Laivatyöntekijät arvioivat M/S Romantic -sarjan – vastaa hyvin ruotsinlaivan todellisuutta: ”Ikävä kyllä näkee niitäkin vanhempia...”

Julkaistu:

uutuussarja
Laivalla työskentelevät pitävät Ylen M/S Romantic -sarjaa osuvana kuvauksena matkustajista.
Ruotsinlaivalle sijoittuva M/S Romantic on ollut hitti ympäri Suomen. Ylen alkuperäissarjaa on tapitettu maissa ja merellä.

Jani Volasen ja Tommi Korpelan käsikirjoittamaa sarjaa kuvattiin pääosin M/S Silja Serenadella oikeiden risteilyjen aikana. Laivalla oli mukana tavallisia matkustajia sekä sarjan omia avustajia.

Kysyimme pitkän linjan laivatyöntekijöiltä osuivatko sarjan tekijät yhtään oikeaan kuvauksessaan.

Vuodesta 2005 ruotsinlaivoilla työskennellyt Sini kehuu M/S Romanticia älyttömän hauskaksi.

– Tekijät ovat onnistuneet kuvaamaan matkustajat todella nappiin. Se ei sinällään kerro matkustajista mitään, vaan ylipäätään suomalaisista.

”Vanhemmat unohtavat olevansa lasten kanssa”

Sarjan toisessa jaksossa kuvataan enonsa (Santeri Kinnunen) kanssa matkalle lähtevää Samu-poikaa (Iivo Tuuri), joka jää yksin, kun alkoholi vetää enoa baariin. Sinin mukaan Kinnusen esittämä hahmo on hyvinkin todenmukainen.

– Ikävä kyllä näkee niitä vanhempia, jotka tulevat lasten kanssa risteilylle, mutta unohtavat olevansa lasten kanssa. Lapset jäävät toissijaisiksi vanhempien dokatessa. Tällaisia tapauksia sattuu välillä, mutta eivät ne ole hirveän yleisiä. Suurin osa perheistä on ok.

Sini muistaa tilanteen, jossa näki yökerhossa vanhemman 3–4-vuotiaan lapsensa kanssa. Työntekijät ilmoittivat miehelle, että lapsi ei saa olla paikassa, jossa on 18 vuoden ikäraja.

– Hän sanoi, että mitäs hän sitten tekee. Sanoimme, että menisi hyttiin ja olisi lapsen kanssa siellä. Hän yritti tulla sen jälkeen yökerhoon niin, että ensin piilotteli lasta ja jätti sitten pienen pojan yksin hyttiin.

Työntekijät puuttuivat tilanteeseen. Niin Sinin mukaan tehdään aina, kun nähdään pieniä lapsia vaeltamassa yksinään laivan käytävillä.


M/S Romanticin päähenkilön Hannu-Pekka Björkmanin esittämä risteilyisäntä Jocke haluaa pitää kaikki langat käsissään. Sini huomauttaa, ettei hahmo ole realistinen, vaikka onkin hauska.

– Jocke säätää seitsemän ihmisen hommia eikä sellaista henkilöä ole olemassa. Sen tason risteilyisännät tekevät enimmäkseen paperihommia. Erikseen on ohjelmaisäntä tai -emäntä. Tax freessä on eri tyyppi, matkustajia vastaanottamassa lastauksessa eri tyyppi ja putkaan vie vain järjestysmies, hän luettelee.

Tommi Korpelan esittämä tähtilaulaja Gusu nosti metakan, kun ei ollut tyytyväinen hyttiinsä. Vastaavaa on nähty.

– On niitä tyyppejä, jotka tulevat laivaan ja ihmettelevät, että missäs mun sviitti on. Tosin monet suomalaiset tähdet ovat usein vaatimattomia, kun heitä näkee syömässä messissä.

Yhteenkään hääporukkaan Sini ei ole laivoilla törmännyt. Hän muistuttaa yleisestä harhaluulosta, että laivan kapteeni saisi vihkiä Suomessa.

Antti Luusuaniemen kaltaisia naisia jahtaavia Kaideja näkee aina.

– Niillä on tosi suuret luulot itsestään ja ne on väärässä ihan kaikesta. Naisenakin sitä ajattelee, että voi hyvänen aika, ei näin. Tosin sarjassa Kaide oli suhteellisen nuori, kun yleensä ne ovat vanhempia keski-ikäisiä 50–60-vuotiaita miehiä.

Lue lisää: Tyrmäävä mysteerinainen vangitsi katseet M/S Romantic -sarjassa – pian helsinkiläisen Mia Sirenin puhelin alkoi laulaa

Räikein asiavirhe tuli vastaan jo ensi jaksossa.

– Minuutissa paloi hermo, kun sanottiin, että hyttinne on kerroksessa 11. Se tökkii mua joka kerta, kun puhutaan kerroksista. Ei laivalla ole kerroksia, vaan kansia, Sini muistuttaa.

Tupakointiin väärissä paikoissa puututaan tiukasti, vaikka M/S Romanticissa siitä pillastui lähinnä Jocke. Toisin kuin sarjassa, koirat ovat tuttu näky risteilyillä.

– Koiria saa tuoda laivaan ja niitä näkee useinkin.

”Samanlaisia surullisia tapauksia on tullut nähtyä”

Sinin tavoin pitkän linjan laivatyöntekijä Antsa piti sarjasta jopa yllättävän paljon.

– Kuvaus oli osuva, ja oli saatu kaivettua yllättävän realistinen näkemys laivan arjesta, hän kiittelee.

Antsa kehuu hahmoja hyviksi. Erityisesti miestä miellyttivät Jocke ja Kaide. Myös Antsa on nähnyt Santeri Kinnusen roolihahmon kaltaisia matkustajia työssään laivalla.

– Surullisia muistoja herätti mies, joka jätti lapsen yksin. Samanlaisia surullisia tapauksia on paljon tullut nähtyä, hän harmittelee.


Sarja oli hänen mukaansa todentuntuinen, mutta muualla kuin laivassa tehdyt kohtaukset olisi voinut tehdä paremmin.

– Esimerkiksi saunakohtaus oli liian selkeästi muualta kuin laivasta. Hytit oli tosin mallinnettu studiossa hyvin.

Lue lisää: Ylen uudesta sarjasta tuli yllättäen valtava tv-sensaatio – ohjelmaa kutsutaan parhaaksi viihteeksi aikoihin: Jokainen ruotsinlaivalla käynyt voi samaistua

Lende kuvailee kollegojensa tavoin sarjan hahmojen olleen todentuntuisia, mistä Lende antaa kiitoksensa käsikirjoittajien ohella hyville näyttelijöille.

– Sarja oli ihanassa raadollisuudessaan hyvinkin osuva. Se ei ollut ylilyövä vaan just sopivalla tavalla hiukan väritetty.

Risteilyisännät eivät hänen mukaansa stressaa niin paljon kuin Jocke.

– Risteilyisäntäraukalle annettu tehtäviä, jotka kuuluu muille, kuten esimerkiksi vahdeille, mutta ei se menoa haitannut.


Hän oli paikalla, kun sarjaa kuvattiin ja kiittelee kuvausryhmän toimintaa.

– He sulautuivat hyvin porukkaan, ilmeisesti oikeidenkin asiakkaiden mielestä, hän kertoo.

– Tervetuloa vaan uudestaan, hän heittää pilke silmäkulmassa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt