Suomalaisohjaaja alkoi syödä kenialaisten tyttöjen tarjoamaa ruoka-annosta – paikallinen mies huomasi tilanteen ja näytti paniikissa kurkunleikkauselettä - Viihde - Ilta-Sanomat

Suomalaisohjaaja alkoi syödä kenialaisten tyttöjen tarjoamaa ruoka-annosta – paikallinen mies huomasi tilanteen ja näytti paniikissa kurkunleikkauselettä

Miesten vuoro -ohjaaja Joonas Berghäll kertoo uutuuselokuvassaan Miehiä ja poikia rakkaudesta ja surusta, joka suomalaista miestä voi kohdata.

31.3.2019 12:32

Ohjaaja Joonas Berghäll, 42, muistaa yhä suruviestiä tuoneen poliisin pienen eleen joulukuussa 2015.

– Poliisit kertoivat äitini kuolleen. Pyysin, että olisiko teillä hetki aikaa. Toinen poliisi istui sohvalle ja sanoi, että käydään nämä asiat rauhassa läpi. Se merkitsi mulle ihan hirveästi, että hän istui alas. Hän otti osaa, vaikkei tuntenut äitiä, ohjaaja kiittää.

Äiti menehtyi sydän- ja verisuonitauteihin 69-vuotiaana. Berghäll jäi aivan yksin.

– Se teki ihan täyden helvetin, kun ei ole siskoa, ei veljiä, ei isää. Ei ole ketään. Se teki surusta niin musertavan. Kaksi ystävää auttoi kyllä mahdollisimman paljon.

Palkitun Miesten vuoro -dokumentin ohjaajan uutuuselokuva Miehiä ja poikia saa ensi-iltansa perjantaina. Miesten vuoron sisarusteos pohtii suomalaisen miehen ongelmia ja sitä, mikä leikkaa miesten eliniästä kuusi vuotta verrattuna suomalaiseen naiseen. Ohjaaja käsittelee rakkautta ja hyvinvointia suomalaisen miehen näkökulmasta.

– Koen, että rakkaus ja välittäminen ovat jokaisen kohtauksen taustalla. Kun olisi vaan joku ihminen, joka susta välittäisi, niin elämäntaival olisi paljon helpompaa. Omassa tapauksessani se, kun olisi joku ihminen, josta saa välittää.

Yksi seitsemästä päähenkilöstä on ohjaaja-käsikirjoittaja itse. Kamerat seuraavat Berghällia lääkäriin, treffeille, yömyöhäisille tunneille työpöydän äärelle. Yksi teemoista on loppuunpalaminen. Työuupumuksen kanssa kamppaileva Berghäll laskee tehneensä 15 vuodessa yli 20 vuoden normaalin työannoksen.

– Toivottavasti leffa menee hyvin elokuvateattereissa. Olen luvannut pitää 15 vuoteen ekan 4–6 viikon kesäloman, hän naurahtaa.

Sen Berghäll on velkaa itselleen. Hänen äitinsä varoitti viimeiset kymmenen vuotta, että rauhoitu ennen kuin ajat itsesi hautaan. Miehiä ja poikia -elokuvaa edeltänyt Äidin toive (2015) vei Berghällin kuvausmatkoille Nepalin viidakoihin, Tijuanaan Meksikoon, Keniaan tyttöjen turvakotiin ja Etelä-Afrikan vaarallisimpaan slummiin. Niistä mukaan tarttui ikäviä tuliaisia.

– Keniasta tuli mato, joka todettiin verikokeissa. Kun sain tietää sen latinankielisen nimen, siinä kohtaahan on järkevintä, että potilas googlaa. National Geographicilta löytyi vielä parin minuutin pätkä, jossa kerrottiin, että mato syö ensin sisäelimet, sitten keskushermoston, sitten aivot ja sitten potilas kuolee. Se oli sellainen positiivinen hetki mennä röökille. Tjänare vaan, että mitäs sit tehtäisi, ohjaaja heittää hirtehiseen tyyliinsä.

Christer Schoultz ja Joonas Berghäll ovat molemmat tehneet työtä terveytensä kustannuksella. Schoultzilla oli kaksi vatsahaavaa ennen kolmenkympin täyttämistä.­

Berghäll hakeutui hoitoon trooppisen sairaalaan Saksaan. Hän sai lopulta yhteyden Lontoon trooppisen sairaalaan johtajaan, joka rauhoitteli miestä.

– Johtaja sanoi, ettei se ole se, koska olet yhä elossa. Madon tarttumisesta oli mennyt kuitenkin jo kolmisen vuotta. Verikokeen perusteella kyse oli madon pikkusiskosta, joka tuhoaa jonkin verran, mutta kuolee sitten suolistoon, koska ei saa tarpeeksi energiaa.

Ohjaaja muistaa hetken, jolloin mato todennäköisesti tarttui. Hän oli tuolloin kuvaamassa Keniassa tyttöjen turvakodissa ja söi tyttöjen kanssa samaa ruokaa. Vesi ruuanlaittoon otettiin pihalta. Paikallinen apulaisohjaaja käveli ohi ja näki Berghällin syömässä tyttöjen kanssa.

– Hän katsoi puoliksi syötyä annosta, sitten mua, teki näin (kurkunleikkausele) ja elehti suullaan, että älä syö sitä.

Berghäll näytti puoliksi syötyään ruokaansa. Liian myöhäistä.

Joonas Berghäll ei ole pitänyt kunnon lomaa 15 vuoteen. Kroppaa rasittavat erilaiset bakteerit ja krempat. –Olen vanha sotaratsu, jossa on naarmuja, viiltoja ja pöpöjä.­

Mato on poistunut jo elimistöstä, mutta sisällä myllää yhä kasa bakteereja.

– Olen vanha sotaratsu, jossa on naarmuja, viiltoja ja pöpöjä. Pitäisi laittaa sataprosenttiseen pirtuun yltä ja päältä, että mut saisi kuntoon, Berghäll virnistää.

Yhdysvaltalainen lääkäri ja suomalainen lääkäri yrittävät yhteistyössä saada Berghällin kuntoon. He ovat huomanneet, että aina kun mies matkustaa pohjoiseen, hänen olonsa paranee.

– Lääkäri epäilee, etten ole ollut lepotilassa 15 vuoteen. Nyt pitäisi alkaa keskittyä omaan terveyteen.

Ohjaaja päätti luopua hektisestä elämästä Etelä-Suomessa ja muutti takaisin Tervolaan. Siellä hän pystyy rauhoittumaan.

– Kun työaika loppuu meillä kello 18, rupean lämmittämään saunaa, hakemaan halkoja tai kolaamaan postilaatikkoa esiin lumen alta. Vastaavasti kun olin Helsingissä, mun ilo oli, että Viherlaakson Alepa rupesi lisäämään aukioloaikoja kello 23:een, että ehdin töistä kello 22.50 ostamaan iltapalaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?