Dallas-hurmuri Patrick Duffy täyttää 70 vuotta! Näyttelijän värikäs elämä on ollut täynnä käännekohtia: kohuliitto, vanhempien murha...

Naisten päiväuneksi Dallas-sarjasta noussut Bobby eli Patrick Duffy täyttää sunnuntaina 70 vuotta. IS listasi seitsemän käännekohtaa näyttelijätähden värikkäästä elämästä, joka on ollut kuin saippuasarjasta.

16.3.2019 7:05

Rakastui naimisissa olevaan naiseen

Patrick Duffy oli 22-vuotias, kun hän iski silmänsä tulevan vaimoonsa keikkabussissa. Nuori näyttelijänalku oli palkattu kertojaksi tanssiryhmän kouluesityksiä varten. Balettitanssija Carlyn Rosser oli kaunein nainen, jonka Duffy oli koskaan nähnyt. Hän oli myös 32-vuotias ja naimisissa.

– Hän joutui kertomaan aviomiehelleen. Se ei ollut huono suhde: he olivat onnellisesti naimisissa sitä ennen. Hän oli hyvä mies ja vaimoni joutui pettämään hänet. Häneen sattui ja se mursi myös minun sydämeni. Mutta emme olisi voineet tehdä toisin, Duffy kertoi Independentin haastattelussa 2012.

Patrick Duffy nousi jättisuosioon teksasilaisesta Ewingin öljyperheestä kertovan Dallas-sarjasta.

Duffy kääntyi buddhalaiseksi ja avioitui Carlyn kanssa helmikuussa 1974 buddhalaisessa seremoniassa Tokiossa, Japanissa. Seuraavana vuonna mies sai ensimmäisen vakavasti otettavan roolinsa näyttelijänä. He saivat kaksi poikaa, vuonna 1974 syntyneen Padraic Terence Duffyn ja vuonna 1979 syntyneen Conor Frederick Duffyn.

– Kehitin valtavan arvostuksen kaikkea työtä kohtaan heti alussa, koska on aivan hirveän harvinaista olla työllistetty näyttelijä, hän on kertonut IS:lle.

Supertähteys ja kosteat Suomen-vierailut

Kolme vuotta ensimmäisen roolinsa jälkeen Patrick Duffy osui jättipottiin. Mies astui Bobby Ewingin saappaisiin Dallas-sarjassa

Duffy päätyi rooliin alun perin ohjelman tuottajan pyynnöstä.

Duffy Suomessa vuonna 1987,

Sarjasta tuli jättisuosittu ja miehestä samalla supertähti.

– Muistan, että lensimme vaimoni kanssa Finnairilla. Meillä oli joitain henkilökohtaisia tapaamisia, ja sitten lähdimme yön yli kestäneelle risteilylle pohjoiseen Suomeen, kävimme ihan lähelle napapiiriä, hän kertoo.

Matkasta Duffylle jäi mieleen erityisesti lumi, ruoka ja vodka. Erityisesti viimeisessä ei kitsasteltu.

– Olin todella humalassa, sen muistan, mies naureskeli IS:lle muutama vuosi sitten.

Patrick Duffy ja Priscilla Presley vuonna 1985 Los Angelesissa.

Suomessa Duffy ja hänen vaimonsa tapasivat tuolloin myös paikallisia faneja.

– Dallas-faneja yhdistää se, että he ovat samanlaisia kaikkialla. Alkuperäisen Dallasin aikaan fanit olivat äärimmäisen omistautuneita, tulivat iholle ja kävivät aivan kierroksilla. Se oli hurjaa, Duffy selittää.

Lähtö Dallasista – ja paluu

Pian Dallas alkoi tuntua ahtaalta nousevalle tähdelle. Patrick Duffy halusi pois sarjasta, joten hänen hahmonsa kirjoitettiin kuolemaan auto-onnettomuudessa 1985. Pian kuitenkin tajuttiin, että päätös oli ollut huono. Monet katsojat hylkäsivät sarjan, koska heidän suurin suosikkinsa oli poissa. Niinpä Duffy suostuteltiin takaisin sarjaan.

Yksi historian kuuluisimpia retconeja koettiin 1986, kun Bobbyn Pamela-vaimo löysi miehensä aamulla suihkusta. Auto-onnettomuus ja kuolema selitettiin niin, että koko edellinen tuotantokausi olikin ollut vain Pamelan unta.

J.R. (Larry Hagman), Sue Ellen (Linda Gray) ja Bobby (Patrick Duffy) palasivat Southfork Ranchille vielä 2010-luvulla.

Duffy näytteli lopulta yhtä tuotantokautta lukuun ottamatta kaikilla sarjan kausilla. Näyttelijä paljasti Huffington Postin haastattelussa 2014, miksi jätti sarjan yhdeksi tuotantokaudeksi.

– Se oli selkeästi usean eri tähden sarja. Ajattelin sen suosion huipulla, että silloin jos koskaan olisi oikea aika yrittää aloittaa ohjelmassa, joka olisi enemmän yhden tähden juttu. Jätin sarjan ja niin ei tapahtunut – tyypillinen Patrick Duffyn bisnespäätösfiasko, näyttelijä veisteli.

Vanhemmat murhattiin

Vuonna 1986 Duffy palasi sarjaan ja teki faninsa ikionnellisiksi. Saman vuoden marraskuussa 37-vuotias mies sai kesken työmatkan puhelun, joka muutti hänen siihenastisen elämänsä.

Kaksi teini-ikäistä poikaa oli ampunut hänen vanhempansa, Marie ja Terence Duffyn ryöstön yhteydessä. Duffyn isä oli aiemmin potkinut humalaiset pojat ulos baaristaan.

Duffy kuvattuna Helsingissä vuonna 2006.

– He menivät muualle juomaan ja keräämään raivoaan. He eivät kyenneet järkeviin päätöksiin. He tulivat takaisin baariin ja ampuivat isäni ja äitini, Duffy kertoi Independentin haastattelussa.

Tekijät tuomittiin kahdesta murhasta 75 vuodeksi vankilaan. Duffy on kertonut IS:lle selvinneensä vanhempiensa murhasta buddhalaisuuden avulla.

– Uskontoni auttoi minua käsittelemään heidän kuolemaansa. Kuolema ei ollut heidän loppunsa, ainoastaan heidän ulkoisen olemassaolonsa loppu.

Dallasin loppu

Alkuperäisen Dallasin päätyttyä vuonna 1991 Patrick Duffy esiintyi tv-sarjoissa, kuten Step by Step ja Tervetuloa Ruotsiin!. Kauniissa ja rohkeissa mies ehti näytellä viiden vuoden ajan. Mies näytteli saippuasarjojen äidissä Stephen Logania.

Ehti Duffy juontaa myös bingo-show’ta ja tehdä lukuisia äänirooleja elokuviin. Dallas-tiimin kanssa syntyi 90-luvulla kaksi sarjaan perustuvaa tv-elokuvaa.

Dallasin paluu

2010-luvulla Dallas palasi. Kesällä 2011 harmaampi, charmantimpi ja vuosien koulima Patrick Duffy palasi Southfork Ranchille monen vuoden tauon jälkeen. Pojasta oli tullut patriarkka.

– Astuin ulos traileristani ja kävelin kohti Southforkia. Kamera-autot ja filmiryhmä olivat siellä laittamassa kaikkea kuntoon, ja paikalla olivat tutut ihmiset. Se oli mitä nautinnollisin déjà-vu-kokemus, mitä näyttelijällä voi olla, Duffy luonnehti Dallasin studioilla IS:lle vuonna 2014.

Viime vuosina Duffy on kietaissut harmahtavat hiuksensa poninhännälle, mutta miehen charmi on säilynyt.

Uutta Dallasia esitettiin kolmen tuotantokauden verran vuosina 2012–2014. Vuonna 2015 mies tunnusti IS:lle tietävänsä, että hänen on paljosta kiittäminen Bobby Ewingin roolia.

– Ymmärrän, että ulkopuolelta katsottuna se voi vaikuttaa taakalta, hän kertoo IS:lle.

Vaimon kuolema

Tammikuussa 2017 Duffy joutui kohtaamaan uudelleen kuoleman, kun hänen vaimonsa menehtyi. Parin liitto oli alkanut kyseenalaisesta tilanteesta, mutta se oli ollut täynnä rakkautta ja välittämistä 43 vuotta. Mies piti surua sisällään puoli vuotta, ennen kuin kykeni kertomaan sen maailmalle.

– Tänä päivänä puoli vuotta sitten sydämeni pysähtyi, mutta elän edelleen, kuten hän toivoi. Tulemme olemaan yhdessä ikuisesti. Kiitos kaikille rakkaudesta ja huolenpidosta, hän kirjoitti Twitterissä kesäkuussa 2017.

Lähteet: IS Arkisto, Independent, Town & Country, Patrick Duffyn Twitter-tili.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?