Tuukka ja Olga Temonen avautuvat Maria Veitolalle sijaistyttärestään – mukana tuli kaksi aikuista, jotka tekivät kuviosta hankalan

Julkaistu:

Olga ja Tuukka Temonen ottivat pienen vauvan kotiinsa ja kasvattivat tätä kuusivuotiaaksi saakka. Nyt he kertovat Maria Veitolalle, millaista on olla sijaisvanhempi.
Elokuvaohjaaja Tuukka Temonen, 43, ja tuottaja-näyttelijä Olga Temonen, 41, elävät idyllistä maalaisarkea Iitissä. Pariskunta pyörittää tilallaan kotieläinpihaa, jolla on asukkeja laamoista ja kanoista aina Roope Salmisen ja Arman Alizadin mukaan nimettyihin vuohiin.

Yli 10 vuotta naimisissa olleet Temoset raottavat arkeaan torstain Yökylässä Maria Veitola -sarjan jaksossa. Maria Veitola pääsee kurkistamaan, millaista julkisuudesta tutun taiteilijaparin arki todella on ja miten he elävät kaukana kaupungin sykkeestä.

Temosilla on kolme lasta ja yksi sijoitustytär. 10-vuotias Kirppu muutti Temosille vain 10 kuukauden ikäisenä ja palasi biologisille vanhemmilleen kuusivuotiaana. Nykyään hän viettää Temosilla viikonloput.

Olga kertoo Veitolalle, että he hankkivat sijoituslapsen pian ensimmäisen oman lapsensa jälkeen. Prosessi osoittautui palkitsevaksi, mutta myös erittäin raskaaksi.

– Ei se mitään helppoa ollut, mutta päivääkään en vaihtaisi pois, Olga sanoo Yökylässä-sarjassa.

– Vaikeinta on se, että siinä tulee kaksi aikuista ihmistä mukana, joilla on todella suuria tunteita pelissä.


Olga myönsi Me Naisille vuonna 2012, että etenkin sijaisvanhemmuuden alku oli hankala. Kirpun biologinen äiti soitteli hänelle useita kertoja viikossa ja puhelut päättyivät usein ikävästi.

– Keskustelumme päättyivät lähes aina hirveään loanheittoon ja syyttelyyn. Yritin hillitä itseni, mutta kyllä se satutti. Välillä tuli sellainen olo, että jos en kelpaa tällaisena äidiksi, niin olkoot, Olga sanoi lehdelle.

Temoset kertovat Yökylässä-sarjassa, että sijaisvanhempina he tapasivat tyttärensä biologisia vanhempia vähintään kerran vuodessa sosiaalityöntekijän johdolla. Temosilla ei tapaamisissa ollut juuri sananvaltaa.

– Enemmän me olimme ärsyttävä tekijä, Olga myöntää.

Kun sosiaalityöntekijä vaihtui, yritettiin lapsen palautusta omille vanhemmilleen Temosten mukaan kiirehtiä, sillä se ”näyttäisi hyvältä tilastoissa”. Tuukan mukaan tilanne ei ollut aivan yksinkertainen, sillä lapsen perheen taustalla oli lukuisia ongelmia, jotka eivät korjaantuneet hetkessä.

– Koin tosi paljon sitä biologisen äidin epäonnistumisen tuskaa ja viimeiseen asti halusin uskoa siihen, Olga sanoo.

Anna-lehden haastattelussa Olga paljasti, että kun Kirppu kasvoi, tuntui hän aina ikäistään kypsemmältä haastavan tilanteensa vuoksi. Lopulta hän palasi kotiinsa, mutta on Temosille ikuisesti myös heidän tyttärensä.

– Saimme maailman mahtavimman tytön, joka on edelleenkin meidän tyttö. Minua ei missään vaiheessa häirinnyt se, että en ole ainoa ihminen, jota hän kutsuu äidiksi, Olga kertoo Veitolalle.


Tuukka Temonen avautuu Veitolalle myös omasta lapsuudestaan. Hän kasvoi Heinolassa, skeittasi ja soitti Apulannassa. Tuukan yrittäjävanhemmat tekivät paljon töitä ja odottivat pojastaan samanlaista, ahkeraa ja tunnollista työntekijää.

Yhdeksännellä luokalla Tuukkaa alkoi kuitenkin ahdistaa ja hän ryhtyi kapinoimaan. Hän laiminlöi vanhempiensa odotuksia, mutta toisaalta myös kerjäsi heiltä huomiota temppuilemalla.

Tuukka myöntää, että häntä vaivaa yhä se, ettei koskaan saanut selvitettyä asioita isänsä kanssa, sillä tämä kuoli hänen ollessa parikymppinen.

– Se on ollut koko elämän tragedia. Kun olisi ollut se hetki sanoa isälle jotain järkevää, niin sitä ei tee, hän kertoo Veitolalle.

– Olen ollut isääni kohtaan aika epäreilu. Sitä nuorena sanoi, että inhoaa kaikkea hänen maailmaansa ja inhoaa häntä ihmisenä. Että minusta ei tule ikinä samanlainen kuin hän on. Ihan kasvotusten. Ovet paukkuen olen lähtenyt kotoa.

Nykyään Tuukka ymmärtää, miten kamalalta hänen isästään on täytynyt tuntua. Hän kertoo tv:ssä, että on yrittänyt hyvittää tilannetta tekemällä parempia valintoja kuin nuorena.

– Olen koittanut olla vähän skarpimpi ja ajatellut, että ehkä isä tietää ja jostain tuolta katselee ja ajattelee, että ihan hyvin sille kävi. Vaikkei se siltä näyttänyt aina.

Yökylässä Maria Veitola MTV:llä torstaina klo 21.00.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt