Saara Aalto julkaisi rajun tilityksen Facebookissa – pettyi karvaasti siihen, miten suomalaiset suhtautuvat asioihin

Julkaistu:

julkisuus
Saara Aalto kommentoi Forbes-lehden julkaisemaa artikkelia Facebook-sivuillaan.
Saara Aalto on ollut viime päivinä runsaasti otsikoissa sekä Suomessa että ulkomailla, sillä hän kilpailee sunnuntaina Britannian Dancing on Ice -ohjelman finaalissa. Kuluneella viikolla myös arvostettu talouslehti Forbes julkaisi laajan artikkelin Aallosta. Jutussa kerrottiin Aallon urasta Suomessa ja Britanniassa.

Artikkelin oli kirjoittanut Aallon No Fear -fanikirjan teossa mukana ollut toimittaja Christian Guiltenane. Hän kehui suomalaislaulajaa artikkelissa vuolaasti, mutta esitti myös virheellisiä väitteitä Aallon urasta. Artikkelin saaman huomion vuoksi Forbes päätti lopulta poistaa jutun ja lopetti yhteistyön Guiltenanen kanssa.

– Olemme päättäneet yhteistyömme tämän avustajan kanssa. Juttu on poistettu sivuiltamme, koska se ei täyttänyt meidän journalistisia ohjeitamme, joihin kuuluu muiden sääntöjen ohella myös kaikkien eturistiriitojen kertominen, Forbesin Euroopan toimitus kertoi IS:lle toimittamassaan lausunnossa.
Nyt Aalto itse kommentoi tilannetta Facebook-sivullaan julkaisemassaan pitkässä kirjoituksessa. Aalto kertoo olevansa äärimmäisen pettynyt Forbesin artikkelin saamaan negatiiviseen huomioon. Hän avaa jutun yksityiskohtia kirjoituksessaan ja kertoo, ettei hän itse lukenut artikkelia ennen sen julkaisua. Laulajan mukaan hänen tiiminsä oli kuitenkin esittänyt korjauspyyntöjä artikkeliin.

Aalto kertoo, että Forbes oli kuitenkin saanut Suomesta jutusta paljon valituksia ja päätti siksi poistaa sen.

– He päättivät myös lopettaa sopimuksen Christianin kanssa. Mä oon tosi surullinen tästä, sillä hän halusi vaan kirjoittaa tarinan suomalaisesta tytöstä ja juhlistaa hänen uraansa.


Aallon mukaan ilmapiiri maailmalla on hyvin erilainen kuin Suomessa.

– Suomessa liioitellaan lähinnä negatiivisia asioita, mutta kansainvälinen lehdistö liioittelee myös positiivisia asioita. Ihmisiä halutaan buustata ja kasvattaa ylöspäin, kannustetaan ja hehkutetaan. Minä en voi tähän vaikuttaa millään tavalla, Aalto sanoo kirjoituksessaan.

– On myös ehkä vaikea käsittää, miten hankalaa ja kovan työn takana on saada juttu esim. Forbesiin. Minä ja mun tiimi oltiin tosi innoissaan, että he edes suostu kirjoittamaan suomalaisesta laulajasta, ja ajateltiin että tämä on Suomelle hieno juttu.
Aalto kertoo kirjoituksessaan, että hän on pettynyt suomalaisten negatiiviseen suhtautumiseen.

– Oon surullinen ja hämmentynyt siitä, miten suomalainen tukee toista. Sanaton, hän kirjoittaa.

– Haluaako kukaan kansainvälinen toimittaja kohta tehdä musta juttuja, jos pitää pelätä valitusviestejä Suomesta? Pitääkö mun painottaa tulevaisuudessa, että älä sitten varmasti kirjoita mitään liian positiivista tai käytä liioittelevia sanoja, koska muuten me joudutaan molemmat ongelmiin..?
Forbesin artikkelissa kerrottiin muun muassa, että 31-vuotias Aalto sai vuoden 2016 UMK:ssa tuomaristolta 0 pistettä No Fear -kappaleellaan.

Todellisuudessa Aalto sai tuomareilta kolmanneksi eniten pisteitä, yhteensä 67 pistettä. Suomen viisuedustajaksi valittu Sandhja sai tuomaristolta 98 pistettä ja Mikael Saari 72 pistettä.

Forbes väitti virheellisesti myös, että Aalto oli Suomen googlatuin ihminen vuosina 2016 ja 2017. Vuonna 2016 näin oli, mutta vuonna 2017 Googlen haetuin henkilö oli tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Saara Aalto oli tuolloin toisena listalla.

Lisäksi Aallon kerrottiin tuoneen Suomelle turismin kautta 150 miljoonaa euroa.


MaRan eli Matkailu- ja Ravintolapalvelujen toimitusjohtaja Timo Lappi arveli, että 150 miljoonaa euroa kenen tahansa yhden henkilön tuomana matkailuhyötynä kuulostaa hyvin korkealta summalta. Hän ei ottanut kantaa Aallon tapaukseen, mutta kertoi, että summa olisi suuri siivu Suomen matkailutulosta.

– En osa arvioida, voisiko tuollainen summa olla teoriassa mahdollinen. Suomen ulkomainen matkailutulo on noin 4,4 miljardia euroa vuodessa. 150 miljoonaa on tietysti siitä erittäin iso summa, Lappi sanoi.

– Suomen matkailutulo koostuu monesta eri lähteestä ja sisältää esimerkiksi kaiken lentomatkustamisen, ravintola- ja kauppaostokset ja muun tällaisen. Siihen suhteutettuna summa on suuri.