Muistako, kun presidentti Kekkonen sai Venäjältä lahjaksi jääkarhun? Tällaista on ollut valtakunnan ykköslemmikkien elämä

Suomen presidentit ovat aina olleet eläinrakkaita. Meri Eskola niputti presidenttiemme lemmikit yksiin kansiin.

Presidentti Sauli Niinistön ja rouva Jenni Haukion Lennu on kova pussailemaan.

10.3.2019 13:12

Valtakunnan ykköskoira Lennu haistoi kinkun presidenttiparin vastaanottaessa joulutervehdyksiä Mäntyniemessä 2016. Sitten se olikin menoa. Lennu kipitti kinkun luo, juoksenteli ympäriinsä ja pomppi päin Cantores Minoresin kuoronjohtajaa. Meno rauhoittui vasta, kun Lennun isäntä presidentti Sauli Niinistö otti koiran syliinsä.

Kuva kameraan tuijottavasta Lennusta levisi ympäri maailmaa ja päätyi uutiseksi muun muassa New York Timesiin. Niinistön bostoninterrieristä oli tullut maailmantähti. Neljää vuotta aiemmin Niinistö ja Jenni Haukio kuvailivat IS:lle Lennun olevan hyvin vilkas ja pusukone.

Lennu kuvattuna rouva Jenni Haukion sylissä 2012.

– Koiralle tulee juteltua vähän turhankin paljon. Tulee sanottua sellaistakin, mikä ei koiraa kiinnosta, kuten että hieno talo tuossa, Niinistö nauroi IS:n haastattelussa.

Presidenttien lemmikit -kirjan (Docendo) kirjoittanut Meri Eskola yllättyi siitä, että Niinistö laittoi Lennun vaalikaranteenin presidentinvaalien alla joulukuussa 2017. Muutenkin koko Suomen lemmikistä tulee valitettavan vähän päivityksiä.

– Yhdysvalloissa presidenttien koirat ja lemmikit ovat olleet julkkiksia jo 1780-luvulta asti. Lennulla voisi olla vaikkapa Twitter-tili, faniklubi ja se voisi esiintyä julkisuudessa. En tiedä, miksi Niinistö on valinnut tällaisen strategian, ettei hän ratsasta Lennulla julkisuudessa tämän enempää. On kiinnostavaa, että hän jättää tilaisuuden käyttämättä, hän pohtii.

Presidentti Halosen kissat ja kilpikonnat hurmasivat suomalaiset

Eskolan mukaan toisin oli presidentti Tarja Halosen aikana. Kansalaiset muistavat Halosen maatiaiskissanartut Miskan ja Rontin sekä punakorvakilpikonnat Mikin ja Kikin.

– Niinistöön verrattuna Halosen kohdalla tilanne oli ihan toinen. Hänelle oli varmasti myös etua siitä, että media kysyi kissoista. Hänen ei tarvinnut tuolloin välttämättä kommentoida kiusallisia asioita tai päivänpolttavia kysymyksiä. Se oli suhde, joka palveli häntä ja kansalaisia, Eskola huomauttaa.

Tarja Halosen Miska kuvattuna Kultarannassa.

Mustakarvainen Miska oli kaikkien kaveri, harmahtava ja laikullinen Rontti taas varautuneempi. Miska kuoli 2011, Rontti vuotta myöhemmin.

Tarja Halosen Rontti-kissa eli 18-vuotiaaksi.

”Totuttelua ilman kissaa. Rontti lähti Miskan luo”, Halonen kirjoitti Twitterissä.

Miska oli alun perin Anna Halosen kissa.

Presidentin suru kosketti kansaa, ja suomalaiset olisivat tarjonneet Haloselle uutta lemmikkiä. Presidentin lemmikit -kirjassa kerrotaan, kuinka Halonen kertoi keskustelleensa jo pitempään kissalahjoituksesta Venäjän silloisen presidentin Dmitri Medvedevin ja silloisen pääministerin Vladimir Putinin kanssa, mutta oli toppuutellut herroja sanomalla, että asia tulee ajankohtaiseksi vasta, kun Rontista aika jättää.

Medvedev kävi Suomessa marraskuussa 2012 ja näytti Haloselle kuvaa Nevan naamiokissanpennusta, joka Halosta odottaisi. Meggi Medvedev saapui Suomeen junalla tammikuussa 2013. Halonen on kuvaillut Meggiä Apu-lehdelle söpöksi, sosiaaliseksi ja häneen erityisen kiintyneeksi

.

Meggi saapui Moskovasta Helsinkiin tammikuussa 2013.

Kekkonen sai jääkarhun

Ei ole mitenkään ihmeellistä, että Suomen presidentti saa eläinlahjoituksia.

– Presidentti Kekkonen alkoi saada lahjoja idästä. Neuvostoliitto lahjoitti Kekkoselle kaksi koiraa ja kaksi hevosta ja välillisesti yhden jääkarhun, Eskola huomauttaa.

Neuvostoliittolaisen jäänmurtajan miehistö pyydysti Mischka-nimisen jääkarhunpennun 1960-luvulla. Se lahjoitettiin presidentti Urho Kekkoselle lemmikiksi. Kekkonen antoi puolestaan Mischka-jääkarhun Korkeasaaren eläintarhaan.

Urho Kekkosen lahjaksi saama jääkarhu muutti Korkeasaareen.

Kekkonen muistetaan koirienystävänä ja merkittävänä kennelmiehenä. Neuvostoliiton valtionjohto lahjoitti hänelle kaksi venäjänvinttikoiraa, joista Ludmilan Kekkonen piti itsellään ja toisen lahjoitti eteenpäin. Kekkonen kertoi itse vitsiä Seurasaaren-juoksulenkeistään koiransa kanssa.

Vitsin mukaan Kekkosta ja hänen koiraansa vastaan tuli kaksi miestä, joista toinen kysyi toiselta kaksikon mentyä ohi, ”mikä se tuo oli?”.

”Venäläinen vinttikoira”, toinen vastasi. ”Kyllä mä nyt toki Kekkosen tunnen, mutta mä tarkoitin tota koiraa.”

Urho ja Sylvi Kekkonen kuvattuna koiriensa kanssa vuonna 1970.

Milan ohella perheeseen kuului pienimünsterinseisoja Isabella eli Isa. Kekkosella oli koirista vain hyvää sanottavaa.

”Heidän kanssaan on hyvä olla. Ihmisen on helpompi valita koira ystäväkseen kuin ihminen.”

Koivistojen Santtu oli valtakunnan ykköskoira

Vaikka Suomen presidenteillä on ollut lemmikkejä K.J. Ståhlbergin ajoista asti, Eskola nostaa Suomen valtakunnan ensimmäisiksi oikeiksi lemmikeiksi Koivistojen mopsit.

Ensimmäisen mopsinsa, Justiinan, Assi Koivisto sai koulutyttönä. Suuri yleisö muistaa mopseista parhaiten Santun ja sitä seuranneen Pontuksen. Kun Assi Koivisto meni naimisiin Jari Komulaisen kanssa, lehdistöä kiinnosti hääpuvun ohella, missä Santtu on.

Assi Koiviston Santtu-mopsi tuli tutuksi suurelle yleisölle.

Presidentti Koivisto oli tunnettu eläinystävä. Assi Koivisto kuvaili Presidenttikaskut-kirjassa isänsä eläinrakkauden menevän äärimmäisyyksiin.

Mauno Koivisto kävi jopa usuttamassa pihamaalle eksyneet kyykäärmeet äkkiä piiloon ennen kuin käärmeitä vihaavat perheenjäsenet huomasivat ne. Ja kun Tellervo Koivisto kaivoi hyönteismyrkkypullon esiin ja alkoi kärpästen tappoon, presidentti harppoi kiireesti avaamaan ikkunat, että kärpäset pääsisivät karkuun.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?