”Viimeinen rocktähti” kuoli 25 vuotta sitten – alle 2-vuotiaana orvoksi jäänyt tytär saa edelleen isänsä tuloja yli 80 000 euroa kuukaudessa - Viihde - Ilta-Sanomat

”Viimeinen rocktähti” kuoli 25 vuotta sitten – alle 2-vuotiaana orvoksi jäänyt tytär saa edelleen isänsä tuloja yli 80 000 euroa kuukaudessa

Kurt Cobain liitti itsensä 27-vuotiaana kuolleiden rocklegendojen joukkoon tasan 25 vuotta sitten. Hänen Nirvana-yhtyeensä musiikki elää siitä huolimatta – tai juuri siksi.

Frances Bean Cobain 2018. Kurt Cobain lavalla marraskuussa 1993.­

5.4.2019 6:41

Jim Morrison, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Brian Jones – ja Kurt Cobain.

He kaikki ovat rockin legendoja, ja jokainen heistä on kuollut vain 27-vuotiaana. Tänään, 5. huhtikuuta 2019 tulee kuluneeksi 25 vuotta siitä, kun Cobain kuoli.

Cobainin kuolema uutisoitiin saman tien kaunistelematta itsemurhaksi. Cobain ampui itsensä haulikolla.

Kuoleman ajankohta yllättää aina, mutta Cobainin tapauksessa jo hänen päätymisensä lopulliseen ratkaisuun oli kompuroivan kujanjuoksun väistämätön päätös – ainakin jälkikäteen arvioiden.

Hän oli ollut pitkään koukussa heroiiniin ja muihin koviin päihteisiin, hän oli sairastanut vakavaa masennusta ja kaksi hänen setäänsä oli tehnyt mielenterveysongelmien seurauksena itsemurhan. Maaliskuussa 1994 hän oli yrittänyt itsemurhaa kahdesti, lääkkeiden yliannostus Roomassa heti Nirvanan kiertueen keskeyttämisen jälkeen uutisoitiin ympäri maailmaa.

Kunnes pamahti.

Kurt Cobain, Courtney Love ja Frances Bean Cobain vuonna 1993.­

Suomessa Nirvana esiintyi kesäkuun lopussa 1992. Bändi oli kiertueella, joka juhlisti Nevermind -albumia. Levy sisälsi muun muassa musiikkikanava MTV:n kautta jättihitiksi nousseen kappaleen Smells Like Teen Spirit – ja yhtäkkiä trio Seattlesta oli maailmanlaajuisen musiikki-ilmiön ykkösbändi, Kurt Cobain sen homssuisen karismaattinen ja vastahakoinen keulakuva.

Nirvana ja muut Seattlen bändit tekivät ahdistuksesta kummunnutta synkeää ja aggressiivista rockia. Se sopi talouslaman soundtrackiksi Suomessakin – ja narkomaaniartistien kalpea tyyli heijastui myös repaleiseen aikakauden vaatemuotiin: catwalkeilla nähtiin grunge -tyyliä edustaneita langanlaihoja, mustin silmänympäryksin kohauttaneita heroin chic -malleja.

Kurt Cobain esiintymässä Hollywoodissa vuonna 1991.­

Jos Cobain olisi saanut päättää, hän olisi todennäköisesti jäänyt kiertämään Ruisrockin päälavaa pienempiä paikkoja. Sellaisia vallattuja punksaleja kuin Helsingin Lepakkoluola. Siellä Nirvanan piti esiintyä syksyllä 1991. Mutta Smells Like Teen Spiritin äkkimenestys muutti suunnitelmat ja bändi tempaistiin isommille lavoille, kiertämään ja tahkoamaan rahaa niin kovaan tahtiin, ettei bändi itse meinannut kyydissä pysyä.

Kunnes Cobain päätti hypätä kyydistä kokonaan.

Cobainia pidetään ”viimeisenä rocktähtenä”, sillä hänen elämänsä ja kuolemansa oli 1990-luvun grunge-nuorille yhdistävä sukupolvikokemus.

Missä olit, kun kuulit Kurt Cobainin kuolemasta? Tuo on tuolloin eläneille yhtä tärkeä kysymys kuin 1960-luvun muistelijoille ovat olleet Kennedyjen tai Marilyn Monroen kuolemat.

Vuonna 1993 otetussa kuvassa Kurt Cobainin perhe näyttää onnelliselta.­

Cobainin kuolemaan liittyy myös vastaavia salaliittoteorioita kuin presidentti John F. Kennedyn murhaan tai näyttelijälegenda Monroen yliannostukseen.

Kuka kuolemasta hyötyi? Halusiko sitä joku henkilö tai taho? Millaiset välit Cobainilla oli viimeisinä aikoinaan puolisoonsa, tyttärensä äitiin laulaja-näyttelijä Courtney Loveen? Muun muassa näiden kysymysten varaan on rakennettu useita kirjoja ja dokumenttielokuvia.

Viisi vuotta sitten julkistettiin kuitenkin tieto, että kuolinpaikalta Cobainin kotoa löytynyt filmirulla oli kehitetty vasta tuolloin, keväällä 2014. Sen katsottiin todistavan aiempaa vahvemmin, että kyseessä todella oli itsemurha.

Kurt Cobainin omaisuuden peri hänen ainoa tyttärensä, Frances Bean Cobain. Tämä oli Cobainin kuollessa vain vuoden ja kahdeksan kuukauden ikäinen.

Tänä vuonna Frances täyttää 27 vuotta.

Frances Bean Cobain H&M -vaateketjun tilaisuudessa huhtikuussa 2018.­

Ainakin osasta hänen perintöään tuli julkista kaksi vuotta sitten avioeron yhteydessä: tytär saa tekijänoikeustuloja noin 95 000 dollaria eli noin 85 000 euroa kuukaudessa.

Frances Bean Cobain oli naimisissa Isaih Silvan kanssa. Aviomiehen kerrotaan eron yhteydessä vaatineen itselleen muun muassa Kurt Cobainin vanhaa akustista kitaraa, jota tämä oli soittanut kuuluisassa MTV Unplugged -esiintymisessä.

Nirvanan kappaleet, yhtyeen koruttomaksi riisuttu soittotapa ja Cobainin raastavan sielukas laulu inspiroivat yhä. Smells Like Teen Spirit vetoaa yhä uusiin sukupolviin.

Kurt Cobainin kuolemasta on tullut kuluneeksi 25 vuotta.­

Ihmisiin, jotka ovat syntyneet paljon laulun kirjoittajan kuoleman jälkeen.

Cobain kuoli, mutta Nirvana vaikuttaa elävän ikuisesti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?