Kuukauden kotimaisessa sarjakuvassa pureudutaan mielenterveyteen: ”Tämä koskettaa jokaista”

Julkaistu:

Maaliskuun kotimainen nostaa mielenterveyden teemoja näkyväksi.
– Tämä juttu lähti liikkeelle vappuna 2017, kun menimme yhdessä Tukholmaan pakoon vappua, nauravat psykoterapeutti Antti Ervasti ja kuvittaja, taiteilija Matti Pikkujämsä kertoessaan CupOfTherapy-projektistaan, jonka uusin ulottuvuus on maaliskuun Kuukauden kotimainen sarjakuva.

Ystävykset olivat jo aiemmin pohtineet mahdollisuuksia tehdä jotain projektia yhdessä.

– Sitten tuon laivamatkan aikana kehitimme ajatuksen tuoda eläinhahmojen kautta mielenterveyttä ja hyvinvointia käsitteleviä teemoja.

– Eläinhahmojen kautta voi nostaa esiin vaikeita ja ahdistaviakin asioita. Kaikissa maaliskuun sarjakuvissa on jokin tositarina takana, vaikka ne onkin sitten nostettu yleisemmälle tasolle, selittää psykoterapeutti Antti Ervasti (s. 1975).

– Eläimiin on helpompi samaistua. Ne olivat meillä alusta asti, sillä ihmisten kautta näiden asioiden esittäminen olisi kenties liian rankkaa, kun asiat ovat vaikeita ja jopa synkkiä yksinäisyydestä lapsettomuuteen ja ulkopuolisuuteen ja vaikka mihin sanoo graafikko Matti Pikkujämsä (s.1976).


Projekti alkoi kirjasta, jonka Otava julkaisi 2017 nimellä Tilkkanen terapiaa.

Pikkujämsä on kuvittajana sen verran kovassa maineessa, että peräti kolme kustantajaa otti yhteyttä tahtoen julkaista miesten eläinterapiakirjan.

– Valitsimme Otavan, joka on ollut minun lastenkirjakuvitusteni pääkustantaja, kertoo Pikkujämsä.

CupOfTherapysta tehtiin pian myös yhtiö, jossa on kolmantena tekijänä mukana psykoterapeutti Elina Rehmonen.

COT-konseptiin kuuluvat tuotteiden lisäksi myös työpajat, joita yhtiö on järjestänyt erityisesti Aasiassa muun muassa Japanissa, Taiwanissa ja Hong Kongissa.

Seuraavaksi miehet matkaavatkin maaliskuussa jälleen Taiwaniin.

Työpajan lopussa Matti Pikkujämsä on piirtänyt halukkaille osallistujille oman yksilöidyn voimaeläimen.

– Ihmiset ovat olleet hyvin otettuja ja liikuttuneita, kertovat miehet.


Kun CupOfTherapy on miehille sivutoimi, niin he ovat palkanneet agentin, joka organisoi niin työpajoja, eläinhahmojen lisensointia kuin kustannustoimintaakin.

– Minulla menee tähän juttuun joka päivä pari tuntia lähinnä sähköpostien kirjoittamiseen ja vastaamiseen, sanoo Antti Ervasti.

Ervastin työn luonne vaatii aikataulullista organisointia toisin kuin Pikkujämsän.

– Minulla työpaikka ja -välineet kulkevat laukussa eli voin työskennellä kaikkialla. Minulla on myös matkaskanneri eli voin lähettää sunnuntain Hesarin kuvan vaikka mistä päin maailmaa, kunhan muistan deadlinea varten aikaeron.

Pikkujämsä tekee kuvitusten ohella nykyisin myös paljon kankaiden kuosisuunnittelua mm. Marimekolle.

Matti Pikkujämsä on tehnyt paljon töitä Japanissa ja hänestä oli 2017 artikkeli Discover Japan -lehdessä. Kun Muji-lifestylebrändin pääjohtaja Masaaki Kanai oli Suomessa käymässä Habitare-messuilla, hän näki CupOfTherapy-kuvia ja innostui.

– Kirja ilmestyi Japanissa kesällä 2018 ja se on sikäläisen Mujin myydyimpiä kirjoja. Uusi CupOfTherapy-kirja ilmestyy kesällä 2019 Hong Kongissa ja Taiwanissa.

Tuo COT:n Aasia-ulottuvuus on sinällään mielenkiintoinen, sillä myös Muumien suosio on voimakkaassa kasvussa juu­ri tuolla Aasian kolkalla.


CupOfTherapy on muuten graafisella alueella laajalti liikkuneelle Pikkujämsälle ensimmäinen sarjakuva.

– Se oli hyvä haaste.

– 70 % Kuukauden kotimaisen stripeistä on uusia, lehteen tehtyjä ja 30 % yksittäisistä kuvista laajennettuja.

Matti Pikkujämsä piirtää japanilaisilla tusseilla, joita myös japanilaiset mangapiirtäjät käyttävät.

– Aiemmin ostin tussit Japanista, mutta nyt niitä onneksi saa myös Suomesta.

Miesten työhuoneet ovat lähellä toisiaan Helsingin Viiskulmassa joten tapaamiset käyvät helposti.

Ja tällä alalla työtä riittää.

– Tuntuu, että tarve tällaiseen lohtua tuovaan ja inhimillisyyttä lisäävään kasvaa maailmassa koko ajan.

– Ja varsinkin Aasiassa, jossa omaa heikkoutta ei saa tuoda esiin. Siihen vaikka ystävän lähettämä CupOfTherapy-strippi tai kirja voi olla juuri oikeaan osunut juttu. Etsimme yhtä lailla suomalaisia yrityksiä levittämään missioitamme.

– Esimerkiksi Japanissa on tehty tähän asti keskimäärin 100 tuntia ylitöitä kuukaudessa, ja nyt siellä säädettiin laki, jonka mukaan ylitöiden maksimimäärä on tuo. Jotkut pelkäävät, että siitä tulee nyt lakisääteinen perusmäärä, huokaavat Ervasti ja Pikkujämsä.

– Mielenterveys on meillä kaikilla ja tämä on niin arkinen asia, että se koskettaa jokaista. Ja leijonakin voi olla heikoilla, sanovat Kuukauden kotimaisen voimamiehet.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt