Teresa Välimäki nieleskeli itkua MTV:llä: pelkäsi tyttärensä kuolevan – salakavalasti alkanut anoreksia eteni pikavauhtia sydämeen - Viihde - Ilta-Sanomat

Teresa Välimäki nieleskeli itkua MTV:llä: pelkäsi tyttärensä kuolevan – salakavalasti alkanut anoreksia eteni pikavauhtia sydämeen

Teresa Välimäki kertoi MTV:n Studio-ohjelmassa, että hän pelkäsi tyttärensä kuolevan.

27.2.2019 17:22

Tiistaina MTV:n Studio-ohjelmassa keskusteltiin siitä, mitä tapahtuu, kun ruoasta tulee ongelma. Ohjelmassa keskusteltiin liikalihavuudesta ja syömishäiriöistä.

Oman tyttärensä tarinan kertoi ohjelmassa kokki ja ravitsemusvalmentaja Teresa Välimäki.

Välimäen Vilma-tytär sairastui anoreksiaan 13-vuotiaana. Hän urheili tuolloin ammattimaisesti, oli hoikka ja kovassa fyysisessä kunnossa. Teresa Välimäki kertoi MTV:llä, että ensimmäinen merkki sairaudesta oli se, että tytär alkoi syödä superterveellisesti.

– Siitä se lähti askel askeleelta menemään väärään suuntaan, Välimäki kertoi juontaja Kirsi Alm-Siiralle ja Nina Rahkolalle.

Teresa Välimäki on kokki ja ravitsemusasiantuntija.­

Välimäki kertoi ohjelmassa, että hän huolestui tyttärensä tilanteesta nopeasti. Tämä alkoi laihtua ja painon putoaminen näkyi nopeasti jo valmiiksi hoikassa vartalossa.

– Meidän onneksi sattui olemaan hyvin lämmin kesä ja kun hän kulki kesäisissä vaatteissa, sen hyvin nopeasti huomasi silloin, että tyttö alkaa pienenemään silmissä,Välimäki kertoi MTV:llä.

Välimäki pyrki puuttumaan tilanteeseen heti. Hän keskusteli asiasta tyttärensä kanssa, he tekivät sopimuksia, jotka tytär kuitenkin rikkoi. Syksyllä tilanteeseen kiinnitettiin huomiota myös yläastetta käyvän tyttären koulussa.

– Siinä tajusi, että omat voimavarat ei enää riitä siihen ja auktoriteettini äitinä ei riittänyt siihen järjen puhumiseen, Välimäki selitti Studio-ohjelmassa.

Välimäki kertoi MTV:llä, että hänen oli hyvin hankalaa vahtia tyttärensä syömistä, sillä perhe istui yhteisen pöydän ääreen yleensä vasta myöhään illalla. Tytär treenasi kolme tuntia päivässä viitenä päivänä viikossa ja jos syöminen jäi vain yhteen ateriaan päivässä, oli se aivan liian vähän.

Välimäen mukaan on tärkeää, että vanhempi pysyy lujana ja auttaa lasta parantumaan.­

Perhe haki ammattiapua ja alkoi taistella sairautta vastaan. Pian tilanne muuttui kuitenkin äärimmäisen vakavaksi, kun anoreksia eteni parissa kuukaudessa Vilman sydämeen.

– Yks kaks koulussa hänet otettiin terveydenhoitajalle, joka tiesi tilanteen, tarkastukseen ja hänellä oli keskellä päivää syke 39.

Kirsi Alm-Siira tiedusteli Välimäeltä, pelkäsitkö tämä tyttärensä hengen puolesta?

– Joo, kyllä, Välimäki sanoi silmät kostuen.

Vanhemmille vaikeaa

Ohjelman lopussa Nina Rahkola kysyi, mitä Välimäki haluaisi sanoa niiden teinien vanhemmille, jotka kamppailevat syömishäiriön kanssa.

Välimäki korosti avun hakemisen tärkeyttä, asiantuntijoihin turvautumista ja sitä, että tilanteessa täytyy pysyä samaan aikaan kovana, mutta myös kannustavana.

– Reagoi heti. Ole tukena. Ei missään nimessä syyllistämistä tai raivoamista. Hae apua. Todennäköisesti, jos on vakavasta syömishäiriöstä kyse, et pysty itse auttamaan. Siinä se äidin auktoriteetti häviää.

Välimäki myös totesi, että on tärkeää, että vanhempana kestää tilanteen epämukavuutta.

– Sitä, että seuraat vierestä, kun sun lapsi hiipuu pois ja sä et ole ihan varma, miten tässä käy, hän kertoi selvästi herkistyen ja ääni särkyen.

Onnellinen ylioppilas

Nykyään Välimäen Vilma-tyttärellä menee hyvin. Hän kirjoitti viime keväänä ylioppilaaksi ja aikoi pohtia rauhassa, mihin suuntaan lähtisi lukion jälkeen.

Vilman isä, keittiömestari Hans Välimäki kertoi tuolloin olevansa luottavainen tyttärensä tulevaisuuden suhteen. Vilma suuntasi kirjoitusten jälkeen yksin parin kuukauden matkalle Yhdysvaltoihin. Loppuvuoden Vilma aikoi toimia suomalaisperheen au pairina Pariisissa.

Hänen suunnitelmissaan oli pitää välivuosi, jonka aikana olisi aikaa pohtia, mitä elämältä haluaa.

– Vilma saa tehdä mitä haluaa. En ehkä ihan näkisi häntä lääkärinä. Se voisi olla joku luova homma, mutta ihmiset muuttuvat, Hans Välimäki arvioi viime keväänä.

Vilma kertoi, että hänen lempiaineitaan olivat psykologia, historia ja filosofia.

– Matikka tai kemia tai fysiikka eivät olleet mun juttu, hän totesi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?