Täydelliset naiset -tähti sairasti kaikessa hiljaisuudessa syöpää, josta moni vaikenee häpeän vuoksi – avautuu nyt taistelustaan - Viihde - Ilta-Sanomat

Täydelliset naiset -tähti sairasti kaikessa hiljaisuudessa syöpää, josta moni vaikenee häpeän vuoksi – avautuu nyt taistelustaan

Näyttelijätähti Marcia Cross, 57, sairasti puolitoista vuotta sitten kaikessa hiljaisuudessa syöpää kertomatta siitä juuri kenellekään.

1.4.2019 9:42

Täydelliset naiset -sarjasta tuttu Marcia Cross sairastui puolitoista vuotta sitten syöpään, muttei kertonut sairaudestaan julkisesti ennen kuin oli selättänyt sen. Viime syyskuussa Cross paljasti sairastaneensa peräaukon syöpää, saaneensa siihen rankkoja hoitoja ja menettäneensä niiden vuoksi hiuksensa.

Nyt 57-vuotias Cross kertoo People-lehdelle, mitä todella tapahtui ja miksi hän pysyi niin pitkään vaiti sairaudestaan.

Lehden mukaan Cross meni syksyllä 2017 vuotuiseen tarkastukseen gynekologilleen, kun tämä huomasi, että jokin oli vialla. Lääkäri suoritti Crossille heti tutkimuksia ja lähetti tämän suolistoon erikoistuneen kirurgin luo. Siellä Crossia tutkittiin lisää ja hänen suolistostaan otettiin koepaloja. Pian diagnoosi oli selvä: Cross sairasti peräaukon syöpää. Hänelle aloitettiin heti sädehoidot ja kemoterapia.

– Leikkausta ei suositeltu ja se oli helpotus. Haluat säilyttää sulkijalihasten toiminnan, mikäli se on mahdollista, Cross sanoo.

Cross kertoo Peoplelle, että moni peräsuolen tai peräaukon syöpää sairastava vaikenee sairaudesta, sillä häpeää kertoa siitä ihmisille. Sairaus koetaan kiusalliseksi ja sen oireista ja hoidoista ei haluta kertoa.

Cross päätti lopulta itse puhua arasta aiheesta, jotta myös muut uskaltautuisivat kertomaan siitä avoimesti.

– Haluan auttaa poistamaan stigmaa peräsuolen syövän ympäriltä. Olen lukenut paljon syövästä parantuneiden tarinoita ja monet ihmiset, erityisesti naiset, ovat liian nolostuneita kertomaan, millainen syöpä heillä on. Sen ympärillä on paljon häpeää. Haluan, että se loppuu, Cross sanoo Peoplen haastattelussa.

Vaikeasta sairaudesta huolimatta Cross säilytti huumorinsa. Hän kertoo suhtautuneensa kiusallisiin ja rankkoihin hoitoihin usein huumorilla, sillä muuten hän olisi saattanut vaipua epätoivoon.

– Aluksi minä vain tavallaan makasin paikallani, kun pakarani erotettiin toisistaan ja sitten minä livuin mielessäni pois tilanteesta. Koska mitä voisit tehdä? hän kertoi nauraen Peoplelle.

Nyt Crossin syöpä on pysynyt poissa jo noin vuoden ajan ja sen uusiutumisen todennäköisyys on hyvin pieni. Cross kertoo olevansa äärimmäisen helpottunut siitä, että hänen vartalonsa toimii jälleen, kuten sen kuuluukin.

– Joka kerta kun menen vessaan ajattelen, ”Tämä on mahtavaa! Kiitos vartalo”, hän toteaa.

Cross toivoo, että mikäli ihmiset huomaavat kehossaan joitakin muutoksia tai jokin ei toimi normaalisti, menisivät he heti lääkäriin.

– Jos joku ei tunnu oikealta, kuuntele kehoasi ja puhu lääkärillesi. Älä anna asian olla.

Marcia Cross tunnetaan erityisesti roolistaan Täydelliset naiset -sarjassa. Cross näytteli 2000-luvulla jättisuosioon nousseessa sarjassa Whisteria Lanella asuvaa Bree Van De Kampia. Hänet nähtiin sarjassa vuosina 2004–2012.

Täydelliset naiset nousi 2000-luvulla valtavaan suosioon. Kuvassa sarjan päätähdet Dana Delany (takana vasemmalla), Felicity Huffman, Marcia Cross, Nicollette Sheridan, Eva Longoria (edessä vasemmalla) ja Teri Hatcher (oik.).­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?