Löytyykö kotoasi näitä? Aki ja Heli Palsanmäki järjestävät maailman suurimman Muumi-huutokaupan – muumimukeista parhaimmillaan 9 000 euroa

Hirvaskankaalla keskitytään pääsiäisenä Muumeihin.

7.4.2019 7:03

Muumipeikko jäällä, Pikku Myy liukumäessä, Niiskuneiti ja runoilija. Näitähän riittää, muumimukeja. Melkoisen monessa keittiössä tai työpaikan kahvihuoneessa juodaan aamusumpit pientä, pyöreää ja valkoista satuhahmoa tuijotellen.

Myös aika moni on laittanut rutkasti rahaa kiinni näihin Arabian valmistamiin ja pääosin Tove Slotten suunnittelemiin keramiikkamukeihin. Kuvat ovat toki alun perin Tove ja Lars Janssonin piirtämiä.

Ensimmäiset Muumi-teemaiset astiat valmistettiin jo 1950-luvulla, mutta nykyisten muumimukien tuotanto aloitettiin vuonna 1990.

1950-luvun mukit ovat tänä päivänä äärimmäisen harvinaisia keräilykohteita. Niitä on kaupan hyvin harvakseltaan. Mukien hintataso vaihtelee niiden kunnosta riippuen, mutta lähtöhinta on taatusti tuhansia euroja.

Muumimukiharvinaisuudet.

Fazer-muumimuki on se kaikkien aikojen harvinaisin ja kallein muumimuki. Muki oli Karl Fazer Cafén tekemä tilaus, joka sai alkunsa Fazerin arkistosta löytyneestä Tove Janssonin piirtämästä joulumainoksesta.

Jos muumimukit kolahtavat, pääsiäisenä kannattaa ajella Tervatehtaantielle Uuraisten Hirvaskankaalle.

Aki ja Heli Palsanmäki järjestävät näet sunnuntaina 21. huhtikuuta Muumi-huutokaupan, jossa myydään muumimukeja.

Eikä homma pelkkiin mukeihin jää, Huutokauppakeisari huomauttaa.

– Myymme ainoastaan Muumi-tuotteita, mutta mukien lisäksi löytyy muumikulhoja, muumilautasia, muumiverhot ja muumiaiheisia kattovalaisimia, Pikku Myy -kultaraha sekä hopearahakokoelma. Yhteensä tuotteita on huudettavana noin 250 kappaletta.

Eikä siinä vielä kaikki, kuten Ostos-Tv:ssä tavataan sanoa.

– Myytävänä on myös Markku hoitaa -ohjelmasta tutun Timon moottorisahalla veistämä Muumipappa, Nuuskamuikkunen ja Pikku Myy, Aki lupaa.

Heli ja Aki Palsanmäki myyvät pääsiäisenä vain Muumi-tavaraa.

Mutta ne muumimukit. Mitähän mahtaa olla tarjolla?

– Teemamallin Arabian muumimukit on kaikki Muumin Päivä -mukiin asti.

Kyseessä on muki, joka julkaistiin vuonna 2018 ja se ilmestyi vain rajoitettuna määränä yhden päivän ajan – ja vain valituissa myyntikohteissa.

Kalliimpien mukien myynnissä kannattaa rasvata äänijänteensä, sillä Aki painottaa, ettei tuotteissa ole pohjahintoja ja korotukset tehdään vähintään viiden euron huudoilla.

Kaikkien muumimukikeräilijöiden Graalin malja löytyy myös Akin ja Helin varastosta.

– Myynnissä on se Fazerin muki, jota on tehty 400 kappaletta. Silloin tällöin sellainen putkahtaa myyntiin ja Helsingissä muki huutokaupattiin 9 000 euron hintaan, kauppias tietää.

Myynnissä on myös vuonna 2005 julkaistu Muumipeikko unelmoi -muki, jota tehtiin aikoinaan rajoitettu määrä.

– Se on arviolta 1 500–2 000 euron luokkaa.

Palsanmäkien muumihuutokauppa on laajuudeltaan tiettävästi suurin teemahuutokauppa, jota Muumien ympärillä on nähty.

– Tällaista määrää muumituotteita ei ole huudettu missään. Ainakaan Suomessa ei ole näin mittavaa arsenaalia myyty koskaan. Voisi ehkä sanoa, että tämä on myös maailman suurin muumihuutokauppa. Ainutlaatuinen tapahtuma joka tapauksessa, Aki lupaa.

 

Mikä niissä muumimukeissa sitten kiinnostaa?

Salla Korvanen varmaan tietää. Hän on filosofian maisteri kulttuuriantropologiasta ja hänen pro gradu -tutkielmansa syksyllä 2018 käsitteli muumimukeja.

Hän kertoo nettiartikkelissaan Muumimukeissa viehättävät tarinat ja arvot, että ” muumimukeihin liitetään lukemattomia erilaisia merkityksiä, jotka muuttuvat tilanteiden mukaan. Eri asiat tekevät mukin merkitykselliseksi eri tilanteissa, paikoissa ja ajan hetkissä.”

– Jokainen muumimukien keräilijä on yksilö ja mukien keräilyn tyyli sekä se, mitä niillä tehdään kokoelmaan liittämisen jälkeen, vaihtelee. Mukeille annetut merkitykset avaavat keräilyn maailmaa, sanoittamalla mukien hankinnan motiiveja, Korvanen kirjoittaa.

Tämän tietää myös Palsanmäki.

– Joka kuukausi tulee uusia keräilijöitä. Näiden esineiden viehätys perustuu pitkälti siihen, että Muumit ovat hahmoina mukavia. Niitä on katseltu lapsena televisiosta ja juotu kaakaota Muumin koristamasta mukista. Siinä tulee helposti se fiilis, että tuollaisen haluan. Muumimuki on myös paljon kestävämpi kuin joku lasiesine.

Akin mukaan muumimukeja liikkuu markkinoilla kohtalaisen hyvin.

– Uudempia on tietysti vielä kaupassakin, mutta käytettyjäkin saa. Joku lopettaa keräilyn, niin silloin tulee isompia pompsauksia markkinoille. Kuolinpesistä niitä löytyy myös. Harvinaisessa Fazerin mukissa saattaa tosin mennä useampia vuosia, ettei niitä näe missään.

Aki katsoo itsekin Muumeja.

– Jos aukaisen telkkarin ja Muumit pyörii siellä, niin en minä kanavaa vaihda. Niitä voi aikuinenkin ihan hyvin katsoa.

Aki ojentaa puhelimen Helille. On aika selvittää, mikä hänen suhteensa muumimukeihin on.

– Itse en niitä kerää, mutta ovat ne kyllä mielenkiintoisia tuotteita. Tiedän ihmisten innon ja olenkin ottanut selvää, mitkä ovat halutuimpia mukeja.

Mukien tuotanto on siirtynyt Thaimaahan, vaikka satunnaisia koristeluja tehdään myös Arabian tehtaalla Helsingissä.

– No, eivät ne enää periaatteessa ole suomalaisia, mutta laatu ei ole huonontunut. Samanlaisia mukeja ne edelleen on, Heli näkee.

Aki ja Heli odottavat pääsiäisenä ryntäystä kaupalleen.

– Meillä on saman viikon perjantaina perinteinen pitkäperjantain huutokauppa, joka on kävijämäärältään ja tuloksellisesti vuoden paras päivä. Aina silloin on yleisöryntäys. Nyt on pitkät pyhät ja ihmisillä aikaa. Odotan, että porukkaa on paljon paikalla, Aki ennustaa.

Markku hoitaa -ohjelmasta tuttu Timo on veistänyt moottorisahalla muumihahmoja myytäväksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?