Näyttelijätähti maksoi liki puoli miljoonaa lahjuksia saadakseen tyttärensä huippuyliopistoon – FBI paljasti uskomattoman huijausskandaalin - Viihde - Ilta-Sanomat

Näyttelijätähti maksoi liki puoli miljoonaa lahjuksia saadakseen tyttärensä huippuyliopistoon – FBI paljasti uskomattoman huijausskandaalin

Julkaistu: 12.3.2019 19:10

Yhdysvalloissa on paljastunut törkeä huijausskandaali, kun varakkaat vanhemmat ovat järjestäneet lapsiaan huippuyliopistoihin vilpillisin keinoin.

Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI epäilee 30:tä varakasta ihmistä juonittelusta ja lahjonnasta saadakseen lapsensa hyvämaineisiin lukioihin ja yliopistoihin, kertoo Washington Post ja People.

Syytteiden mukaan varakkaat vanhemmat ovat lahjonnan lisäksi auttaneet huijaamaan pääsykokeissa ja valehdelleet jälkikasvunsa urheilutaidoista ja -saavutuksista.

Syytettyjen joukossa on yhdysvaltalaismedioiden mukaan kaksi tv:stä tuttua näyttelijätähteä, Täydelliset naiset -tv-sarjasta tuttu Felicity Huffman ja Summerland -sarjan näyttelijä Lori Loughlin.

– Syytetyt ovat käyttäneet lahjontaa ja muita huijauksen muotoja helpottaakseen lastensa pääsyä lukioihin ja yliopistoihin, syytteessä todetaan.

Lori Loughlin ja hänen muotisuunnttelijamiehensä päätyivät maksamaan lahjuksia tyttärensä opintojen takaamiseksi.

Full House -komediasarjastakin tutun Loughlinin ja hänen muotisuunnittelijana työskentelevän miehensä Mossimo Giannullin väitetään maksaneen peräti 500 000 dollaria eli 442 000 euroa lahjuksia, jotta heidän tyttärensä tiedoissa lukisi valheellisesti, että tämä on ollut mukana soutujoukkueessa. Tämä auttoi häntä pääsemään Etelä-Kalifornian yliopistoon.

Parilla on 20- ja 21-vuotiaat tyttäret.

Felicity Huffmanin väitetään maksaneen 13 200 euroa lahjuksia, jotta hänen tyttärensä saisi paremmat pisteet tasokokeissa.

Golden Globe -palkitulla Huffmanilla puolestaan on 18-vuotias tytär ja 16-vuotias poika William H. Macyn kanssa. Huffmanin väitetään maksaneen 15 000 dollaria eli 13 200 euroa lahjuksia järjestääkseen ulkopuolisen parantelemaan tyttärensä vastauksia SAT-kokeissa.

SAT-kokeet ovat Yhdysvalloissa arvostetut testit, joita yliopistot käyttävät opiskelijavalinnoissaan.

– Nyt on h-hetki käsillä pääsykoehakemusten kanssa, tämä on todella stressaavaa, Huffmanin puoliso kertoi People-lehden mukaan tammikuussa.

Yksi tutkinnan keskeisiä henkilöitä on ollut yhteistyöhaluinen todistaja, joka on toiminut aiemmin kuuluisan Yalen yliopiston naisten jalkapallojoukkueen valmentajana. Hän tunnusti syyllisyytensä tapauksen osalta vuosi sitten ja on sittemmin auttanut FBI:ta keräämään todisteita.

Syytteistä selviää, että jotkut 30:sta syytetystä vanhemmasta on muun muassa palkannut ”fiksumpia” oppilaita tekemään pääsykoetestejä lastensa puolesta. Jotkut syytetyistä ovat maksaneet jopa 6 miljoonan dollarin eli 5,3 miljoonan euron arvoisia lahjuksia saadakseen lapsensa Yalen tai Stanfordin kaltaisiin huippuyliopistoihin.

Korjattu FBI:n suomenkielinen termi 9.4. klo 14.35

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?