Raju kirjapaljastus: Nuoruudenrakas pahoinpiteli raskaana olleen Raakel Lignellin sairaalakuntoon

Julkaistu:

Raakel Lignellin omaelämäkerrasta julkaistiin ote, jossa viulisti tuli nuoruusvuosinaan yllättäen raskaaksi afrikkalaissyntyiselle miehelle. Sitten mies hakkasi naisen henkihieveriin.
Raakel Lignell julkaisee syyskuussa kirjan Älä sano että rakastat (Siltala). Siltalan tiedottaja Reetta Ravi vahvistaa että kirja on omaelämäkerrallinen ja kertoo Lignellin väkivaltaisesta nuoruuden parisuhteesta.

Lignell on työskennellyt viulistina ja on koulutukseltaan musiikin maisteri. Viulistivuosiensa jälkeen hän on työskennellyt tuottajana, tv-toimittajana ja -juontajana sekä kolumnistina eri medioissa. Hän on puhunut myös helluntailaisesta perhetaustastaan. Siltalan tiistaina julkaiseman kirjaesittelyn mukaan teoksessa kerrotaan viulistista, joka muutti nuorena Berliiniin hylättyään uskonnollisen lähipiirinsä.

Nuori, kunnianhimoinen ja elämännälkäinen viulisti lähtee Berliiniin rakentaakseen soittotekniikkansa uusiksi. Viulunsoiton lisäksi mullistuu koko elämä. Hylättyään lapsuutensa ahtaan uskonnollisen piirin, klassisen musiikin ehdottomuuden ja poikaystävänsä, hän ahmii kokemuksia ja elämää.

Kirjan esittelytekstissä kuvaillaan, kuinka viulisti tulee yllättäen raskaaksi afrikkalaissyntyiselle miehelle. Raskaus on shokki. Tekstissä kuvaillaan, kuinka päähenkilö päätyy Berliinistä Beniniin ja mies muuttuu väkivaltaiseksi.

Sitten tapahtuu se, mitä ei koskaan pitänyt tapahtua: raskaus. Alkaa syöksykierre ihmissuhteeseen, joka vaikuttaa alkuun unelmalta, vie Berliinistä Beniniin, mutta vähitellen nakertaa itsekunnioituksen ja itsemääräämisoikeuden. Hyväily muuttuu väkivallaksi ja halu häpeäksi. Seikkailunhaluinen, peloton mieli murtuu ja lopulta on helpointa hylätä itsensä.
Lignell on kertonut muun muassa Kodin Kuvalehden haastattelussa vuonna 2015 muutostaan Berliiniin ja siitä, kuinka kirjan päähenkilön tavoin opiskeli soittotekniikkansa uusiksi. Lignell kertoi soittaneensa murtuvalla Berliinin muurilla Sibeliuksen Romanssia, mutta oma romanssi oli ollut ”niin ja näin”. Sitten hän kertoi tulleensa raskaaksi.

Lignell kertoi Kodin Kuvalehdelle palanneensa Suomeen, kun suhde afrikkalaissyntyisen miehen kanssa muuttui mahdottomaksi. Hän sai esikoistyttärensä Poujoun vuonna 1991.

– En ollut suunnitellut tulevani äidiksi. Ensi hetkestä oli silti päivänselvää, että pidän lapsen. Olin raskaudesta superylpeä. Olin miettinyt, mihin suuntaan lähtisin, ja nyt oli uusi suunta elämälle, Lignell kertoi haastattelussa.

Tiedotteessa on julkaistu myös ote kirjasta. Rankassa katkelmassa kerrotaan, kuinka päähenkilö tuli pahoinpidellyksi odottaessaan esikoistaan. Silmät olivat hakattu umpeen, korvissa soi ja ajatukset huusivat huolta syntymättömästä lapsesta.

Makaan natisevalla hetekalla ja tuijotan katon halkeillutta rappausta. Kosteus on nostanut ruskehtavia laikkuja pitkin laipiota ja seiniä. Verhojen takaa pistää terävä auringonvalo. Vuoteen vieressä kitisee tuuletin, jonka propelliin kertyy hyönteisiä.

Sattuu. Joka paikkaan sattuu. Viereisellä lavitsalla makaa vieras nuori nainen. Meidät tuotiin tänne yhdessä. Hänen hiuksensa ovat vaaleat ja kiharat, kasvot turvonneet ja sinelmien peitossa. Kuten minullakin. Silmäni ovat muurautumassa umpeen. Päälläni oleva hame on märkä, kinttuja kirvelee. Paniikissa päässyt pissa polttaa haavoja. Iholle kuivuneet bensanorot lemuavat. Odotan peseytymismahdollisuutta ja kuivaa lakanaa. Korvissa soi ja pulssi sytkyttää takaraivolla. Ajatukset yhtä hätää, järkytystä ja epäuskoa. Miten vauva voi sisälläni?

Ilta-Sanomat tavoitti Raakel Lignellin tiistaina. Hän ei halunnut vielä kommentoida kirjansa sisältöä.

Lignell on naimisissa näyttelijä Nicke Lignellin kanssa. He tapasivat töölöläiskahvilassa, kun Poujou-tytär oli vain 10 kuukauden ikäinen. Lignell on kertonut IS:n aiemmissa haastatteluissa, kuinka pikku Poujou toimi kohtaamisessa amorina. Lignell tuli nopeasti uudelleen raskaaksi parin rakastuttua. Raakel ja Nicke saivat kolmen vuoden sisään neljä lasta: Joelin, 26, kaksostytöt Gretan ja Edithin, 24, ja Elielin, 20.


Lignellit ovat olleet naimisissa 24 vuotta ja he asuvat yhdessä Sipoossa. Raakel Lignell on kirjoittanut aiemmin myös kirjat Raxun remppa: Rapakunnosta hyvään oloon ja Raxun rinnalla: Kohti pysyvää painonhallintaa.

Kursivoidut kohdat ovat suoria lainauksia kirjasta Älä sano että rakastat tai sen esittelytekstistä.

Korjaus 21.3.2019 klo 6.50: Toisin kuin jutussa ensin luki, Reetta Ravi on Siltalan tiedottaja, ei kustantaja