Sarjakuva-Finlandian sai albumi sisällissodasta – voittajan ratkaisi lopulta yksi asia - Viihde - Ilta-Sanomat

Sarjakuva-Finlandian sai albumi sisällissodasta – voittajan ratkaisi lopulta yksi asia

Tunnustuspalkinto meni Sisaret 1918 -albumille.

Meeri Koutaniemi valitsi Sarjakuva-Finlandian.­

22.3.2019 16:10

– Valinta ei todellakaan ollut helppo. Se meni lopulta hikoilemiseksi, naurahtaa valokuvaaja Meeri Koutaniemi, joka nosti suomalaisten naisten kansalaissodan aikaisista tositarinoista rakennetun albumin Finlandia-voittajaksi.

Reetta Laitisen toimittamassa albumissa Sisaret 1918 (Arktinen Banaani) on 11 tarinaa sekä valkoisten että punaisten puolella eläneiden naisten kertomuksista. Kullakin tarinalla on eri piirtäjänsä.

Koutaniemi kehuu ehdokaskymmenikön tasoa erittäin korkeaksi ja teoksia syvällä antaumuksella luoduiksi.

– Lopullisen valinnan ratkaisi Sisaret 1918 –albumin näkökulma. Se tuo esiin naisten elämän, joka on niin usein historiassa vähätelty.

– Se resonoi minussa tavattomasti.

Koutaniemen puheessa tulee esiin sama sävy kuin on niin paljon kuultu viime aikoina Minna Canth –juhlavuoden eri tilaisuuksissa ja puheissa.

Meeri Koutaniemi kertoo sarjakuvan kulkeneen hänellä mukana lapsesta lähtien Kuusamossa.

– Tarjontaa siellä ei ollut paljon. Olin kyllä Aku Ankan suurkuluttaja. Myöhemmin Persepolis vaikutti minuun todella vahvasti.

Ranskalaisen Marjane Satrapin Persepolis on kertomus tekijänsä lapsuudesta Iranissa ja tuo sekin esiin naisen näkökulman tuohon patriarkaaliseen kulttuuriin.

Koutaniemi kertoo ulkomaanmatkoillaan tutustuneensa paljon erilaisten alakulttuurien taiteilijoiden ja varsinkin visuaalisten alojen ihmisillä sarjakuva on ollut tärkeänä.

– Kun sain kuulla, että minulta ei odotettu sarjakuvan ammattimaisuutta vaan omaa näkemystä, ja kiinnostusta sarjakuvaan, niin suostuin valitsijaksi, sanoo valokuvaaja Koutaniemi.

Aiempina valitsijoina ovat olleet mm. näyttelijä Seela Sella, kapellimestari Santtu-Matias Rouvali, toimittaja Matti Rönkä ja muusikko M.A.Numminen.

Sarjakuva-Finlandia on osa Tampere Kuplii –sarjakuvatapahtumaa, ja se on suuruudeltaan 5000 euroa.

– Sarjakuva-Finlandian ehdokasalbumeissa minua innosti erityisesti tekijöiden herkkyys ja päähahmojen kunnoittaminen olivat ne sitten puita tai eläimiä tai ihmisiä.

Samoin Koutaniemi kehuu tekijöiden omaehtoisuutta, herkkyyttä, huumoria ja voimakasta oman käden jälkeä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?