Sisko Savonlahden osuvasta esikoisteoksesta tuli myyntihitti – päähenkilöön voivat samaistua monet

Julkaistu:

kirjallisuus
Sisko Savonlahti kirjoitti esikoisromaaninsa sinkkunaisesta, jolla ei ole onnea työssä eikä rakkaudessa. Se taisi kolahtaa muihinkin, sillä kirja sai huikean määrän lukijoita.
Sisko Savonlahden, 36, seurassa on hauskaa, eikä hän kaunistele elämäänsä tai mielipiteitään. Hiukan oudolta hänestä tuntuu, että yhtäkkiä hänen ajatuksistaan ollaan kiinnostuneita.

Savonlahti on esikoiskirjailija, jonka syksyllä julkaistua romaania Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu (Gummerus) on myyty esikoisteokseksi hätkähdyttävän paljon: lähes 12 000, mukaan lukien ääni- ja e-kirjat. Se on ollut myös kirjastojen varatuimpia kirjoja.

Ei olisi ihan väärin kutsua Savonlahden läpimurtoa menestystarinaksi. Ongelmana on, ettei hän pidä itseään menestyjänä.

– Kun saan kirjastani rahaa, voin maksaa velkojani ja ehkä rahoittaa seuraavan kirjan kirjoittamista, Savonlahti toteaa tilanteestaan.

Savonlahti ei näe itseään kirjallisuuden uutena supertähtenä, sillä sitähän ei tiedetä, mitä hänelle tapahtuu seuraavaksi kirjailijana. Nyt vielä hänestä tuntuu, että kaikki tuli ladattua esikoisromaaniin.

Kirjan päähenkilö on Helsingin Kalliossa asuva kolmekymppinen nainen, joka muistuttaa kirjailijaa. Tuore parisuhde on loppunut, eikä hänellä ole vapaana toimittajana tarpeeksi tuloja. Työpaikkahakemuksia hän tekee turhaan.

Savonlahden luomaan päähenkilöön voivat samaistua monet, eivät vain kolmekymppiset sinkut. Kirjaa on kehuttu myös tämän ajan terävästä kuvauksesta ja huumorista.


Espoossa syntynyt Sisko Savonlahti asuu nykyään Helsingissä. Hän opiskeli medianomiksi ja teki töitä muun muassa kahvilassa ja kirjakaupassa. Toimittajana Savonlahti oli hiusalan Pinni-lehdessä.

Vuonna 2011 hän jäi vapaaksi toimittajaksi. Hän on ollut viime vuosina myös televarainhankkijana kansalaisjärjestöissä.

Sisko Savonlahti on itsekin tuskaillut, mitä hänen elämälleen tapahtuu. Usein ei ole tapahtunut mitään. Nyt hän on voinut paistatella kirjasta tulleella palautteella.

– Moneen vuoteen en saanut aikaan mitään, mistä olisin voinut tuntea ylpeyttä. Nyt olen ikään kuin virallisesti onnistunut jossakin. Olen rauhallisempi ja paremmalla tuulella. Ja vanhemmat voivat olla varmoja, että maksan heille lainani, hän naurahtaa.

Sisko Savonlahti ei kuvaa rankinta köyhyyttä. Hän on itse voinut vipata rahaa vanhemmiltaan ja kavereiltaan. Ja hänellä on vaatteita, joita voi myydä kirpputorilla.

Savonlahden voi mieltää jopa Kallion hipsteriksi. Hän tuntee baarielämän eikä leipäjonossa seisomista. Mutta on ollut päiviä, jolloin hänellä on ollut vain pari kolikkoa.

– Kun yksittäiset asiat kasautuvat, ei ole voimia laittaa asioita kuntoon.

 

Usein unohdetaan, että jollakin voi vain olla liikaa vastoinkäymisiä.

Savonlahti kirjoitti elämäntilanteesta, jonka hän tuntee: ei ole onnea työssä eikä rakkaudessa.

Savonlahti on aktiivinen somessa, mutta siellä näkyvä elämä tuntuu hänestä usein vieraalta. Hänellä on harvemmin jaettavaksi kuvia lomasta tai sunnuntaibrunssista rakkaan kanssa.

Ruuhkavuosista Savonlahdella ei ole mitään kokemuksia. Lapsiperheiden ongelmat hän pystyy kyllä kuvittelemaan, mutta työelämän ylisuorittajien tuskaan hän ei jaksa ottaa osaa.

– Luulisin, että on helpompi vähentää töitä kuin taikoa niitä tyhjästä.

Savonlahtea ei myöskään kosketa ”jätä vaikka toinen Thaimaan lento tekemättä” -säästövinkit ja joka puolelta satavat sijoitusneuvot.

Voi tosin käydä vielä niinkin, että Savonlahti tarvitsee sijoitusvinkkejä. Itse hän ei pidä sitä todennäköisenä. Hän tekee nyt Amnestylle töitä joitakin tunteja viikossa ja yrittää saada kirjoittamista vauhtiin.

Savonlahti asuu mäyräkoiransa kanssa. Kumpi on ollut pahempi: parisuhteen vai työn puute?

– Työn puute, sillä minulla on kivoja kavereita ja koira. Kun olen etsinyt miestä ihan hiessä, olen tehnyt sen vääristä syistä. Seurustelu ei ole itselleni välttämätöntä tällä hetkellä.

Mutta on Savonlahti itkenyt kirjansa päähenkilön tapaan jätetyksi tulemista. Hän on eronnut useimmiten jo ihastumisvaiheessa, jolloin toisessa on vielä alkuhuuman värittämää loistoa.

– Viihdyn nyt oikein hyvin yksin. Ja saattaahan minulla vielä olla mahdollisuus valita, haluanko olla perheellinen vai hedonistinen yksineläjä, Savonlahti ironisoi sinkkuihin liitettyä mielikuvaa.


Savonlahden tavoite on nyt saada kirjoittamiseen rytmi. Tänään se ei vielä onnistu.

– Joogaan ja käyn kastelemassa kaverini kukat. Jos viikonloppuna on vielä rahaa, voin ajatella, ettei ole pakko kirjoittaa. Minähän olen huono ihminen, Savonlahti nauraa.

Tosin Savonlahti saattaa olla työteliäs kaiken aikaa. Esikoiskirjansa perusteella hän on tehnyt tarkkoja havaintoja tästä ajasta ihan vain kadulla kävellessään. Se taito voi johtaa mihin vain.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt