Uusi Muumilaakso-sarja alkaa – 21 miljoonan euron kansainvälinen suursatsaus on kielletty alle 7-vuotiailta: ”Ei sovi lapsenvahdiksi”

Julkaistu:

Muumilaakso
Muumilaakso-animaatiosarja on kansainvälinen suursatsaus, joka on myyty jo Kiinaan, Japaniin ja Englantiin. Sarjan visuaalinen ilme on mykistävä, ja sarja on kielletty pieniltä lapsilta.
Taianomainen koko perheen Muumilaakso-animaatiosarja alkaa tänään TV2-kanavalla.

Kansainväliseen levitykseen tehty suomalais-brittiläinen tuotanto on uusi versio Tove ja Lars Janssonin alkuperäisistä tarinoista.

Kyseessä on kansainvälinen suursatsaus: kahden ensimmäisen tuotantokauden budjetti on peräti 21 miljoonaa euroa, joka tekee projektista kalleimman suomalaisen tv-tuotannon.


Idea Muumilaakso-sarjasta sai alkunsa viisi vuotta sitten. Sarjan luova johtaja ja vastaava tuottaja Marika Makaroff keksi sarjan idean, ja idea johti lopulta valtavaan tutkimus- ja kehitystyöhön.

– Pelkästään sarjan kehitystyöhön meni miljoona euroa ja yksi vuosi. Budjetti oli järjetön, ja se oli ihan hulluutta. Ainoa mahdollisuus saada sarjalle rahoitusta oli se, ettei tämä ole pelkästään lastensarja, vaan draamasarja. Siksi se esitetään prime timessa, Makaroff sanoo.

– Halusin tehdä tästä kansainvälisen, todella kunnianhimoisen sarjan, joka nähdään parhaaseen katseluaikaan ja on visuaalisesti huikea, Makaroff sanoo.


Makaroff haluaa herättää kaikille tutut hahmot entistä enemmän eloon ja tuoda hahmojen taustat ja tunteet näkyvämmin esiin.

Mutta lapsenvahdiksi tästä sarjasta ei enää ole – kuten ehkä aiemmasta, 90-luvun alussa julkaistusta legendaarisesta Muumilaakson tarinoita -animaatiosarjasta.

– Muumilaakso-sarja on tehty koko perheelle. Kuten jo prime time -esitysajasta voi päätellä, sarjaa ei voi jättää lapsenvahdiksi, vaan tätä pitää katsoa vanhempien kanssa yhdessä, Makaroff toteaa.

 

Sarjaa ei voi jättää lapsenvahdiksi, vaan tätä pitää katsoa vanhempien kanssa yhdessä.

Kyllä, myös pelottavia teemoja on luvassa.

– Siksi ikäraja on sama kuin Pixarin leffoissa eli 7 vuotta, Makaroff sanoo.

Yhdysvaltalainen animaatiostudio Pixar on tehnyt mm. kuuluisat Toy Story- ja Autot-animaatioelokuvat.

Suomalais-brittiläisessä Muumilaakso-tuotannossa puhutaan suurista asioista, jotka on hyvä käsitellä vanhempien kanssa. Alle 7-vuotiaat voivat katsoa sarjaa vanhempien kanssa.

– Käsittelyssä on tärkeitä tunteita ja isoja aiheita. Esimerkiksi kakkoskaudella paljastetaan myös Pikku Myyn herkkyys, ja tarinoiden edetessä avautuu selvemmin, miksi hän on sellainen kuin on. Hänen tarinansa alkaa itkettää, ja katsojien myötätunto nousee varmasti.


Pikku Myy osoittautuu hankalaksi tyypiksi

Uudessa animaatiosarjassa halutaan korostaa muumien lempeää elämänasennetta, jonka kautta lapset voivat oppia paljon tunnetaidoista.

Sarja alkaa Muumipeikon herätessä yllättäen talviuniltaan.

Herättyään hän tapaa todelliseksi kiusanhengeksi osoittautuvan Pikku Myyn, joka saapuu Mymmelin ja villin lapsilauman kanssa vieraaksi Muumitaloon.


Pikku Myyn ääninäyttelijänä kuultava Kiti Kokkonen paljastaa, että Myy on aina ollut hänen lempihahmonsa.

– Sarjan alussa Pikku Myy tosin on aika ilkikurinen, koska hän ei osaa sosiaalisia taitoja. Hän roikkuu Muumipeikossa koko ajan vain saadakseen tältä huomiota, Kiti kuvailee sarjan tapahtumia.

– Pikku Myyn elämässä on tapahtunut hyvin paljon kaikkea, minkä vuoksi hän on aika yksinäinen ja on jäänyt vaille rakkautta. Hän paljastaa herkkyytensä pienissä hetkissä.


Muumien kautta on helppo kertoa tärkeistä aiheista, ja ne voivat myös opettaa paljon.

– On ihanaa, jos voimme nostaa muumien avulla tärkeitä aiheita esiin, Makaroff sanoo.

– Juttelin juuri Sunday Telegraph Kidsin toimittajan kanssa, jonka 10-vuotias lapsi oli katsonut yhden sarjan jaksoista jo kymmenen kertaa. Jakson nähtyään he olivat keskustelleet paljon siitä, mistä pelko muodostuu.

Luvassa ainakin 52 jaksoa

Sarjan ensimmäisellä tuotantokaudella tutustutaan sekä Muumilaakson tuttuihin asukkaisiin että lähimetsissä asuviin vähemmän tunnettuihin olentoihin.

Tarina kulkee läpi vaihtuvien vuodenaikojen uuteen talveen, jolloin Muumipeikko on taas vuoden vanhempi – ja hitusen itsenäisempi, itsevarmempi ja askeleen lähempänä sitä muumia, joksi hän haluaa kasvaa.


Tällä hetkellä valmiiksi kirjoitettuja Muumilaakso-tarinoita on kahden kauden verran eli 26 tarinaa. Yhteensä suunnitteilla on 52 jaksoa.

Makaroffilla on vahva luotto siihen, mihin kaikkeen muumit vielä pystyvätkään.

– Myös me katsojat voimme olla parhaimpia versioita itsestämme karvaisten valkoisten hahmojen inspiroimana, Makaroff toteaa.

– Tarinat ovat sellaisia, että muumihahmot ovat aina hyviä toisilleen. Vaikka ne olisivat kuinka kummallisia, ne suvaitsevat toisiaan: se on se maailmankuva, johon minä uskon.

Sarjaa myyty jo ympäri maailmaa

Animaatiosarjan visuaalinen ilme on poikkeuksellisen korkeatasoinen, ja sarjan kehityksessä on käytetty innovatiivista tekniikkaa, jossa upeat maalaukselliset elementit yhdistyvät 3D-animaatiohahmoihin.

Ensimmäisellä kaudella on mukana peräti 48 eri 3D-hahmoa ja 80 eri lokaatiota. Uuden teknologian mahdollistama visuaalisuus herättää tutut hahmot uudella tavalla eloon.


Animaatiosarjan ensimmäinen, 13-osainen kausi nähdään ensimmäisenä Suomessa. Sarja on myyty tähän mennessä muun muassa Kiinaan, Japaniin ja Englantiin.

Muumihahmot ovat herättäneet myös kansainvälisen kiinnostuksen jopa Yhdysvalloissa.

– Muumilaakso-sarja on valittu New York International Children’s Film Festivalien parhaimpien elokuvien sarjaan, vaikka se ei ole elokuva. Filmifestivaali halusi sarjan siitä huolimatta näytöksiin, ja liput myytiin heti loppuun, Makaroff kertoo.

– Jenkeissä on nyt kiva pöhinä muumien ympärillä, vaikka muumit eivät ole siellä entuudestaan tv:n kautta tuttuja.

Sarjaa halutaan levittää maailmanlaajuisesti.

– Neuvottelut ovat parhaillaan käynnissä koko maailmassa, Makaroff kertoo.


Mukana kansainvälisiä huipputekijöitä

Tekijöille oli tärkeää esitellä monipuolisesti suomalaista osaamista, mutta mukaan haluttiin myös kansainvälisiä animaation huippuosaajia.

Hahmojen suomalaisina ääninäyttelijöinä kuullaan joukko tunnettuja nimiä. Muumipeikkona on Joonas Nordman, Muumimammana Satu Silvo, Muumipappana Ville Haapasalo, Niiskuneitinä Alina Tomnikov, Nuuskamuikkusena Olavi Uusivirta, Nipsuna Markku Haussila ja Pikku Myynä Kiti Kokkonen.

Englanninkielisessä versiossa ääninäyttelijöinä toimivat muun muassa Hollywood-tähti Rosamund Pike (Muumimamma), Todella upeeta -näyttelijä Jennifer Saunders (Mymmeli) ja Oscar-palkittu Kate Winslet (Vilijonkka).

Myös ruotsinkielinen versio on tehty, ja sitä esitetään Teema & Femin puolella. Muumipeikon äänenä on Christoffer Strandberg.


Kansainvälistä huippuosaamista sarjaan tuovat sarjan ohjaaja ja pääkäsikirjoittaja Steve Box, käsikirjoittajakaksikko Mark Huckerby ja Nick Ostler sekä tuottaja John Woolley. Käsikirjoittajat ja tuottaja ovat tunnetun Late Lammas -animaatiosarjan takana.

Steve Box on Oscar-palkittu ohjaaja, joka tunnetaan muun muassa Wallace & Gromit: Kanin kirous -animaatioelokuvan ohjaajana.

– Kun Marika lähestyi minua, halusin lähteä mukaan. Vaikka arvostankin aiempia Muumi-teoksia todella paljon, ne eivät koskaan kuitenkaan tuntuneet kovin visuaalisesti vetoavilta ja tunnelmallisilta, Box kertoo TV2-kanavalla avausjakson jälkeen esitettävässä Matkalla muumilaaksoon -dokumentissa.

Makaroff puolestaan on aiemmin työskennellyt useiden palkittujen tv-sarjojen parissa Suomessa ja Ruotsissa, ja hän löysi Boxin omien kontaktiensa kautta.

Kansainväliset tekijät tekevät tiivistä yhteistyötä Makaroffin kanssa, myös käsikirjoitustasolla.

– Haluan tehdä oikeanlaisen version muumeista. Kirjoissa hahmojen välinen ystävyys ja hauskuus välittyi vahvasti, vaikka joku katastrofi olikin usein tulossa, Box naurahtaa.

Box halusi luoda sarjan, jossa tulee esiin muumeille ominainen leikkisä mielikuvitus ja tarinan ilo. Tärkeää on, että tarinat voivat auttaa muita läpi vaikeiden aikojen.

– Haluan tehdä väkivallattoman tarinan aidoilla arvoilla. Muumeissa välittyvät toisten kunnioitus, suvaitsevaisuus ja luonnon kunnioittaminen, Box sanoo.


Alma laulaa sarjan avauskappaleen

Tunteita korostetaan tarttuvin ja koskettavin sävelin. Sarjan alkuperäisestä musiikista vastaavat suomalaiset huippusäveltäjät Pekka Kuusisto ja Samuli Kosminen.

Lisäksi sarjan jokaisessa jaksossa kuullaan musiikkia suomalaisilta huippuartisteilta.

Aloitusjakson ensimmäisen kappaleen esittää Suomen menestyneimpiin kansainvälisiin artisteihin lukeutuva Alma, ja myös Chisu esittää yhden sarjan lauluista.

– Halusimme tuoda esiin suomalaista osaamista eri osa-alueilta. Tasa-arvon puolestapuhujina halusimme tuoda esiin etenkin meidän upeita naisartisteja, Makaroff sanoo.

Muumilaakso maanantaisin 25.2. alkaen TV2 klo 20.00,

Mumindalen tiistaisin 26.2. alkaen Teema & Fem klo 17.25.

Matkalla Muumilaaksoon -dokumenttielokuva TV2 ma klo 20.25: kerrotaan animaatiosarjan syntyprosessista ja sarjan palkitusta tekijätiimistä.

Ota kantaa

Aiotko katsoa uutta Muumilaaksoa?

Ehdottomasti, en malta odottaa! 75% En, olen Muumini jo katsonut. 25%
Ääniä yhteensä 11075

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt