Kirjailija ja Afrikan-tuntija Juha Vakkuri on kuollut

Julkaistu:

Kirjailija Juha Vakkuri on kuollut.
72-vuotias Juha Vakkuri kuoli perjantaina sairastettuaan syöpää vähän yli vuoden.

Juha Vakkurin kuoleman vahvistaa Ilta-Sanomille hänen poikansa Kivi Vakkuri.

Pitkän uran kirjailijana tehnyt Vakkuri on julkaissut tietokirjoja, runoutta, proosaa ja näytelmiä, yhteensä yli 30 teosta.

– Pitkä linjani on tietyn sortin moraliteetti, hän kertoi Helsingin Sanomien 70-vuotishaastattelussaan teostensa kokoavista teemoista.

–  Yksilöllisen ja yleisen moraalin suhde fasineeraa: miten ihmiset kohtalon heitellessä suhtautuvat moraaliin? Sellaisia haen ja tutkin kaikesta."

Hän on työskennellyt MTV:n dramaturgina ja tuotantopäällikkönä, YK-virkailijana ja Yleisradion kansainvälisten yhteistuotantojen ohjelmapäällikkönä. Vapaa kirjailija hän oli vuodesta 1997.

Vakkuri on saanut elokuvataiteen valtionpalkinnon 1978, kirjallisuuden Suomi-palkinnon 1997 ja tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon 2015.

Afrikka hurmasi Vakkurin, kun hän sai YK:lta töitä Sambiasta 1971.

Juha Vakkuri tunnetaan suomalais-afrikkalaisen kulttuurikeskus Villa Karon perustajana. Toukokuussa 2000 avattu talo sijaitsi Beninissä Grand-Popon kylässä.


Vakkuri kunnosti talon kulttuurikeskukseksi aika pian sen jälkeen, kun hänen poikansa Karo kuoli syöpään 15-vuotiaana.

– Joku varmaan määrittelisi, että tein surutyötä. Mutta minä en tykkää siitä sanasta. Karo oli niin iloinen poika, että tämä on ollut ilotyötä, muistotyötä iloisen Karon kunnioittamiseksi, Juha Vakkuri sanoi Seura-lehdessä 2016.


Villa Karossa on työskennellyt yli 500 stipendiaattia ja käynyt yli 3000 vierailijaa. Oppilaitosten, järjestöjen, yksityishenkilöiden ja kulttuuriministeriön tuen avulla keskus toimii vakaasti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt