Lauri Tähkä avoimena elämästään avioeron jälkeen: juopotteli, rietasteli ja pakeni erotuskaa Italiaan - Viihde - Ilta-Sanomat

Lauri Tähkä avoimena elämästään avioeron jälkeen: juopotteli, rietasteli ja pakeni erotuskaa Italiaan

Lauri Tähkä avautuu elämänsä viime aikaisista mullistuksista ja uuden levyn tekemisestä kirjassaan.

Lauri Tähkä avautuu elämänsä viime aikaisista mullistuksista ja uuden levyn tekemisestä kirjassaan.

Julkaistu: 1.3.2019 6:20

Lauri Tähkä on tehnyt uransa avomielisimmän levyn – ja sen rinnakkaisteokseksi kirjan levynteon tunnelmista. Mutta onko hittejä sisältävä uutuus erolevy?

Kuukausi sitten, helmikuun alussa Lauri Tähkä tuli studiolta kotiinsa aikaisin aamulla, noin kuuden aikaan. Hän jäi istumaan kotisängylleen Turun Paattisissa.

Oli tyhjä olo. Tähkä oli saanut valmiiksi uuden levynsä Meidän tulevat päivät – ja sen rinnakkaisjulkaisun, levynteon vaiheista ja fiiliksistä kertovan Äärille -kirjan. Seuraavana päivänä molemmat lähtisivät painettaviksi.

– Istuin siinä sängyn reunalla ja tunsin, että kaikki on nyt annettu. Mietin, että onko se kaikki tämän arvoista, hän muistelee.

Takana oli vajaan kolmen vuoden työrupeama. Siihen mahtui edellisen levyn tiimoilta tehdyt 170 esiintymistä – ja laulujen kirjoittamista uutta levyä varten ”250 biisiaihion” ja noin valmiin 60 kappaleen verran. Niistä kymmenen siivilöityi levylle.

Ja kirja, ihan itse kirjoitettu kirja. Ja elämää isoine muutoksineen. Eroineen ja esikoistyttären kotoa poismuuttamisineen.

Tähkän elämänkäänteet ovat pohjana uudella, tänään julkaistavalla albumilla. Ja mistäpä runoilija muusta laulaisi kuin rakkaudesta – sen janosta ja katoavaisuudesta.

Lauri Tähkä avaa elämänsä kipupisteitä uutuuslevyllään ja Äärille-kirjassa.

Lauri Tähkä avaa elämänsä kipupisteitä uutuuslevyllään ja Äärille-kirjassa.

Onko uutuus sitten erolevy? Mahtuuko intensiivisesti töitä tekevän taiteilijan elämään parisuhdetta?

– Elämässä voi uskotella kaikkea – ettei siihen mahdu paljon mitään. Olen aina tehnyt musiikkia intensiivisesti. Se on vienyt kaiken, vaikka olisin tahtonut muuta ja onnistua yksityiselämäni asioissa. En voi kuitenkaan syyttää tätä, hän vastaa ja näyttää pöydällä olevaa cd-levyä musiikkityön symbolina.

Pakeni erotuskaa Italiaan

Tähkän Äärille-kirja kertoo avoimesti myös hänen tunteistaan oman avioeronsa äärellä.

Laulaja haki lopullista avioeroa puolisostaan helmikuun alussa. Tähkä, oikealta nimeltään Jarkko Suo ja hänen vaimonsa jättivät alun perin yhteisen avioerohakemuksen Varsinais-Suomen käräjäoikeuteen 6. elokuuta 2018.

Tähkän liitto kesti vain reilun vuoden, sillä hän avioitui juhannuksena 2017.

–Lähden erotuskaani pakoon rottakujille Italiaan, Lauri Tähkä kirjoittaa Äärille-kirjassaan.

–Lähden erotuskaani pakoon rottakujille Italiaan, Lauri Tähkä kirjoittaa Äärille-kirjassaan.

Äärille on paitsi levyntekokertomus, myös levyn rinnakkaisteos.

Kun kesän keikat taas käynnistyy, alan olla elävien kirjoissa. Upeita keikkoja, paljon ihmisiä. Hymyilenkin jo, mutta avioliittoni alkaa totisesti revähdellä kuin pitkänmatkanjuoksijan pohjelihas. Kesän lopussa matka katkeaa. Päätän erota, happi on loppu.”

Kirja on häkellyttävän avoin tarina toipumisesta, jossa Tähkä kertoo eropäätöksen tehtyään ensin ”rietastelevansa”, ”juopottelevansa” ja ”olevansa tuuliajolla”. Ja sitten hän pyrkii pahasta olosta irti matkustelemalla.

Tuntuu kuin rinnan päällä olisi öljytankkerin paino, lähden erotuskaani pakoon rottakujille Italiaan.”

Sielläkin hän sekoilee tavalla, jonka kuvailee kirjassa hyvin naturalistisesti. Monenlaista krapulaa potevana hän palaa Suomeen.

Rauha ja mielen eheytyminen alkavat pikkuhiljaa Inarissa saunoen ja siikaa pyytäen. Levyllä näitä asioita ei kerrota samalla raportoivalla tyylillä, vaan runollisten sanoitusten kautta. Mielenmaisemina ja tunnelmakuvina.

– Levy ei ole teemalevy eikä erolevy. Siinä toki mietitään, olemmeko yksin vai yhdessä? Kuulija päättäköön oman elämäntilanteensa mukaan, hän miettii.

Jos Spotify-upotus ei toimi, voit kuunnella kappaleen täältä.

Lauri Tähkän uutuusalbumi Meidän tulevat päivät sekä Äärille -kirja julkaistaan tänään perjantaina.

Lue Lauri Tähkän haastattelu kokonaisuudessaan päivän Ilta-Sanomista.

Tuoreimmat osastosta