30 prosenttia ihmisistä näkee valon aivan eri tavalla kuin muut – netissä lähti leviämään kuvapari: Kumpaan joukkoon sinä kuulut? - Viihde - Ilta-Sanomat

30 prosenttia ihmisistä näkee valon aivan eri tavalla kuin muut – netissä lähti leviämään kuvapari: Kumpaan joukkoon sinä kuulut?

Hajataittoa esiintyy tutkimusten mukaan noin kolmasosalla ihmisistä.

Netissä lähti leviämään kuvapari, joka ilmentää osuvasti hajataittoisuutta.­

3.4.2019 14:55

Twitterissä lähti leviämään hämmentävä kuvapari, jonka on tarkoitus ilmentää sitä, miten eri tavalla eri ihmiset näkevät valot pimeässä.

Kuvaparissa on vierekkäin kaksi kuvaa moottoritiellä pimeällä ajavista autoista. Toisessa kuvassa valot näyttävät viivamaisilta. Toisessa ne hehkuvat ympyrän muotoisina.

Kuva on kerännyt valtavasti huomiota, sillä kuvatekstissä selvitetään, että osa ihmisistä näkee valot pimeässä vasemmanpuoleisen kuvan esittämällä tavalla ja loput oikeanpuoleisen kuvan tavalla.

Independent-lehti selvittää, että kuva ilmentää hajataittoisuutta eli astigmatismia. Se on silmän taittovirhe, jossa silmä taittaa valoa eri tavalla riippuen siitä, mistä suunnasta valo tulee silmään.

– Mitä, voivatko jotkut ihmiset nähdä valot normaalisti? Luulin aina, että kaikki näkevät valot tuollaisten viivojen kanssa, eräs käyttäjä kommentoi kuvaa.

– Minä luulin, että hajataitto vain saa näön heikentymään vuosien mittaan, mutta en tiennyt, että se muuttaa sen miten näkee valot! Luulin, että silmälasini ovat vain likaiset, kun noin käy.

– Tällä tavalla minä näen maailman – luulin, että kaikki muutkin näkevät sen näin.

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS:n sivuilla selvennetään, että valontaittovirheitä voidaan korjata silmälasien tai piilolasien avulla. Taittovirheitä voidaan korjata myös leikkauksella.

Tutkimusten mukaan noin 30 prosenttia maapallon väestöstä kärsii jonkinasteisesta astigmatismista eli hajataitteisuudesta. Silmät voivat muuttaa muotoaan iän aikana, joten hajataittoa voi alkaa esiintyä myöhemmällä iällä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?