Riitta Havukaisen Katariina-tytär hurahti teatteriin kasvettuaan kuuluisassa näyttelijäperheessä: ”Lähelläni on ollut vahvoja komediennenaisia”

Julkaistu:

Ei ole mikään ihme, että Katariina Havukainen päätyi näyttelijäksi, mutta hän on myös taitava kirjoittaja. Keväällä Katariina pääsee näyttämään komediennen taitojaan UIT:n revyyssä.
Katariina Havukainen, 28, saapuu tapaamiseemme teatteriharjoituksista. Niinpä tietenkin, jotkut voivat todeta teatteriperheessä kasvaneen ammatinvalinnasta. Keväällä näyttelijäksi valmistuva Katariina ei tosin itse ollut nuorempana varma teatteripalostaan.

– Ajattelin myös toimittajan työtä, Katariina kertoo.

Katariinan äiti on näyttelijä Riitta Havukainen. Katariina oli neljävuotias, kun Riitan ja näyttelijä Eppu Salmisen pitkä avoliitto alkoi. Veljekseen hän sai vuotta vanhemman Roope Salmisen. Perheeseen syntyi vielä pikkuveli Santtu.


Katariinan isä on fysioterapeutti Jukka Viitasaari, joka on hoitanut monia näyttelijöitä työkuntoon. Katariinalla on kolme sisarta isän puolelta.

– On vain rikkaus, että lähellä on paljon ihmisiä, Katariina toteaa uusperhekuvioista.

Katariina Havukainen on jo osoittanut käsikirjoittajan taitojakin. Hän on tehnyt sketsejä muun muassa Putous-ohjelmaan sekä UIT:lle, jossa hän myös esiintyy kevään revyyssä.

Totta kai Katariinan ammatinvalintaan vaikutti se, että teatteri tuli tutuksi jo lapsena. Hänestä oli kiinnostavaa seurata, kun vanhemmat harjoittelivat roolejaan. Mikään kärsimys ei ollut sekään, että iltatoimet tehtiin usein lastenvahdin kanssa.

– En pidä siitä, että äitejä syyllistetään töiden tekemisestä. Kesät vietimme perheen kanssa näyttelijäliiton Suvirannassa, joka on rakas paikka. Ollaan oltu siellä vielä aikuisinakin, Katariina kertoo.


Riitta Havukaisen ja Eppu Salmisen avoliitto päättyi, mutta Katariina pitää edelleen Eppua vanhempanaan. Erossa perheen ei tarvitse kutistua, se voi myös laajentua.

Viime aikoina Katariina on pohtinut ohjaamansa Siegfried-esityksen tiimoilta, mitkä ovat yhteiskunnassamme normeja. Joku saattaa pitää normeista poikkeavana jopa uusperhettä – niin yleinen kuin se onkin.

Katariina ei kokenut mitenkään erikoisena lapsuuttaan myöskään vanhempiensa ammatin takia. Paljon luettiin ja urheiltiin. Lomalla mentiin laskettelemaan, kylpylään tai Suvirantaan. Ja syötiin terveellisesti, ei koskaan roskaruokaa.

– Siitä seurasi, että rakastan nyt pitsaa ja hampurilaisia, Katariina nauraa.


Roope on Katariinalle veli, vaikka heillä ei samaa verta suonissa virtaa. Mutta on yhteinen lapsuus.

– Me ollaan erilaisia, mutta läheisiä. Roope on supersosiaalinen, itse olen enemmän tarkkailija. Nykyään pallottelemme toisillemme ideoita ja kommentoidaan toistemme tekemisiä. Ja huolissa tuemme toisiamme.

Katariina epäilee, että lapsena Roope pääsi päättämään leikeistä, koska aika usein leikittiin Turtleilla ja prätkähiirillä. Tosin Katariina ei edes kaivannut Barbie-maailmaa.

– Pelattiin myös fudista ja lätkää niin, että Roope ja minä pelattiin Eppua vastaan, Katariina muistaa.


Katariina on sitä mieltä, että heillä oli ihana uusperhe, jossa puuhattiin paljon yhdessä. Ja edelleen kaikki ovat toistensa tukena.

Tampereella näyttelijäksi opiskellut Katariina sai opiskelupaikan neljännellä yrityksellä. Roope Salminen on kertonut pyrkineensä useita kertoja turhaan teatterikouluun. Mutta eipä hänellä huonosti mene.

– Teatteri on hetken taidetta, Katariina toteaa sisäänpääsykokeista, joissa onnistuminen on monesta seikasta kiinni.

Kertaakaan sisarukset eivät olleet kilpailutilanteessa kouluun pyrkiessään. Eivätkä he edes osaisi kokea toisiaan kilpailijoina.

– Olemme myös taiteellisesti erilaisia – vaikka olenkin kirjoittanut Putous-sketsejä, Katariina naurahtaa.

Nyt Katariina ohjaa Helsingin Kaupunginteatterissa vierailevaa Siegfried-esitystä, jonka ensi-ilta on 12. maaliskuuta. Käsikirjoituksen hän teki kurssikaverinsa Mikko Kauppilan kanssa. Oppilastyö kertoo haluista ja fantasioista, jotka eivät asetu normiin.

– Siinä ovat Joutsenlammen pohjassa Siegfried, Ludvig II ja Tsaikovski. Teatteritaiteilijana mietin, mitkä ovat normeja, ja miten niitä voi tarkastella ainakin kriittisesti.

Katariinalle on luontaista katsoa asioita komedian kulmasta, joten esityksessä on komediallisuuttakin.

– Lähelläni on ollut vahvoja komediennenaisia: äitini ja tätini Krisse (Krisse Salminen).


Riitta Havukainen on loistava komedienne, mutta loistava hän on ollut vakavissakin rooleissaan. Pirre ja Hansu -keikoilla hän on naurattanut Hansuna pitkän rupeaman.

– Me ollaan monessa asiassa hyvin erilaisia, mutta huumorintaju on yhteinen. Olemme myös matkustaneet paljon kaksin. Ja paljon on katsottu elokuvia yhdessä.

– Mutta en ole yhtä sosiaalinen kuin äiti ja Roope – he ovat perheen vitsiniekkoja. Me ollaan pikkuveljen Santun kanssa enemmän tarkkailijoita.

Katariinaa on sanottu äitinsä näköiseksi. Kauniita he ovat molemmat, mutta yhdennäköisyys on oikeastaan vain tietyissä ilmeissä.

Katariinan olemuksessa on kaunista seesteisyyttä, mikä ei tarkoita, että hän olisi sitä rooleissaan. Hän saattaa olla näyttämöllä kaukana hillitystä luonteestaan. Se on näyttelemisen taikaa.


Kevään UIT-esityksessä Katariina Havukainen pääsee näyttämään komediennen taitojaan. Mutta turha ennakoida, miten hyvä hän on, teatterissa voi tapahtua mitä vain.

Katariinaa ei haittaa, vaikka hänestä puhutaan Riitta Havukaisen tyttärenä. Mielellään hän kasvaisi äitinsä tasoiseksi näyttelijäksi.

– Meidän äiti on hyvin intohimoinen ammatissaan. On ollut myös meidän lasten etu, että vanhemmat ovat saaneet tehdä sitä, mitä haluavat.

– Äiti on svengaava esikuva itselleni: hauska ja taitava. On aika karismaattinen ihminen, kun katson häntä näyttämöllä, Katariina miettii.

Eipä ole Katariinakaan jäämässä ammatissaan seinäruusuksi. Hän esiintyy myös tulevassa televisiosarjassa ja tekee käsikirjoitustöitä, mutta nyt juuri hänen ajatukset ovat Siegfrid-esityksessä.

Kun kesä saapuu, Katariina on koulutuksen saanut näyttelijä.

– Koulussa on ollut ihanaa, mutta ihanaa on myös päästä sieltä pois.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt