneet heidän laulutaitoaankaan.

Jarkko ja Laura pääsivät edustamaan Suomea euroviisuissa Madridiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?