Li Andersson joutui keskelle puukkoiskua kuusi vuotta sitten – avautuu nyt Maria Veitolalle kauhun hetkistä kirjastossa

Julkaistu:

yökylässä maria veitola
Li Andersson kertoo vuosien takaisista kauhunhetkistään Yökylässä Maria Veitola -ohjelmassa.
Monet tuntevat Li Anderssonin, 31, vasemmistoliiton nuorena puheenjohtajana. Torstaina nähtävässä Yökylässä Maria Veitola -jaksossa päästään kuitenkin kurkistamaan naisen arkisempaan minään, kun Maria Veitola vierailee Anderssonin Turun-kodissa.

Heti jakson alussa Veitola ja Andersson päätyvät synkkään puheenaiheeseen nimittäin vihapuheeseen, ja vuonna 2013 Jyväskylässä sattuneeseen välikohtaukseen.

Andersson oli tuolloin esittelemässä Mikeal Brunilan ja Dan Koivulaakson kanssa kirjoittamaansa Äärioikeisto Suomessa -kirjaa Jyväskylän kaupunginkirjastossa, kun asiat saivat ikävän käänteen.


– Olimme Mikken kanssa esittelemässä sitä kirjaa Jyväskylässä tilaisuudessa ja sitten nämä Suomen vastarintaliikkeeseen kuuluvat tyypit hyökkäsivät, Andersson muistelee.

– Sinne tuli kolme tyyppiä puukon ja tyhjien pullojen kanssa kirjaston tilaan, missä istui varmaan 80 ihmistä.


Andersson kertoo, että paikallisten järjestäjien nopea toiminta pelasti tilanteen eivätkä hyökkääjät onnistuneet tehdä tilaisuudessa mitään vakavaa. Yksi järjestäjä kuitenkin loukkaantui tilanteessa.

– Kun se tilanne oli ohi, niin kuulin, että yksi niistä paikallisista järjestäjistä oli saanut yhden uusnatsin puukosta iskun, joka ei ollut vakava onneksi, mut kuitenkin... hän kertoo.

– Se oli kyllä tosi traumaattinen kokemus monesta syystä.


Andersson myöntää ohjelmassa Veitolalle, että hän pelkää edelleen välillä yksittäisten ihmisten saamia päähänpistoja, mutta ei niinkään sitä, että esimerkiksi joku natsiryhmä päättäisi hyökätä hänen kimppuunsa.

Yökylässä Maria Veitola MTV3:lla torstaisin kello 21.