Hankasalmelaisesta Tuulasta tuli koko kansan iskelmätähti Berit – siskojen synkät kohtalot olivat vähällä tuhota kaiken: lopulta rakkaus vei Floridaan

Takavuosien iskelmä- ja diskotähti Berit juhlii lauantaina 70-vuotispäiviään Floridassa. 50 vuotta kestäneeseen uraan mahtuu ylä- ja alamäkiä, tragedioitakin.

70 vuotta täyttävä Berit tunnetaan disko- ja iskelmätähtenä.

16.3.2019 8:29

Iskelmätähti Berit muistetaan etenkin koko kansan humppatyttönä, mutta 50-vuotisella musiikkiurallaan hän on ehtinyt tulla tutuksi niin iskelmämusiikin tunnelmoijille kuin tanssilattioiden travoltoillekin. Beritiä on saattanut nähdä keikoilla aina 1960-luvun lopulta vuoteen 2018 saakka.

Tänä vuonna Beritistä julkaistaan Petri Tuunaisen kirjoittama elämäkertakirja. Beritin tarina on huikea sukellus musiikin eri vuosikymmenille, jossa hän käy vielä kerran kaiken kokemansa perusteellisesti läpi.

Nykyään iskelmätähti asuu puolet vuodesta Floridassa, jonne rakkaus hänet veti.

Berit sanoo, että on hieno huomata, miten ystävällisiä ihmisiä Amerikassa asuu. Hänen mukaansa tuntuu ihanalta tervehtiä tuntemattomia ja saada vastaukseksi hymy kera kysymyksen ”how are you”.

Musiikki ei ole kadonnut hänen elämästään mihinkään.

– Nykyään teen hyväntekeväisyyskeikkoja Floridassa. Olen myös ahkerasti seurakuntatyössä mukana. Opiskelen tuntemaan Jeesusta. Jos esimerkiksi makaan dementoituneena ja halvaantuneena, enkä ole oppinut sitä elämän tärkeintä asiaa, niin hukassa ollaan, hän sanoo.

Berit haluaa korostaa, ettei hän Floridassa asumisestaan huolimatta ole unohtanut koti-Suomea.

– Vietän puolet vuodesta Suomessa. Tällä hetkellä vain elämäntilanteeni johdosta tunnen Floridan hyvänä paikkana.

Hankasalmen Venekosken kylässä juoksi 1950-luvun alussa iloinen tyttö, Tuula Härmä, nykyinen Tuula Nordström. Hän lauleskeli juostessaan metsään, joka oli hänen lempipaikkansa. Nuorella Tuulalla oli tapana seistä kivellä ja laulaa puille. Puut olivat hänen yleisönään.

Metsässä laulaminen oli tuonut itseluottamusta siinä määrin, että hän osallistui 14-vuotiaana 1964 Hankasalmen asemalla iskelmälaulukilpailuun. Palo esiintymään oli niin kova, että Tuula joutui karkaamaan kotoaan päästäkseen kisaamaan.

– Lauloin englanniksi Skeeter Davisin hitin The End of the World. Muut kilpailijat esittivät kaksi laulua, mutta minulle ilmoitettiin, ettei tarvitsisi laulaa enää toista. Luulin olleeni niin huono, ettei tarvitsisi enää toistamiseen vaivautua. Kyyhötin aseman eteisessä häpeämässä.

Kilpailun johtaja Seppo Hanski kuulutti Beritin voittajana lavalle.

– Laulaminen antoi minulle energiaa niin, että suorastaan pursuin tarmoa.

Vuonna 1972 Syksyn Sävelessä.

Berit muistelee hänen silloisen managerinsa Pertti Niskavaaran sanoneen vuonna 1968, että ”tyttö, sinulla on niin hyvä ääni, että nyt mennään tekemään nauhoitus Jyväskylään – pääset levyttämään.” Äänitteellä oli kappaleet It hurts to say goodbye ja Mua onnitelkaa.

Valmis nauha lähti PSO-levy-yhtiöön.

– Yhtiöstä soitettiin minulle kesken työpäivän. Minut haluttiin koekuunneltavaksi. Studiolla Jörgen Petersen ja Pentti Lasanen laulattivat minua. He olivat yhtä mieltä siitä, että tekisimme levyn. Minun piti kuitenkin käydä sitä ennen laulutunneilla, Berit kertoo.

Uuden levysopimuksen takia piti myös uhrautua. Tuula Härmä ei ollut sopiva nimi uudelle iskelmäartistille. Muotia oli antaa ulkomaalainen nimi. Laulaja Jorma Kalevi ehdottikin Tuulalle taiteilijanimeä Berit.

– Vierastin uutta nimeä pitkään. Näin jälkeenpäin ajateltuna nimivalinta oli oikein onnistunut, Berit sanoo.

Berit asuu nykyään puolet vuodesta Floridan auringon alla. Suomella on silti aina paikka hänen sydämessään.

Nuori iskelmäartisti oli ahkera musiikin suhteen. Berit keikkaili ahkerasti ja julkaisi lähes joka vuosi levyllisen musiikkia. Hän osallistui myös neljä kertaa Syksyn Sävel -kilpailuun vuosina 1972–1984.

1980-luvulla Berit kulki vallitsevan diskomusiikki-trendin mukana. Tältä aikakaudelta Suomen musiikkihistoriaan jäivät muun muassa kappaleet Helli mua hiljaa, Tässä nyt ja näin sekä Sinä olet hän.

Vuosi 1986 oli merkittävä paitsi Beritin uralla, myös Keski-Suomessa sijaitsevalla Keuruulla, joka muuttui samaisena vuonna kunnasta kaupungiksi. Berit teki yhdessä Juha Vainion ja Kari Tapion kanssa kasetillisen Keuruuseen liittyviä kappaleita. Tältä äänitteeltä nousi suosituimmaksi kipale Keurusselän sini, josta tuli Beritin tavaramerkki. Suosion myötä se alkoi soida myös Keurusselällä liikennöivällä siipirataslaivalla.

Keurusselän sinen myötä Berit luopui diskotyylistä ja siirtyi uudelleen iskelmämusiikin pariin. Hän keikkaili ja julkaisi levyjä aina 2000-luvun alkuun saakka. Viimeisin pitkäsoittolevy on Topi Sorsakosken tuottama latinolevy vuodelta 2005.

Jäähyväiskeikkansa Berit teki vuonna 2018 Rutalahden Letkaliiterissä.

70 vuotta täyttävä Berit tunnetaan disko- ja iskelmätähtenä.

Beritin 50-vuotiselle uralle mahtuu monen iskelmäartistin haaveilemia asioita. Aikojen saatossa on kuitenkin tapahtunut myös asioita, joita ei olisi tarvinnut tapahtua.

80-luvun diskovaiheen ollessa täydessä vauhdissa, tapahtui se, mitä kukaan artisti ei toivoisi tapahtuvan – ylirasittuminen.

– Menetin ääneni. Äänihuuleni kerta kaikkiaan väsähtivät, kesken uuden singlen nauhoitusten. Lääkäri määräsi minut täydelliseen puhekieltoon ja kolmen kuukauden sairaslomalle. Eniten minua ahdisti Rose-bändini tilanne, Berit muistelee.

Laulajatähti-Berit on myös lääketieteellinen ihme. Keuhkoputken tähystyksessä kävi ilmi synnynnäinen vika: hänen keuhkonsa ovat pelkkää rustoa. Keuhkot tutkinut lääkäri kertoi nähneensä vain viisi vastaavaa tapausta aiemmin.

– En enää mieti koko asiaa. Pikemminkin keuhkojen erilaisuudella saattaa olla ollut positiivinen vaikutus lauluääneeni, hän pohtii.

Berit tuli äidiksi vuonna 1975 ja jäi lyhyen avioliiton jälkeen Maria-tyttärensä kanssa kaksin, mutta jatkoi samalla keikkailua ja pyöritti yksinhuoltajan arkea.

– Nyt myöhemmin olen saanut Marialta kommentteja ja syytöksiä. Mielestäni tyttäreni sai kyllä hyvän lapsuuden, olen tehnyt kaiken niin hyvin kuin suinkin olen pystynyt.

Berit ja tyttärensä Maria vuonna 1985.

Vuosi 1995 oli Beritille traaginen. Hän muutti Jyväskylään, joka oli ihanteellinen paikka keikkamatkoja ajatellen. Jyväskylän-asunto paljastui kuitenkin asumiskelvottomaksi, ja samana syksynä Berit muutti takaisin Järvenpäähän. Mielen valtasi masennus, joka vain kasvoi seuraavan vastoinkäymisen tullessa kohdalle pian.

– Vanhin sisareni kuoli yllättäen. Kuukautta myöhemmin toinen sisareni kamppaili elämästään teho-osastolla pahan kolarin jälkeen. Minua tarvittiin ja surut oli surematta, kun jo toinen suru kohtasi. Hän oli tulossa tapaamaan minua. Aloin syyttämään tapahtuneesta itseäni ja suru vain syveni. Onneksi sisareni kuitenkin selvisi onnettomuudesta.

Tragedia vaikutti keikkailuun.

– Sairastuin masennukseen ja kävin terapiassa, että sain purkaa suruani. Lopulta elämä voitti, Berit iloitsee.

Vastoinkäymiset nostivat Beritissä esiin suomalaisen sisun. Hän ymmärsi, että ei voi elää kuin päivä kerrallaan ja yksi päivä voi muuttaa kaiken.

Berit täyttää 70 vuotta 16. maaliskuuta. Hän juhlii merkkipäiväänsä näyttävästi Floridassa.

– Olen teettänyt kaksi valtavaa täytekakkua täällä asuvalla suomalaisella leipurilla. Paikalliset karjalaiset leipovat 200 karjalanpiirakkaa. Laulan myös kirkossa ja kahvitilaisuudessa. Olen todella onnellinen tässä maassa – ja saanut uuden elämän, hän summaa.

Berit suhtautuu tulevaisuuteen optimistisesti.

– Niin kauan mennään kuin jaksetaan!

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?