Nyt puhuu Michael Jacksonin Suomessa asuva veljentytär: tyrmistyi kohudokumentissa esitetyistä väitteistä – ”Sisältö salattiin perheeltäni” - Viihde - Ilta-Sanomat

Nyt puhuu Michael Jacksonin Suomessa asuva veljentytär: tyrmistyi kohudokumentissa esitetyistä väitteistä – ”Sisältö salattiin perheeltäni”

Osan vuodesta Suomessa asuva Michael Jacksonin veljentytär avautuu IS:n haastattelussa tiistaina esitettävästä kohudokumentista.

Michael Jacksonia syytetään Leaving Neverland -dokumentissa lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä.­

2.4.2019 7:00

– Hän oli yksi rakastavimmista ja hellimmistä ihmisistä, joita tiesin. Hän auttoi minua urallani valtavasti. Ja hän myös käytti minua seitsemän vuoden ajan seksuaalisesti hyväksi.

Näin rajusti alkaa maailmalla valtavan kohun aiheuttanut HBO:n uutuusdokumentti Leaving Neverland. Kertoja on koreografi Wade Robson, joka ystävystyi Michael Jacksonin kanssa seitsemänvuotiaana.

Dan Reedin ohjaama dokumentti iskee ruudulle nelituntisen tarinan popin kuninkaan ja hänen Neverland-tilallaan majailleiden nuorten poikien välisistä suhteista.

Michael Jackson kuvattuna James Safechuckin kanssa 1988.­

Wade Robsonin lisäksi elokuvan keskiössä on James Safechuck. Hän kohtasi maailmantähden ensimmäistä kertaa kymmenvuotiaana vuonna 1988, kun he esiintyivät samassa Pepsi-mainoksessa.

Michael Jackson yhdessä Wade Robsonin kanssa.­

Dokumentti kuvaa Michael Jacksonin systemaattisena lasten ahdistelijana ja seksuaalisena saalistajana ja kuten odotettavissa oli, Jacksonin perikunta pyrki estämään dokumentin esittämisen.

IS tavoitti Michael Jacksonin veljentyttären Autumn Jacksonin, joka asuu osan vuotta tuhansien järvien maassa ja pitää Suomea toisena kotinaan. Suomeen Autumnin toi mikäpä muukaan kuin mies. Hän on naimisissa Korsossa varttuneen tuottajan ja lauluntekijän Narinder ”Nape” Singhin kanssa. Autumnin isä on Michaelin vanhempi veli Jermaine. Jermaine on itsekin menestynyt artisti, ja oli mukana Jackson 5 -yhtyeessä, josta Michaelin ura alkoi.

Vaikka välimatkaa on paljon, Autumn pitää edelleen yhteyttä Amerikan-perheeseensä.

– Olemme massiivisen suuri perhe, hän kertoo IS:lle.

– Minulla on monta setää, tätiä, veljeä ja serkkua. Useimmat asuvat Kaliforniassa. Riippumatta perheen koosta ja välimatkasta, meillä on aina silloin tällöin mahdollisuus kokoontua yhteen ja se on aina upeaa.

Autumn Jackson ja Magnum-pitbull Vantaalla vuonna 2017.­

Setänsä Michaelin kanssa Autumn vietti aikaa ollessaan pieni tyttö.

– Kutsun niitä Hayvenhurstin päiviksi. Nimi tulee perheen talosta Hayvenhurstissa. Tämä tapahtui ennen kuin Michael muutti Neverlandiin, ja ennen kuin kaikki tämä äärimmäinen fanaattisuus alkoi. Michael pystyi vielä tuolloin kävelemään kadulla ilman, että jotain hullua tai vaarallista tapahtuisi. Se oli aikaa kun ihmiset, ainakin suurin osa heistä, kunnioitti toisiaan. Michaelin vilkutus ja hymy riitti faneille. Se oli todellakin aivan erilaista aikaa.

”Sisältö salattiin perheeltäni”

Autumn kuvailee hetkiä setänsä kanssa taianomaiseksi.

– Useimmat ihmiset, jotka saivat kokea hänen rakkautensa, muistavat ne hetket kuin eilisen. Michael toi iloa ja valoa jokaiselle omalla syvän nöyrällä tavallaan. Michaelia syyttävillä – ja heidän perheillään – oli joskus hieno suhde hänen kanssaan. Mitä tapahtui?

– Mediassa on esitetty, että nämä syyttelijät olivat taloudellisissa vaikeuksissa ennen kuin he alkoivat yhtäkkiä muistaa, että heitä olisi hyväksikäytetty. Molemmat setäni syyttäjät yrittivät haastaa hänen perikuntansa oikeuteen ja vaativat satoja miljoonia. He epäonnistuivat. Tämä on yksi asia, jonka dokumentin tekijä on jättänyt pois teoksestaan.

Dokumentti tuli perheelle yllätyksenä.

– Kyllä. Se oli yllätys, koska sen sisältö salattiin perheeltäni. Kun saimme kuulla siitä, meillä ei ollut aikaa reagoida.

– Minulle suurin yllätys oli, että suurin osa ihmisistä ei ymmärrä dokumentin itse asiassa todistavan Michaelin syyttömäksi. Se ei onnistu esittämään yhtään pitävää todistetta koko neljän tunnin aikana, jonka se kestää. Eri viranomaiset, jopa FBI, ovat tutkineet hänen toimiaan. Michael on todettu syyttömäksi kaikissa tapauksissa ja siitä on paljon todisteita.

Michael Jacksonin kuolemasta tulee kesällä kuluneeksi 10 vuotta.­

Jacksonin perikunta korostaa, että vuonna 2005 poptähti vapautettiin hyväksikäyttösyytteistä, eikä häntä koskaan tuomittu oikeudessa. ”Savuavaa asetta” ei löytynyt ja lain silmissä Jackson on syytön.

Ovatko dokumentin väitteet totta? Robson ja Safechuck ainakin kuvaavat häiritsevän yksityiskohtaisesti ja uskottavasti sitä, kuinka hyväksikäyttö eteni vaiheittain maanittelusta hyväilyihin ja seksiin.

He kertovat yhdenmukaisesti Jacksonin mieltymyksistä, kuten siitä, kuinka hän piti nännien koskettelusta ja kuinka hän opetti heidät tyydyttämään itseään ja harjoittamaan suuseksiä.

Autumn kiistää väitteet.

– Hänen lähettämänsä syntymäpäiväonnittelut on käännetty dokumentissa groomingiksi. Ne olivat vain setäni normaalia kohteliaisuutta, jota hän osoitti kaikille. Hän kohteli jokaista ihmistä erityisellä tavalla, oli kyseessä tyttö tai poika, mies tai nainen, sairas tai terve. Sillä ei ollut väliä.

– Dokumentti pohjautuu nuorten poikien muistoihin. Poikien, jotka seisovat heikoilla jäillä. Ihmiset, jotka tietävät tämän, ovat alkaneet tehdä omia minidokumenttejaan YouTubeen esittääkseen todisteita setäni hyvyydestä ja anteliaisuudesta.

”Totuus kuuluu kovemmin kuin teidän puheenne”

Autumn haluaa lähettää terveisiä dokumentin ohjaajalle ja siinä puhuneille miehille.

– Sanoisin heille: totuus kuuluu kovemmin kuin teidän puheenne. Olette aiheuttaneet tuskaa perheelleni, monelle syyttömälle ihmiselle ja setäni perinnölle. Teidät on haastettu maailmanlaajuisesti erittäin vakavan ongelman pilkkaamisesta, joka satuttaa oikeita uhreja. Odotan, että teidät tuomitaan oikeudessa ja julkisessa mielipiteessä.

Michael Jackson eristäytyi Neverlandin kartanoon 1980-luvun lopussa, kun julkisuus kävi kestämättömäksi.­

Jacksonin perikunnan mukaan jo vuonna 1992 sovittiin, ettei kaapeliyhtiö HBO saata Jacksonia millään tapaa huonoon valoon, ja he pitävät Leaving Neverlandia mitä pahimpana sopimusrikkomuksena.

– Perikunta on haastanut dokumentin esittämisen. Perhe on kuitenkin laajempi kokonaisuus kuin perikunta. Perheenä emme halunneet, että ohjelma esitetään, koska emme halua julki vain yhtä puolta syytöksistä. Minusta dokumentti ei ole tasapainossa, eikä sitä pitäisi esittää lainkaan.

Käsi sydämellä, mikä on totuus setääsi kohdistuvista syytöksistä?

– Setäni on syytön ja tietoisuus tästä kasvaa koko ajan ympäri maailmaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?