Salkkari-Ulla kertoo näyttelijöiden sisäpiirin mahtavasta aprillijekusta yli 40 vuotta sitten – tällaisia piloja ei tänä päivänä tapahdu - Viihde - Ilta-Sanomat

Salkkari-Ulla kertoo näyttelijöiden sisäpiirin mahtavasta aprillijekusta yli 40 vuotta sitten – tällaisia piloja ei tänä päivänä tapahdu

Parhaat aprillipäivän pilat ovat hauskoja, mutta eivät ilkeitä tai pettymystä aiheuttavia. Suomalaiset julkkikset kertovat IS:lle hauskimmat aprillimuistonsa.

Salkkareiden Ullana tutuksi tullut Maija-Liisa Peuhu (vasemmalla) muisteli Pentti Siimeksen keksimää pilaa. Aprillipiloista kertoivat myös Janne Kataja, Eicca Toppinen ja Jaajo Linnonmaa.­

1.4.2019 7:01

Aprillipäivä on yksi kalenterivuoden mystisimpiä perinteitä, sillä kukaan ei tarkalleen tiedä, mihin kyseisen puijauspäivän viettäminen tarkalleen juontaa juurensa.

Kalenteriin päivää ei luonnollisesti ole merkitty lainkaan, jotta päivä unohtuisi useimmilta ja pilat onnistuisivat suuremmalla todennäköisyydellä.

Huhtikuun ensimmäisen päivän pilailua on tiettävästi harrastettu ainakin 1500-luvun lopulta alkaen. Perinne saattaa olla vanhempikin, sillä antiikin roomalaisten keväiseen Hilaria-juhlaan kuului yleinen hilpeys ja hassuttelu.

Tiede-lehti selvitti vuonna 2015, että Suomen ensimmäinen tunnettu aprillaaja oli Hämeenkosken Kurjalan kartanon 13-vuotias neiti, joka iloitsi onnistuneesta aprillipilastaan päiväkirjassaan 1. huhtikuuta 1800. Hän kirjoitti lähettäneensä mamselli Fortelinille väärennetyn kirjeen, mutta päiväkirjasta ei paljastunut kirjeen sisältöä.

Amerikkalainen nettimuseo The Museum of Hoaxes on listannut sivuillaan 100 parasta aprillipilaa kautta aikain. Ykköspaikkaa pitää BBC:n vuonna 1957 toteuttama jekku. Kanavan suositussa Panorama-uutisohjelmassa kerrottiin, että leudon talven vuoksi Sveitsissä on saatu poikkeuksellisen hyvä spagettisato. Ohjelmassa esitettiin videonauha, jossa työntekijät poimivat spagettia puista. Katsojat ihmettelivät spagettipuita suuresti ja soittivat lähetyksen jälkeen BBC:lle kysellen ohjeita spagettipuun istuttamiseen.

Aprillipilojen tekeminen on tuttua puuhaa myös suomalaisille tähdille. Julkkikset paljastavat IS:lle, millaisia muistoja heillä on huijauspäivästä.

Janne Katajan perheessä pilailulla on pitkä perinne. –Aion huijata lapsiani aamulla, hän lupaa.­

Koomikko, juontaja ja näyttelijä Janne Kataja kertoo IS:lle, että hänen perheessään tehdään joka vuosi jäyniä ja jekkuja. Hänellä itsellään on tänäkin vuonna mielessään pila, jonka hän tekee heti aamulla 9- ja 10-vuotiaille lapsilleen.

– Jotain jekkuja pitää aina keksiä, mutta ne eivät saa olla sellaisia piloja, että niistä jää pettynyt mieli sitten kun pila paljastuu. Sen pitää olla sellainen, että sille nauraa, Kataja tuumaa.

Paras pila muistuu mieleen vuosien takaa, kun hän itse oli vasta noin kymmenvuotias. Hänen kotiseutunsa sanomalehdessä, silloisessa Riihimäen Sanomissa julkaistiin pieni artikkeli, jossa kerrottiin, että Riihimäeltä kotoisin oleva ohjaaja Renny Harlin aikoo kuvata uutta elokuvaa soramontussa lähellä kaupunkia. Elokuvaan toivottiin avustajia, jotka voisivat lapioida hiekkaa kuvauksissa.

– Tajusimme kaverien kanssa, että se on pila. Pyöräilimme ”kuvauspaikalle” katsomaan tilannetta, ja siellä oli tosiaan ihmisiä ämpäreineen ja lapioineen valmiina Rennyn kuvauksiin, Kataja naurahtaa.

Juontaja Jaajo Linnonmaa muistelee, miten suomalaiset innostuivat Renny Harlinin uuden elokuvan kuvauksista 2000-luvun alussa.­

Hyvin samantyyppinen pila muistuu myös tv- ja radiojuontaja Jaajo Linnonmaan mieleen.

– Muistan, että vuonna 2001 kaverit menivät suomiverkkareihin pukeutuneina ja suomenlippujen kanssa Paavo Nurmen patsaalle Olympiastadionille, kun he olivat kuulleet radiosta, että Renny Harlin kuvaa uutta urheiluelokuvaa Sylvester Stallonen kanssa.

– Avustajia tarvittiin kohtaukseen, jossa ”Syltty” juoksee stadionille. Siellä oli kuulemma ollut ainakin 50 avustajaa paikalla, Linnonmaa nauraa.

Salkkari-Ullana kansalle tutuksi tullut näyttelijä Maija-Liisa Peuhu muistaa aivan erityisen mainion aprillijekun näyttelijäpiireistä yli 40 vuoden takaa.

– Samassa kerrostalossa Helsingissä asui paljon näyttelijöitä. Talossa asunut, nykyään jo edesmennyt Pentti Siimes soitti kaikille, että vedet laitetaan pian useaksi päiväksi poikki, joten vettä kannattaa kerätä talteen vateihin ja kylpyammeisiin. Sen jälkeen kaikki keräsivät vettä ammeet täyteen, Peuhu muistaa.

– Minä en tosin asunut siinä talossa, mutta monet näyttelijät kuulivat tästä jekusta toisiltaan teatterikouluaikoina.

Maija-Liisa Peuhu muistaa kerran, kun kollega Pentti Siimes onnistui huijaamaan naapureitaan aivan loistavalla jäynällä.­

Peuhu kertoo, että aikoo kenties tehdä tänä vuonna itsekin jäynän. Hänellä on aamulla kampaamoaika, mikä tarjoaa otollisen tilaisuuden vitsille.

– Saatan kertoa kampaamossa kaikille, että olen voittanut lotossa kaksi miljoonaa euroa. Katson sitten, millainen ilme heille tulee!

Sosiaalinen media on nykypäivänä mitä mainioin alusta höynäytykselle.

Apocalyptican nokkamies Eicca Toppinen juksasi fanejaan samalla kuvalla vuonna 2015 ja 2018. Toppinen julkaisi somessa kuvan, jossa hänelle on tehty Photoshop-ohjelman avulla kalju päälaki. Toppinen tunnetaan pitkätukkaisena miehenä.

Eicca Toppinen huiputti fanejaan somen välityksellä. Hän väitti leikanneensa pitkät hiuksensa kokonaan pois.­

Sellisti-muusikko sanoi IS:n haastattelussa viime vuonna, että halusi muistuttaa ”some-viisastelijoita” siitä, että netissä kaikki ei aina ole totta.

– Halusin näpäyttää niitä viisastelijoita, että älkää uskoko kaikkea, mitä somessa on. Ihmiset ovat monessa asiassa ihan liian kritiikittömiä, Toppinen perusteli.

Yhtä lailla onnistuneen somejekun tekivät rap-duo JVG:n pojat vuonna 2017. VilleGalle ja Jare julkaisivat kuvan, jossa he työntävät lastenvaunuja ulkona. Monet ehtivät jo onnitella perheenlisäyksestä.

Monet muistavat myös Jannika B:n ja Toni Wirtasen onnistuneen aprillipilan vuodelta 2017.

Muusikkopariskunta julkaisi silloin Instagramissa kuvan, jossa he vihjasivat olevansa mukana Temptation Island -tosi-tv-ohjelman uudella kaudella.

– Kaikki kunnia siitä kuvasta meni Tonille, vaikka idea oli minun, Jannika nauroi IS:n haastattelussa kaksi vuotta sitten.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?